Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Χορτοφαγική - Vegan Διατροφή και εγκυμοσύνη

Χορτοφαγική - Vegan Διατροφή και εγκυμοσύνη

Γνωρίστε τι θα πρέπει να προσέχετε όταν ακολουθείτε μία χορτοφαγική/vegan διατροφή κατά την εγκυμοσύνη.

Λίγα λόγια για την εγκυμοσύνη

vegan έγκυος γυναίκα ετοιμάζει φαγητόΟι έγκυες γυναίκες θεωρείται ότι αποτελούν μία «ευαίσθητη» (vulnerable) ομάδα του γενικού πληθυσμού, υπό την έννοια ότι αποτελούν ένα φυσιολογικό υποπληθυσμό, που όμως έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

Οι ανάγκες είναι αυξημένες καθώς πρέπει να υποστηρίξουν τόσο την αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου όσο και το μεταβολισμό και την αύξηση των διαφόρων ιστών της γυναίκας που απαιτούνται για την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, στη συνέχεια.

Μία σωστή διατροφή που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της εγκύου και ταυτόχρονα θα είναι επαρκής σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη την διάρκειά της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για τη:

  • Φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου

  • Γέννηση ενός υγιούς μωρού

  • Διατήρηση της καλής υγείας του μωρού και στα μετέπειτα στάδια της ζωής του. Η διατροφή της εγκύου πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να επιδρά στην υγεία του μωρού και στα μετέπειτα στάδια της ζωής του, επηρεάζοντας την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, κ.α.

Αλλάζουν οι ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να υποστηριχτεί η ανάπτυξη του εμβρύου και για να διατηρηθεί η καλή υγεία της γυναίκας.

Επίσης, απαραίτητη είναι και η καλή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη, μιας και οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται.

Το πόσο θα αυξηθούν οι ενεργειακές ανάγκες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που θα πρέπει να συνυπολογιστούν, συμπεριλαμβανομένου του βάρους της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη, το τρίμηνο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεται, η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η παρουσία πολλαπλής κύησης.

Συνεπώς, η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να απευθύνεται σε μία διαιτολόγο - διατροφολόγο, που είναι η πλέον αρμόδια για να αξιολογήσει τις ενεργειακές ανάγκες της εγκύου και να δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και κατευθύνσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, και κυρίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες θερμιδικές ανάγκες σε σύγκριση με τις ενήλικες γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Με βάση τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Συστάσεις για τους Αμερικανούς (Dietary Guidelines for Americans 2020-2025), οι ενεργειακές ανάγκες για τις γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με ένα υγιές σωματικό βάρος, όπως αυτό καθορίζεται από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ= 18.5-24.9 Kg/m2) είναι οι εξής:

  • Στο 1ο τρίμηνο δεν απαιτείται επιπλέον πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας

  • Στο 2ο τρίμηνο η επιπλέον ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου και της μητέρας είναι ίση με 350 θερμίδες

  • Στο 3ο τρίμηνο η επιπλέον ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη είναι ίση με 450 θερμίδες.

Ωστόσο, οι τιμές αυτές μπορεί να διαφέρουν σε εγκύους που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με ένα υπερβάλλον σωματικό βάρος ή σε εγκύους που είναι ελλιποβαρείς ή σε εγκύους με πολλαπλές κυήσεις.

Στον πίνακα παρακάτω αναφέρονται οι επιπλέον ενεργειακές απαιτήσεις των εγκύων με μονή κύηση, με βάση το σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention - CDC ) των Ηνωμένων Πολιτειών.1

Κατηγοριοποίηση βάση ΔΜΣ

1ο τρίμηνο

Επιπλέον ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες (Kcal)

2ο τρίμηνο

Επιπλέον ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες (Kcal)

3ο τρίμηνο

Επιπλέον ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες (Kcal)

Ελλιποβαρής

(ΔΜΣ 2)

0+400+400-600

Φυσιολογικού βάρους

(ΔΜΣ 18,5 - 24,99 kg/m2)

0+350+450

Υπέρβαρος

(ΔΜΣ 25 - 29,99 kg/m2)

0+200-350+400

Παχυσαρκία

(ΔΜΣ ≥ 30 kg/m2)

0+200+400

Αλλάζουν οι θρεπτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η αύξηση δεν είναι ίδια για όλα τα θρεπτικά συστατικά. 2

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρωτεΐνη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψίστης σημασίας για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και την υποστήριξη της μητέρας, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Συστάσεις για τους Αμερικανούς οι ανάγκες της μητέρας σε πρωτεΐνη είναι αυξημένες κατά περίπου 25 γραμμάρια ημερησίως συγκριτικά με τις ενήλικες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων ιστών δεν είναι σταθερός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, ο μητρικός και εμβρυϊκός ρυθμός ανάπτυξης αρχίζουν να επιταχύνονται μετά το δεύτερο μήνα της κύησης και ο ρυθμός αυτός αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.

Συνεπώς, και οι ανάγκες σε πρωτεΐνη ακολουθούν περίπου το ίδιο ρυθμό.

Εξαιτίας αυτού η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) στις συστάσεις της αναφέρει ότι κατά το 1ο τρίμηνο οι ανάγκες σε πρωτεΐνες παραμένουν ίδιες με αυτές πριν από την εγκυμοσύνη, κατά το 2ο τρίμηνο απαιτούνται επιπλέον 9 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως και κατά το 3ο τρίμηνο απαιτούνται επιπλέον 28 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ λόγω της σημαντικής του λειτουργίας στη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA και RNA είναι απαραίτητο σε ιστούς που πολλαπλασιάζονται γρήγορα, όπως είναι οι ιστοί των εμβρύων. Εξαιτίας, αυτού όλοι οι οργανισμοί υγείας αναφέρουν αυξημένες απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότεροι οργανισμοί προτείνουν επιπλέον 200 μικρογραμμάρια (μg) φυλλικού οξέος την ημέρα με τη συνολική σύσταση να φτάνει στα 600 μικρογραμμάρια (μg) την ημέρα.

Η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι ύψιστης σημασίας τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Οι ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης (π.χ. δισχιδής ράχη), του κρανίου και του εγκεφάλου.

Εξαιτίας αυτού, οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Συστάσεις για τους Αμερικανούς αναφέρουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα φυλλικού οξέος σε καθημερινή βάση, που να περιέχει 400 μικρογραμμάρια (μg) φυλλικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πριν την σύλληψη, στις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Σίδηρος

Οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φτάνοντας στα 27 mg ημερησίως αντί για τα 18 mg που συστήνονται στις ενήλικες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ένα ποσό απαραίτητο για την επαρκή μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς της γυναίκας και του εμβρύου.

Συνεπώς, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου κρίνεται απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο σίδηρος περιέχεται φυσικά σε πολλές τροφές, φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα (χαρακτηρίζεται ως αιμικός σίδηρος), απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό καθώς βρίσκεται σε μορφή που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη.

Αντιθέτως, ο σίδηρος που ανιχνεύεται σε φυτικά τρόφιμα (χαρακτηρίζεται ως μη αιμικός σίδηρος) δεν απορροφάται σε μεγάλο βαθμό.

Επειδή η διατροφή συνήθως δεν είναι ικανή να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της εγκύου σε σίδηρο, η λήψη συμπληρωμάτων, πάντα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο, κρίνεται απαραίτητη.

Ιώδιο

Οι απαιτήσεις σε ιώδιο αυξάνονται σχεδόν κατά 50% στην εγκυμοσύνη, φθάνοντας τα 220 μικρογραμμάρια (μg) ημερησίως.

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα και κατ’ επέκταση για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά κατά τη εμβρυική ηλικία.

Η έλλειψη ιωδίου ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες του εμβρύου όπως η ακοή και η ομιλία.

Στις μέρες μας, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι σπάνια καθώς συναντάται σε ικανοποιητικές ποσότητες στο επιτραπέζιο αλάτι.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η ανεπάρκεια ιωδίου ήταν περισσότερο συχνή και αυτό οδήγησε στην χάραξη μίας παγκόσμιας στρατηγικής για την καθολική ιωδίωση του αλατιού (Universal Salt Iodization - USI), ως μία προσπάθεια προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Με τον εμπλουτισμό του επιτραπέζιου αλατιού με ιώδιο εξασφαλίστηκε η επαρκής πρόσληψη ιωδίου μέσω της διατροφής. Φανταστείτε ότι 1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι περιέχει 310 μg ιώδιο, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες της εγκύου.

Άλλες καλές διατροφικές πηγές ιωδίου είναι: ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά (καλά μαγειρεμένα για τις εγκύους), φύκια κ.α.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και θεωρούνται απαραίτητα για την καλή υγεία μας, για αυτό και πολλές φορές αναφέρονται ως «καλά» λιπαρά.

Υπάρχουν τρία είδη ω-3 λιπαρών οξέων: άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμου (EFSA) αναφέρει ότι οι ανάγκες της εγκύου σε ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται οι απαιτήσεις σε DHA κατά 100-200 mg/ημέρα καθώς τα ω-3 λιπαρά οξέα, με κυριότερο το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Το EPA και DHA συναντάται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια. Εάν δεν καταναλώνονται ψάρια, τότε μπορεί να κριθεί απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος EPA και DHA.

Εξαιτίας αυτού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προτείνεται η κατανάλωση 2 μερίδων ψαριού εβδομαδιαίως, τουλάχιστον ένα εκ των οποίων να είναι λιπαρό ψάρι (1 μερίδα=140 γρ.).

Βέβαια, λόγω της παρουσίας υδραργύρου σε ορισμένα ψάρια, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην κατανάλωση ορισμένων ψαριών όπως:3

  • Καρχαρίας, ξιφίας. Η κατανάλωση τους θα πρέπει να αποφεύγεται από γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή περιμένουν παιδί.

  • Λιπαρό ψάρι. Δε θα πρέπει να καταναλώνονται πάνω από 2 μερίδες λιπαρού ψαριού/εβδομάδα (1 μερίδα ισούται με 140 γρ.).

  • Τόνος. Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή περιμένουν παιδί δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 4 κονσέρβες τόνου/εβδομάδα (1 κονσέρβα αντιστοιχεί σε 140 γρ.) ή περισσότερες από 2 μερίδες φρέσκου τόνου (1 μερίδα ισούται με 140 γρ.).

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Είναι μία χορτοφαγική/vegan διατροφή κατάλληλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

vegan έγκυος γυναίκα ψωνίζειΣύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρία, «τα σωστά σχεδιασμένα χορτοφαγικά διατροφικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των vegan διατροφών, είναι υγιεινά, επαρκή διατροφικά και κατάλληλα για όλα τα στάδια τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Ωστόσο, οι γυναίκες που ακολουθούν μία χορτοφαγική/vegan διατροφή θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές τους επιλογές ώστε να διασφαλίσουν ότι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθείται, θα χρειαστεί και η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για να καλυφθούν οι θρεπτικές ανάγκες τις εγκύου και να διασφαλιστεί η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όταν ακολουθούμε μία χορτοφαγική/vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα εξής θρεπτικά συστατικά:

Ποια συστατικά πρέπει να προσέξω;

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα εξής θρεπτικά συστατικά:

Σίδηρος

Οι ανάγκες για σίδηρο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της κύησης για αυτό η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι μία κοινή διατροφική διαταραχή στην εγκυμοσύνη, τόσο σε γυναίκες που ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής όσο και σε γυναίκες που συμπεριλαμβάνουν μία ποικιλία ζωικών προϊόντων στη διατροφή τους.

Ωστόσο, οι γυναίκες που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Αυτό συμβαίνει όχι επειδή τα φυτικά τρόφιμα δεν είναι καλές πηγές σιδήρου αλλά γιατί τα ζωικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου, δηλαδή ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το σίδηρο που συναντάμε στα ζωικά προϊόντα καθώς σε αυτά βρίσκεται σε μορφή εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό (χαρακτηρίζεται ως αιμικός σίδηρος).

Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι καλές πηγές σιδήρου αποτελούν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ. κάσιους), λαχανικά (π.χ. σπανάκι), μαύρη σοκολάτα κ.α.

Υπάρχουν διάφορες πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να αυξήσουμε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα. Μερικές από αυτές είναι:

  • Συνδυάστε τις φυτικές πηγές σιδήρου με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι: εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδιο κ.α.

  • Συνδυάστε τις φυτικές πηγές σιδήρου με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι: καρότο, γλυκοπατάτα, σπανάκι, κολοκυθάκι, kale, πιπεριές, πεπόνι, πορτοκάλι, ροδάκινο κ.α.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών πηγών σιδήρου μαζί με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο δημιουργεί σύμπλοκα με τον σίδηρο, αναστέλλοντας την απορρόφηση του. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών πηγών σιδήρου μαζί με τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στον καφέ (με μέτρο), τσάι (με μέτρο), κακάο, κρασί (που ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να καταναλώνεται αλκοόλ στην εγκυμοσύνη), φρούτα κ.α.

Σίγουρα, θα χρειαστεί η ενίσχυση της διατροφής της εγκύου με τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο και η χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Βιταμίνη Β12

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής, ιδίως αυτές που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, αποκλείοντας από τη διατροφή τους όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Αυτό συμβαίνει διότι η βιταμίνη Β12, βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, ενώ δύσκολα περιέχεται σε καλή ποσότητα σε φυτικά τρόφιμα.

Μερικά φυτικά προϊόντα που θεωρούνται καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι: ορισμένα φύκια όπως η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα, καθώς και κάποια προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το tempeh ή η διατροφική μαγιά.

Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη B12 ή ακόμα και να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα και ιδίως το DHA παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και συνεπώς είναι κρίσιμα για την καλή γνωστική του λειτουργία.

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής είναι δύσκολο να καλύψουν τις ημερήσιες απαιτήσεις τους σε EPA και DHA καθώς αυτά βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια.

Εάν και τα ω-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA, μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό μας από το α-λινολενικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως ο λιναρόσπορος, η μετατροπή αυτή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και γίνεται μόνο σε μικρό βαθμό.

Γι’ αυτό και στα άτομα με αυξημένες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι οι έγκυες, προτείνεται η συμπληρωματική χορήγησή τους.

Ψευδάργυρος

Οι έγκυες που ακολουθούν μία vegan διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Αυτό συμβαίνει διότι, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου. Παρότι, υπάρχουν και καλές φυτικές πηγές ψευδαργύρου, όπως είναι τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης, στα τρόφιμα αυτά ανιχνεύονται τα φυτικά οξέα που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου, καθιστώντας τα λιγότερο καλές πηγές αυτού του μετάλλου.

Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε ψευδάργυρο ή ακόμα και να λαμβάνουν συμπληρώματα ψευδαργύρου, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν είστε έγκυος και ακολουθείτε μία χορτοφαγική / vegan διατροφή θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας προκειμένου να αξιολογήσει την αναγκαιότητα λήψης κάποιου συμπληρώματος διατροφής για να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία του εμβρύου και της μητέρας.

Συμπέρασμα

Μία χορτοφαγική/vegan διατροφή μπορεί να είναι ασφαλής και διατροφικά επαρκής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον είναι καλά σχεδιασμένη από κλινικό διαιτολόγο.

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στη ζωή της γυναίκας που έχει αυξημένες ανάγκες τόσο σε ενέργεια και νερό όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται ένας σωστός σχεδιασμός του διαιτολογίου ώστε να καλύπτονται τόσο οι ενεργειακές όσο και οι θρεπτικές ανάγκες της μητέρας, απαραίτητες για την υποστήριξη της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου αλλά και για τη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας.

Οι γυναίκες που ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές τους επιλογές καθώς λόγω του περιορισμού ή του αποκλεισμού των ζωικών προϊόντων (π.χ. στην περίπτωση της vegan διατροφής) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, EPA και DHA.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής μπορεί να κρίνεται απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση, πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αναζητήσετε την επαγγελματική συμβουλή μίας διαιτολόγου για να σχεδιάσει μια ισορροπημένη διατροφή που θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο τις δικές σας όσο και του εμβρύου.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Βιβλιογραφία

  1. Center for Disease Control and Prevention – CDC. Weight Gain During Pregnancy. Available at: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-weight-gain.htm. (Accessed at February 2024)

  2. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th Edition. December 2020. Available at: DietaryGuidelines.gov.

  3. NHS. Fish and shellfish. Available at: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/fish-and-shellfish-nutrition. (Accessed at February 2024).

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Vegan Διατροφή

Χορτοφαγική και Vegan Διατροφή

Η vegan διατροφή μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία και το περιβάλλον, όμως πρέπει να είναι ισορροπημένη για να μην εμφανιστούν διατροφικές ελλείψεις.
Πότε χρειάζομαι ένα συμπλήρωμα διατροφής; Ποια είναι αυτά;

Συμπληρώματα Διατροφής

Η ζήτηση για συμπληρώματα διατροφής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πότε όμως τα χρειαζόμαστε πραγματικά; Μάθετε τα πάντα για τα συμπληρώματα διατροφής.
Κλείστε Ραντεβού