Skip to main content
αναζήτηση
Δρ. Ρενάτα Μίχα
Υπογραφή

Η ομάδα μας

Δρ. Ρενάτα Μίχα

Κλινική Διαιτολόγος - RD PhD FAHA

Η Δρ. Μίχα είναι Αν. Καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Είναι επίσης τ. Πρόεδρος του Global Nutrition Report της κορυφαίας έκθεσης για τη διατροφή παγκοσμίως. Είναι παγκοσμίου φήμης Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος που εξειδικεύεται στην επιδημιολογία της διατροφής και στα χρόνια νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παχυσαρκία και στη διαχείριση βάρους, στον διαβήτη, καθώς και στα μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι εργασίες και οι μελέτες της αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιούνται ως βάση για διατροφικές και κλινικές συστάσεις από οργανισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Δρ. Μίχα έλαβε το πτυχίο της στην Κλινική Διαιτολογία / Διατροφή από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διδακτορικό της στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή από το King’s College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διαθέτει πολυετή εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο Harvard της Αμερικής και είναι επίτιμο μέλος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η Δρ.Μίχα έχει σχεδιάσει, συντονίσει και συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και διεθνών μελετών. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη διερεύνηση της επίδρασης της διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και στη διαμόρφωση εθνικής και διεθνούς διατροφικής πολιτικής και στρατηγικών παρέμβασης. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους φορείς διατροφής παγκοσμίως, όπως τον WHO (ΠΟΥ), FAO, USAID, UNICEF και άλλους.

Ως αναγνώριση του ερευνητικού της έργου, η Δρ. Μίχα έχει λάβει χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, πρωτίστως από το Αμερικανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Έχει λάβει πολλές διεθνείς υποτροφίες και διακρίσεις και αριθμεί πάνω από 150 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 80,000 αναφορές σε περιοδικά παγκόσμιας απήχησης, όπως το New England Journal of Medicine, το Lancet, το British Medical Journal, το Circulation, Plos Medicine, κ.α.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αν. Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη (ΗΠΑ)

Αν. Καθηγήτρια Διατροφής & Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη (ΗΠΑ)

Global Nutrition Report

τ. Πρόεδρος του Global Nutrition Report

Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία

Επίτιμο Μέλος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας

Harvard

Πολυετής εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο Harvard, Βοστώνη (ΗΠΑ)

King’s College London

Διδακτορικό (PhD) από το King’s College London, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Ιστορική Αναδρομή

Δείτε αναλυτικά την πορεία της Δρ. Μίχα ανά έτος και ενημερωθείτε για τις διεθνείς βραβεύσεις της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου ως αναγνώριση του παγκόσμιου έργου της.

2021
2021 - σήμερα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συνέδριο

Asia-Pacific Roundtable: Building Momentum for the Nutrition for Growth Year of Action Global Nutrition Report and the Scaling Up Nutrition (SUN) Movement, Online Event

Συνέδριο

Africa Roundtable: Building Momentum for the Nutrition for Growth Year of Action Global Nutrition Report and the Scaling Up Nutrition (SUN) Movement, Online Event

Συνέδριο

WHO: Informal Member State briefing on Nutrition for Growth Summit and update on the UN Food Systems Summit Global Nutrition Report – Nutrition Accountability Framework, Online Event

Συνέδριο

Emergency Nutrition Network - Roundtable discussion – Wasting Reset, Online Event

Συνέδριο

SUN-UNICEF N4G Roundtables Global Nutrition Report – Nutrition Accountability Framework, Online Event

Συνέδριο

LAUNCH - 2021 Global Nutrition Report: The state of global nutrition. Online Event

Συνέδριο

N4G Summit – Accountability & Finance. Online event

Συνέδριο

N4G Summit Side Event - Accountability for action: Breaking down barriers to strong commitment making. Online event

2020
Συνέδριο

2020 Global Nutrition Report: Action on Equity to End Malnutrition. Global Launch, Online Event.

Συνέδριο

2020 Global Nutrition Report: the UK Perspective. Global Nutrition Report and All-Party Parliamentary Group, Online Event.

Συνέδριο

2020 Global Nutrition Report: Action on Equity to End Malnutrition. FAO & United Nations System Standing Committee on Nutrition, Online Event.

Συνέδριο

Critical Actions for Nutrition Equity. FAO North America & Alliance to End Hunger, Online Webinar.

Συνέδριο

2020 Borlaug Dialogue Panel | Safe, Affordable, Nutritious Food Year Round: Global Aspirations to Local Application for Nutrition. The World Food Prize Foundation, Online Event.

Συνέδριο

The Kathryn S. Fuller Science for Nature Seminar Series | The State of World’s Nutrition. World Wildlife Fund, Online Event.

2019
Βραβείο

Πρόεδρος Global Nutrition Report (GNR)

Συνέδριο

2018 Global Nutrition Report: The State of Global Nutrition

Committee on World Food Security (CFS) 46 Event – UN Food and Agriculture Organization (FAO), Rome, Italy

2019 - 04/2023

Πρόεδρος του Independent Expert Group του Global Nutrition Report

2017
Βραβείο

Αμερικανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, JAMA

Βραβείο

#10 από όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που δημοσιεύθηκαν ποτέ στο JAMA βάση του Altmetric σκορ: 2517

Βραβείο

#1 JAMA επιστημονική δημοσίευση για το 2017

Συνέδριο

Dietary Policies to Improve Cardiometabolic Health in the US.

CDC’s Nutrition and Obesity Policy Research and Evaluation Network (NOPREN), CDC, US.

2017 - σήμερα

Ιδρυτικό Μέλος του Cohorts for Heart and Aging Research in Genomic Epidemiology and Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE Consortium).

2017 - σήμερα

Ιδρυτικό Μέλος του Food Policy Review and Intervention Cost-Effectiveness Initiative (Food-PRICE Initiative)

2017 - σήμερα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη ΗΠΑ

2016
2016 - σήμερα

Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

2015
Συνέδριο

Global Policy Strategies to Improve Diet and Reduce Cardiometabolic Disease.

CDC’s Nutrition and Obesity Policy Research and Evaluation Network (NOPREN), CDC, US.

2015 - 2018

Ειδική Σύμβουλος - Παγκόσμια Τράπεζα, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

2014
Βραβείο

Top 10% από όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τις δράσεις του Συμβουλίου Επιδημιολογίας και Πρόληψης, Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία

Συνέδριο

Global Dietary Database: Characterizing Global Dietary Habits Related to Chronic Disease in the 21st Century.

CDC’s Nutrition and Obesity Policy Research and Evaluation Network (NOPREN), CDC, US.

2014 - 2017

Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη ΗΠΑ.

2013
Συνέδριο

Burden of Major Dietary Risk Factors on Chronic Diseases Worldwide: Results from the Global Burden of Diseases Study, Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE).

16th Symposium on Atherosclerosis and Related Risk Factors, Greek Heart Foundation (ELIKAR), Athens, Greece

Συνέδριο

HNHANES: Hellenic National Health and Nutrition Examination Survey: Design and Methodology.

16th Congress of Lipidiology, Atherosclerosis and Vascular Disease, Athens, Greece

Συνέδριο

Introduction to the Hellenic National Health and Nutrition Examination Survey (HNHANES).

12th National Conference of Nutrition and Dietetics, Athens, Greece

Συνέδριο

National Surveys in Greece: Hellenic National Health and Nutrition Examination Survey.

Hellenic Food Authority Meeting on “Food Safety Hazards: Trends and Developments in Risk Assessment Analysis”, Athens, Greece

2012
Βραβείο

Υποτροφία από το International Life Sciences Institute (ILSI) για την παρακολούθηση του 18ου European Nutrition Leadership Platform (ENLP) σεμιναρίου στο Λουξεμβούργο

Συνέδριο

The Optimal Diet to Prevent Cardiovascular Disease: What is the Role of Saturated Fat?

16th Symposium on Atherosclerosis and Related Risk Factors, Greek Heart Foundation (ELIKAR), Athens, Greece

Συνέδριο

MTX Use and Risk of Cardiovascular Disease: a Systematic Review and Meta-analysis.

37th Annual Panhellenic Medical Conference, Athens, Greece

Συνέδριο

Burden of Major Dietary Risk Factors on Cardiovascular Disease Mortality Worldwide: Results from the 2010 Global Burden of Diseases Study

15th Congress of Lipidiology, Atherosclerosis and Vascular Disease, Athens, Greece

2012 - 2015

Διευθύντρια Έργου - Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας.

2011
Βραβείο

Top 10% από όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τις δράσεις του Συμβουλίου Επιδημιολογίας και Πρόληψης, Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία

Συνέδριο

MTX Use and Risk of Cardiovascular Disease: a Systematic Review and Meta-analysis.

51st Annual American Heart Association Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention - Nutrition, Physical Activity and Metabolism, Atlanta, GA, US

Συνέδριο

Global Burdens of Chronic Disease Attributable to Suboptimal Dietary Habits: Challenges and Advances.

International Epidemiological Association (IEA) World Congress of Epidemiology, Edinburgh, Scotland

Συνέδριο

Characterizing Global Dietary Habits Related to Chronic Disease in the 21st Century: Current Knowledge and Remaining Gaps.

International Epidemiological Association (IEA) World Congress of Epidemiology, Edinburgh, Scotland

Συνέδριο

The Optimal Diet to Prevent Cardiovascular Disease: What is the Role of Saturated Fat?

Annual Dietitians of Canada National Conference, Edmonton, Alberta, Canada

2011 - 2015

Λέκτορας Επιδημιολογίας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Harvard, Βοστώνη, ΗΠΑ.

2010
Βραβείο

Top 10% από όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τις δράσεις του Συμβουλίου Επιδημιολογίας και Πρόληψης, Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία

Βραβείο

Φιναλίστ, Βραβείο "Jeremiah and Rose Stamler Award”, Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία για εξέχοντες νέους Ερευνητές στον τομέα της Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής για την εργασία "Unprocessed red and processed meat consumption and risk of coronary heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis"

Βραβείο

Βραβείο “Epidemiology and Prevention Early Career Travel Award” από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, για την παρακολούθηση διεθνούς συνεδρίου

Συνέδριο

Unprocessed Red and Processed Meat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: a Systematic Review and Meta-analysis.

50th Annual American Heart Association Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention - Nutrition, Physical Activity and Metabolism, San Francisco, CA, US

Συνέδριο

The Role of Red Meat in a Healthy Diet.

International Forum on "The Role of Red Meat in a Healthy Diet", Mexico City, Mexico

2008
Συνέδριο

Glycaemic Potency of Breakfast and Cognitive Function in Adolescent School Children.

Epidemiology Seminar Series, Department of Epidemiology, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, MA, US

Συνέδριο

Glycaemic Potency of Breakfast Predicts Cognitive Function and Mood in Adolescent School Children.

UK Nutrition Society Summer Meeting, Nottingham, UK

2008

Διδακτορικό στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή, King’s College London, Πανεπιστήμιο Λονδίνου.

2008 - 2011

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Harvard, Βοστώνη, ΗΠΑ.

2008 - σήμερα

Ιδρυτικό Μέλος της Global Dietary Database.

2007
Βραβείο

Βραβείο "Travel Award" από το King’s College London για την παρακολούθηση διεθνούς συνεδρίου

2006
Βραβείο

Βραβείο "Travel Award" από το King’s College London για την παρακολούθηση διεθνούς συνεδρίου

Βραβείο

Βραβείο "John and Milly Yudkin" από Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Ιατρικής του King’s College London, για τον καλύτερο Διδακτορικό φοιτητή

2005
Βραβείο

Υποτροφία από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στο Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Ιατρικής του King’s College London

2004
2004

Πτυχίο στην Κλινική Διαιτολογία/Διατροφολογία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

1999
Βραβείο

Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) για την εισαγωγή (1η θέση) στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας/ Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Η ομάδα μας

Δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ

Ενημερωθείτε εδώ για τα τελευταία νέα μας και πάρτε μια γεύση από τη δημόσια παρουσία μας σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΤίτλοςΗμερομηνίαΦορέαςURL ΦορέαΣυγγραφέαςΣχόλια
Απονεμήθηκαν τα Supplement Awards 20212021-07-25Hello Magazine Greecehttps://gr.hellomagazine.com/market-news/aponemithikan-ta-supplement-awards-2021/
Η πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη2021-09-19ΤΟ ΒΗΜΑhttps://www.tovima.gr/printed_post/i-pikri-alitheia-lfgia-ti-zaxari/Πάνος Τσιμπούκης
What's the Big Deal About Sugar? We Have Your Questions Answered2021-07-29EatingWellhttps://www.eatingwell.com/article/7912011/whats-the-big-deal-about-sugar-we-have-your-questions-answered/Rachael Moeller Gorman
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δρ Ρενάτα Μίχα, μιλά στο ELLE για τα συμπληρώματα διατροφής και την πραγματική τους αξία στη ζωή2021-03-18Ellehttps://elle.gr/yperoxo-kormi/i-kliniki-diaitologos-diatrofologos-renata-micha-mila-sto-elle-gia-ta-sybliromata-diatrofis-kai-tin-pragmatiki-tous-axia-sti-zoi/Άννα Μαρίας Παπίρη
Report compares dietary fat intake among countries2014-04-24Harvard Universityhttps://news.harvard.edu/gazette/story/newsplus/report-compares-dietary-fat-intake-among-countries/
Spread of local taxes on sugar-sweetened beverages is likely2017-06-07Tufts Universityhttps://now.tufts.edu/news-releases/spread-local-taxes-sugar-sweetened-beverages-likely
Junk food tax is legally and administratively viable, finds new analysis2018-01-10Tufts Universityhttps://now.tufts.edu/news-releases/junk-food-tax-legally-and-administratively-viable-finds-new-analysis
Study highlights the health and economic benefits of a US salt reduction strategy2018-04-10University of Liverpoolhttps://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/uol-sht040918.php
The benefits and costs of taxing sugary drinks2019-09-03Tufts Universityhttps://now.tufts.edu/articles/benefits-and-costs-taxing-sugary-drinks
Το κατεργασμένο κρέας ενοχοποιείται για καρδιοπάθεια και διαβήτη2010-05-08IN GRhttps://www.in.gr/2010/05/18/health/nutrition/to-katergasmeno-kreas-enoxopoieitai-gia-kardiopatheia-kai-diabiti/
Deli meats, sausages or bacon = a heart attack on a plate2010-05-30Independenthttps://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/deli-meats-sausages-or-bacon-a-heart-attack-on-a-plate-1987288.html
Processed meat may harm the heart2010-05-17MedicineNethttps://www.cbsnews.com/news/study-hot-dogs-bacon-pose-big-health-risk/Steven Reinberg
Processed meats may pose heart health risk2010-05-18ABC Newshttps://abcnews.go.com/WN/WorldNews/processed-meats-heart-disease/story?id=10681912Lara Salahi, Dr. Kelly Kyanko
Study: Hot dogs, bacon pose big health risk2010-05-18CBS Newshttps://www.cbsnews.com/news/study-hot-dogs-bacon-pose-big-health-risk/
Processed meat linked to heart, diabetes risks2010-05-17WebMDhttps://www.webmd.com/heart-disease/news/20100517/processed-meat-linked-to-heart-disease-risksSalynn Boyles
Study suggests processed meat a real health risk2010-05-17Reutershttps://www.reuters.com/article/us-heart-meat/study-suggests-processed-meat-a-real-health-risk-idUSTRE64G5TN20100517Julie Steenhuysen
Eating processed meats, but not unprocessed red meats, may raise risk of heart disease and diabetes2010-05-17Harvard Universityhttps://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/processed-meats-unprocessed-heart-disease-diabetes/
Diet linked with half of CVD/T2D deaths2017-03-22Irish Medical Timeshttp://www.imt.ie/clinical/cardiovascular/diet-linked-with-half-of-cvdt2d-deaths-22-03-2017/
For less sodium: See the relationship between eating habits and longevity (translation)2017-03-16Globo Esporte (Brazil)http://globoesporte.globo.com/eu-atleta/saude/noticia/2017/03/por-menos-sodio-veja-relacao-entre-os-habitos-alimentares-e-longevidade.htmlGuilherme Renke
These are the 10 foods that affect your risk of heart disease, according to scientists2017-03-09Global News (Canada)http://globalnews.ca/news/3299000/these-are-the-10-foods-that-affect-your-risk-of-heart-disease-according-to-scientists/Carmen ChaiGlobal News is a news and current affairs division of Global Television Network in Canada, responsible for overseeing all local and national news programming on the network’s twelve owned-and-operated stations. This article was also covered by Reportca.net.
Ten basic foods for heart health (translation)2017-03-09Sky TG24 online (Italy)http://tg24.sky.it/tg24/salute-e-benessere/2017/03/08/salute-cuore-10-cibi.html
These two foods may be killing you2017-03-09Daily Star, UKhttp://www.dailystar.co.uk/diet-fitness/595201/Bacon-processed-meat-soda-deathSarah Buchanan
The 10 bad eating habits that ‘cause half of heart related deaths’2017-03-08Yahoo News UKRoss McGuinnesshttps://sg.news.yahoo.com/pictures-10-bad-eating-habits-slideshow-wp-114934835.html
Diet: The 10 errors associated with premature mortality (translation)2017-03-08Panorama (Italy)http://www.panorama.it/scienza/salute/dieta-i-10-errori-associati-a-mortalita-prematura/Marta Buonadonna
Right diet reduce cardiometabolic disease death (translation)2017-03-09CNN Indonesiahttp://www.cnnindonesia.com/gaya-hidup/20170309075036-255-198874/diet-tepat-kurangi-kematian-akibat-penyakit-kardiometabolik/Hazekiah Darmayana
Death by diet: Half of cardiometabolic deaths linked to food2017-03-08Sydney Morning Herald (Australia)http://www.smh.com.au/lifestyle/health-and-wellbeing/nutrition/death-by-diet-half-of-cardiometabolic-deaths-linked-to-food-20170308-gutawl.htmlSarah BerryThis article also ran on The Age (Australia).
The deadly impact of a poor diet: Study2017-03-07Australian Associated Press via Special Broadcasting Service (Australia)http://www.sbs.com.au/news/article/2017/03/08/deadly-impact-poor-diet-studyAustralian Associated Press (AAP)AAP is a major wire service in Australia. This article ran on a variety of media sites.
10 τρόφιμα που μας οδηγούν ή μας προστατεύουν από το έμφραγμα2017-03-08ΤΑ ΝΕΑhttps://www.tanea.gr/2017/03/08/health/10-trofima-poy-mas-odigoyn-i-mas-prostateyoyn-apo-to-emfragma/Ρούλα Τσουλέα
Here are the foods you should eat (and avoid) to live longer2017-03-09BuzzFeedhttps://www.buzzfeed.com/sallytamarkin/foodies-never-say-dieSally Tamarkin
Poor diet linked to nearly half of cardiometabolic deaths2017-03-09Medscapehttp://www.medscape.com/viewarticle/877042Megan BrooksAdditional coverage of a study led by DMozaffarian and RMicha, published in JAMA this week, which found that nearly half of all deaths from heart disease, stroke and type 2 diabetes are linked to poor diet. “And, it wasn’t just too much ‘bad’ in the diet — much of the burden was caused by too few healthy foods, which should be emphasized as an important positive message to the public, policy makers, scientists, and industry,” said DMozaffarian.
How diet plays a role in prevention2017-03-08The Oz Bloghttp://blog.doctoroz.com/oz-experts/how-diet-plays-a-role-in-disease-preventionMichael CrupainThis blog recaps Dr. Oz’s appearance on The Today Show above and recaps the study.
A Deadly Diet: Half of US Deaths From Cardiometabolic Causes Linked to Dietary Habits2017-03-08TCTMD (Cardiovascular Research Foundation)https://www.tctmd.com/news/deadly-diet-half-us-deaths-cardiometabolic-causes-linked-dietary-habitsMichael O'Riordan
10 foods that affect the change of heart disease, here’s what to know2017-03-08Latinos Healthhttp://www.latinoshealth.com/articles/26738/20170308/10-foods-that-affect-the-chance-of-heart-diseases-here-s-what-to-know.htmDipta Bhattacharya
The Deadliest Diet2017-03-08AARP onlinehttp://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2017/foods-causing-heart-disease-fd.html?intcmp=HEALTHShelley Emling
Diet associated with ‘substantial proportion’ of cardiometabolic deaths2017-03-07Medwire Newshttps://www.medwirenews.com/public-health/cardiometabolic/diet-associated-with-substantial-proportion-of-cardiometabolic-d/12123522Claire Barnard
How poor diet raises your risk of dying from heart disease2017-03-07Healthline Newshttp://www.healthline.com/health-news/how-poor-diet-raises-your-risk-of-dying-from-heart-diseaseShawn Radcliffe
Here’s how many heart disease & diabetes deaths are linked to food2017-03-07Live Sciencehttp://www.livescience.com/58144-diet-death-heart-disease-stroke-diabetes.htmlSara G. Miller
Dietary factors linked to high proportion of deaths from stroke, heart disease, type 2 diabetes2017-03-07Healio, Cardiology Todayhttp://www.healio.com/cardiology/chd-prevention/news/online/%7Bb3aa5b49-e728-485b-9cb8-6c3116be8ac8%7D/dietary-factors-linked-to-high-proportion-of-deaths-from-stroke-heart-disease-type-2-diabetes
Dietary factors tied to death from heart disease, T2D2017-03-07MedPage Todayhttps://www.medpagetoday.com/endocrinology/diabetes/63641Kristen Monaco
The bad eating habits that are killing the most Americans2017-03-07CBS Newshttps://www.cbsnews.com/news/bad-eating-habits-killing-americans-bacon-fat-sugar/
Deadly diets: Study links unhealthy eating to nearly half of American heart deaths2017-03-07WBUR, CommonHealth site (Boston NPR affiliate)http://www.wbur.org/commonhealth/2017/03/07/deadly-diets-study-tuftsCarey GoldbergThis post is an interview with first author, Renata Micha.
Eating more—or less-of 10 foods may cut risk of early death2017-03-11NPR, The Salt bloghttp://www.npr.org/sections/thesalt/2017/03/11/519443324/eating-more-or-less-of-10-foods-may-cut-risk-of-death-from-heart-diseaseAllison Aubrey
How dietary factors influence disease risk2017-03-14National Institutes of Health, Research Mattershttps://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-dietary-factors-influence-disease-risk
Poor diet tied to half of U.S. deaths from heart disease, diabetes2017-03-07HealthDay Newshttps://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/food-and-nutrition-news-316/poor-diet-tied-to-half-of-u-s-deaths-from-heart-disease-diabetes-720413.htmlKaren PallaritoThis article ran on at least 30 additional media outlets, including Drugs.com and TheSouthern.com.
These 10 foods affect your risk of heart disease the most2017-03-08NBC News onlinehttp://www.nbcnews.com/health/heart-health/these-10-foods-affect-your-risk-heart-disease-most-n730141Maggie Fox
Poor diet tied to nearly half of U.S. deaths from heart disease , stroke, diabetes2017-03-07Reuters Health Newshttps://www.reuters.com/article/us-health-diets-metabolic-casualties/poor-diet-tied-to-nearly-half-of-u-s-deaths-from-heart-disease-stroke-diabetes-idUSKBN16E2WRAndrew M. SeamanThis article ran on at least 40 additional media outlets.
Bacon, soda & too few nuts tied to big portion of US deaths2017-03-07Associated Press* (Domestic)http://bigstory.ap.org/article/fa67495f017148098fa6be7056e8776c/bacon-soda-too-few-nuts-tied-big-portion-us-deathsLindsey TannerThis article ran on more than 430 additional media outlets, including The Washington Post, the Fort Worth Star Telegram, the Idaho Statesman, The Boston Globe, STAT, U.S. News and World Reports, and Time Magazine online.
Wellness Wednesday2017-03-14Ohio Public Radio, All Sides with Ann Fisherhttp://radio.wosu.org/post/wellness-wednesday-lyme-disease-nursery-product-safety
Nutritionist calls for policy changes to help people eat healthier2017-03-14Wisconsin Public Radio, The Joy Cardin Show (NPR affiliate)http://www.wpr.org/nutritionist-calls-policy-changes-help-people-eat-healthier
Morning news2017-03-08The Today Show, NBC TV (national)http://www.today.com/video/4-foods-that-could-be-killing-you-and-6-to-help-you-live-longer-892927555744
Dariush Mozaffarian: 10 foods that affect risks for heart disease, stroke and type 2 diabetes2017-03-07NBC Nightly News with Lester Holthttp://www.nbcnews.com/nightly-news/video/10-foods-that-affect-risks-for-heart-disease-stroke-and-type-2-diabetes-892469315950Anne ThompsonIn addition to this national broadcast piece with Dean Mozaffarian, approximately 95 local TV stations reported on this study, sometimes teasing the NBC Nightly News piece. Markets include New York, Boston, Anchorage, and Orlando. Telemundo Chicago (Spanish) also reported on the news.
Συνταγογράφηση τροφίμων θα μπορούσε να προλάβει την καρδιοπάθεια σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ2019-03-20Ιατροnethttps://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/49889/syntagografisi-trofimwn-tha-mporoyse-na-prolavei-tin-kardiopatheia-se-2-ekatommyria-anthrwpoys-stis-ipa.htmlΕύη Ψωμιάδου
Healthy Food Rx Could be Cost-Effective for Medicare, Medicaid2019-03-20HealthDay, Physician’s Briefinghttps://www.physiciansbriefing.com/internal-medicine-21/misc-diabetes-news-181/healthy-food-rx-could-be-cost-effective-for-medicare-medicaid-743902.html
Subsidizing healthy food could lower healthcare costs by $100B, Tufts study finds2019-03-22Becker’s Hospital Reviewhttps://www.beckershospitalreview.com/finance/subsidizing-healthy-food-could-lower-healthcare-costs-by-100b-tufts-study-finds.htmlMorgan Haefner
Healthy food prescriptions could save billions in health care costs2019-03-21New York Posthttps://nypost.com/2019/03/21/healthy-food-prescriptions-could-save-billions-in-health-care-costs/Jeanette Settembre
Medicare, Medicaid benefits for healthy foods would slash illnesses, researchers say2019-03-25AARPhttps://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2019/healthy-food-subsidies.htmlPatrick Kiger
Healthy food prescriptions could save billion in healthcare costs2019-03-19Popular Sciencehttps://www.popsci.com/subsidize-healthy-food-medicare-savingsNicole Wetsman
Prescription Vegetables? The Potential of Insurance-Covered Healthy Food2019-03-19Inversehttps://www.inverse.com/article/54182-medicare-medicaid-food-prescriptionsSarah SloatReposted infographic.
Prescriptions for healthy food might save lives – and money2019-03-19Reuters UShttps://www.reuters.com/article/us-health-diet-prescriptions/prescriptions-for-healthy-food-might-save-lives-and-money-idUSKCN1R02S4Linda Carroll
Prescribing health foods could bring cost-effective benefits2019-04-02NIH Research Mattershttps://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/prescribing-healthy-foods-could-bring-cost-effective-benefits
Prescribing healthy food in Medicare/Medicaid is cost effective, could improve health outcomes2019-03-03Tufts Universityhttps://now.tufts.edu/news-releases/prescribing-healthy-food-medicaremedicaid-cost-effective-could-improve-health-outcomes
Η αναφορά προστιθέμενης ζάχαρης στις ετικέτες τροφίμων έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία2019-04-18Ναυτεμπορικήhttps://www.naftemporiki.gr/story/1465327/i-anafora-prostithemenis-zaxaris-stis-etiketes-trofimon-exei-simantika-ofeli-stin-ugeiaΑνθή Αγγελοπούλου
FDA’s new sugar label can save the U.S. $31B in health care costs2019-04-15MSNhttps://www.msn.com/en-us/health/health-news/fdas-new-sugar-label-can-save-the-us-dollar31b-in-health-care-costs/ar-BBVXWKGApril Benshosan
Added Sugar Labels Could Prevent Thousands of Diabetes, Heart Disease Cases2019-04-16MD Magazinehttps://www.mdmag.com/medical-news/added-sugar-labels-prevent-thousands-diabetes-heart-disease-casesJared KaltwasserTV health reporters from NBC, CBS, and Fox covered the study, and the stories appeared on several local affiliate stations, including 30 for NBC News and 4 for CBS News.
Mandatory added sugar labelling may benefit health2019-04-15CBC blog (Canada)https://www.cbc.ca/radio/whitecoat/mandatory-added-sugar-labelling-may-benefit-health-1.5097887Dr. Brian Goldman
The FDA’s New Sugar Label Could Seriously reduce Heart Disease and Diabetes – And Boost Longevity2019-04-17Cooking Lighthttps://www.cookinglight.com/news/FDA-added-sugar-nutrition-labelLauren Wicks
“Added Sugar” labels could pay for themselves and prevent nearly a million cases of disease. Why haven’t we seen them yet?2019-04-16New Food EconomyH. Claire Brownhttps://newfoodeconomy.org/added-sugar-labels-could-pay-for-themselves-and-save-nearly-a-million-lives-why-havent-we-seen-them-yet/
Study: Sugar-added labels could prevent 600,000 diabetes cases2019-04-15UPIhttps://www.upi.com/Health_News/2019/04/15/Study-Sugar-added-labels-could-prevent-600000-diabetes-cases/3751555330673/Tauren Dyson
Proposed sugar label could save $31B in health care costs: study2019-04-15New York Posthttps://nypost.com/2019/04/15/proposed-sugar-label-could-save-31b-in-health-care-costs-study/Hannah Sparks
Study: Massive health gains from new food labels with sugar details2019-04-15American Heart Associationhttps://www.heart.org/en/news/2019/04/15/study-massive-health-gains-from-new-food-labels-with-sugar-detailsAmerican Heart Association News
Listing added sugar content in soda could save $31 billion in health costs, study finds2019-04-15Philly.com (The Philadelphia Inquirer)https://www.philly.com/health/sugar-labels-soda-tax-diabetes-cardiovascular-disease-20190415.htmlSarah GantzThis article was reprinted in more than 15 outlets, including: The Miami Herald, Chicago Tribune and The Columbian
FDA’s added sugar labeling policy to pay sweet dividends2019-04-15Medscapehttps://www.medscape.com/viewarticle/911828Patrice Wendling
Added Sugars’ Label on Foods Could Save Many Lives2019-04-15HealthDayhttps://consumer.healthday.com/diabetes-information-10/sugar-health-news-644/added-sugars-label-on-foods-could-save-many-lives-745039.htmlDennis ThompsonThis article was reprinted in many outlets, including: Web MD and US News & World Report
Politico Morning Ag2019-04-16Politicohttps://www.politico.com/newsletters/morning-agriculture/2019/04/16/forecasters-keep-wary-eye-on-farmland-values-585841Ryan McCrimmonA standalone story also appeared in Politico Pro (subscription necessary)
Adding sugar content to food labels may reduce CVD, diabetes by 20372019-04-15Healiohttps://www.healio.com/cardiology/chd-prevention/news/online/%7B49cff595-e0a7-4908-b856-f41b24267348%7D/adding-sugar-content-to-food-labels-may-reduce-cvd-diabetes-by-2037?page=2Darlene Dobkowski
FDA guidelines for labeling added sugar could save $31 billion in health care costs2019-04-15STAT Morning Roundshttps://us11.campaign-archive.com/?u=f8609630ae206654824f897b6&id=093f01bafaShraddha Chakradhar
Listing added sugar on food labels may save lives2019-04-15Consumer Reportshttps://www.consumerreports.org/food-labeling/listing-added-sugar-on-food-labels-may-save-lives/Nicole Wetsman
How food labels could cut health-care costs by more than $31 billion2019-04-15MarketWatchhttps://www.marketwatch.com/story/how-food-labels-could-cut-health-care-costs-by-more-than-31-billion-2019-04-15Jeanette Settembre
New ‘added sugars’ labeling could save money and improve health2019-04-15Reuters UK, US, and Indiahttps://uk.reuters.com/article/us-health-food-labels-sugar/new-added-sugars-labeling-could-save-money-and-improve-health-idUKKCN1RR29YLinda Carroll
FDA added sugar label could be a cost-effective way to improve health, generate savingsTufts University2019-04-15Tufts Universityhttps://now.tufts.edu/news-releases/fda-added-sugar-label-could-be-cost-effective-way-improve-health-generate-savings