Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Φολικό οξύ - Βιταμίνη Β9

Φολικό οξύ - Βιταμίνη Β9

Το φολικό οξύ η βιταμίνη Β9 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας. Γνωρίστε τις δράσεις του καθώς και ποια τρόφιμα θεωρούνται καλές πηγές του.

Λίγα λόγια για τo φολικό οξύ (φυλλικό οξύ)

Φολικό οξύ - Βιταμίνη Β9Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ, ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Χρησιμοποιούμε τον όρο «φολικό οξύ» για να περιγράψουμε τη βιταμίνη Β9 που υπάρχει φυσικά στις τροφές και τον όρο «φυλλικό οξύ» για την συνθετική μορφή της, που απαντάται σε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Όπως όλες οι υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, η βιταμίνη Β9 απορροφάται από το γαστρεντερικό σύστημα, μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος και η περίσσεια ποσότητα απεκκρίνεται μέσω των ούρων.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να αποθηκεύσει την πλεονάζουσα ποσότητα της για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να την προσλαμβάνει καθημερινά μέσω της διατροφής του.

Η βιταμίνη Β9 βρίσκεται σε:

Ποιες είναι οι δράσεις της βιταμίνης Β9;

Συμβάλλει στο μεταβολισμό των αμινοξέων.

Εμπλέκεται στο μεταβολισμό αρκετών αμινοξέων, όπως είναι η σερίνη, η γλυκίνη και η μεθειονίνη.

Συμβάλλει στην σύνθεση, επιδιόρθωση και λειτουργία των νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA), βασικές μονάδες ζωής.

Το φολικό οξύ λόγω της σημαντικής του λειτουργίας στην σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA και RNA είναι απαραίτητο σε ιστούς που πολλαπλασιάζονται γρήγορα, όπως ο αιμοποιητικός, νευρικός, οστικός ιστός καθώς και οι ιστοί των εμβρύων και των βρεφών.

Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη.

Μάλιστα είναι σημαντική η πρόσληψη φολικού οξέος τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Οι ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης (π.χ. δισχιδής ράχη), του κρανίου και του εγκεφάλου.

Εξαιτίας αυτού, οι συστάσεις αναφέρουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα φυλλικού οξέος σε καθημερινή βάση, που να περιέχει 400 μικρογραμμάρια (μg) φυλλικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πριν την σύλληψη, στις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Ίσως συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β2, Β6 και Β12, η βιταμίνη Β9 συμβάλλει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης προς παραγωγή μεθειονίνης, ενός από τα 20 αμινοξέα που λειτουργούν ως δομικοί λίθοι στην σύνθεση των πρωτεϊνών.

Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης φαίνεται ότι συμβάλλουν στον σχηματισμό θρόμβου και στην αύξηση των επιπέδων των ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου και κατ΄ επέκταση να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, σχεδιάστηκαν αρκετές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που εξέτασαν κατά πόσο η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι αντικρουόμενα με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε 30 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και 82.334 συμμετέχοντες, έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος είτε ως μεμονωμένο συστατικό είτε σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. Β12) οδήγησε σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10% και σε μείωση των ολικών καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 4%. 1

Βέβαια, η θετική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης ήταν περισσότερο εμφανής σε συγκεκριμένες ομάδες συμμετεχόντων, όπως είναι άτομα με:

  • χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα

  • χωρίς διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο

  • μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης

Επομένως, η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος είτε ως μεμονωμένο συστατικό είτε σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά (π.χ. Β12), φαίνεται δρα προστατευτικά στην εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, αλλά δε φαίνεται να οδηγεί και σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Β9;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) συστήνει τις εξής ημερήσιες προσλήψεις για τη βιταμίνη Β9:2

ΗλικίαΣυνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (μg/ημέρα)
1-3 ετών120
4-6 ετών140
7-10 ετών200
11-14 ετών270
≥15 ετών330
Εγκυμοσύνη600
Θηλασμός400

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β9;

βιταμίνη Β9Το φυλλικό οξύ βρίσκεται κυρίως σε:

  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακά, μαρούλι κλπ.)

  2. Όσπρια

  3. Φρούτα

  4. Τροφές που είναι εμπλουτισμένες με φυλλικό οξύ, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά

  5. Κρέας

Στον πίνακα παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα τρόφιμα καθώς και η ποσότητα της βιταμίνης Β9 που περιέχουν.

ΤρόφιμοΠοσότητα Β9 (μg)
Σπανάκι βρασμένο (1κούπα=180γρ.)263,0
Μπρόκολο βρασμένο (1 κούπα=160 γρ.)170,0
Φακές βρασμένες (1 κούπα=198 γρ.)358,0
Σπαράγγια βρασμένα (1 κούπα=180 γρ.)268,0
Μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα (1 κούπα=172 γρ.)256,0
Αρακάς βρασμένος (1 κούπα=160 γρ.)101,0
Φασολάκια πράσινα βρασμένα (1 κούπα=125 γρ.)41,2
Αυγό βρασμένο (1 μέτριο=46 γρ.)22,0
Μπιφτέκι μοσχαρίσιο ψημένο (100 γρ.)7,0
Κοτόπουλο στήθος ψητό (100 γρ.)3,0
Τόνος σε κονσέρβα σε νερό (100γρ.)0,7
Τυρί cheddar (1 φέτα=30 γρ.)0,4
Γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1 κούπα)0,3

Ποια είναι τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β9;

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β9 μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • Κόπωση

  • Ταχυκαρδία

  • Δύσπνοια

  • Πληγές στην γλώσσα (γλωσσίτιδα)

  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και των τριχών (γκρίζα μαλλιά)

  • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη

  • Μεγαλοβλαστική αναιμία. Απελευθέρωση μεγάλων άωρων ερυθροκυττάρων που οφείλεται στη μειωμένη σύνθεση του DNA και στην αδυναμία των κυττάρων να διαιρούνται φυσιολογικά. Εξαιτίας αυτού, προκύπτουν μεγάλα και δύσμορφα ερυθροκύτταρα.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Ποιοι εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας;

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β9 δεν είναι τόσο συχνή εάν ακολουθείται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης κ.α.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης, όπως: 3

  • Έγκυες. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ανάγκες του φολικού οξέος αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό καθιστά δύσκολο την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού αποκλειστικά μέσω της διατροφής.

    Εξαιτίας αυτού, συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση ανεπάρκειας.

  • Άτομα με μετάλλαξη του γονιδίου MTHFR. Το ένζυμο MTHFR (αναγωγάση του Μεθυλενοτετραϋδροφυλλικού/ (Methylene-tetrahydrofolate reductase) είναι ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων και συμμετέχει στο μεταβολισμό του φολικού οξεός.

Υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας;

Η αυξημένη πρόσληψη έχει φανεί ότι μπορεί να «καλύψει» την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έως ότου οι νευρολογικές συνέπειες της γίνουν μη αναστρέψιμες. Επίσης, οι μεγαδόσεις έχουν συσχετιστεί με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.

Εξαιτίας αυτού, έχει τεθεί ως μέγιστη ανεκτή ημερήσια δόση (UL) τα 1000 μg ή 1 mg (για ηλικίες > 19 ετών) που αφορά μόνο τα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Δεν υπάρχει όριο για το φολικό οξύ της διατροφής.

Συμπέρασμα

Το φολικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την καλή υγεία μας.

Η βιταμίνη Β9 εμφανίζει διάφορες βιολογικές δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι η σύνθεση του DNA και RNA. Η δράση της αυτή την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη.

Το φολικό οξύ συναντάται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, όσπρια κ.α.

Η ανεπάρκεια του δεν είναι τόσο συχνή στις αναπτυγμένες χώρες αλλά υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας, όπως είναι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άτομα με μετάλλαξη του γονιδίου MTHFR.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος ενδεχομένως να είναι απαραίτητα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον/την επαγγελματία υγείας για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Βιβλιογραφία

  1. Li Υ, Huang Τ, Zheng Υ, Muka Τ, Troup J, Hu F. Folic acid supplementation and the risk of cardiovascular diseases: a meta‐analysis of randomized controlled trials. J Am Heart Assoc 2016 5(8): e003768. doi: 10.1161/JAHA.116.003768.

  2. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for folate. EFSA Journal 2014;12(11):3893. DOI 10.2903/j.efsa.2014.3893.

  3. National Institutes of Health. Folate. Fact Sheet for Health Professionals. Available at: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/#en99. (Accessed at March 2023).

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού