Skip to main content
αναζήτηση

Λίγα λόγια για το πεπόνι

Το πεπόνι είναι ένα γλυκό και δροσιστικό φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, επιστημονικά γνωστή ως Cucurbitaceae. Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι συγγενικό με την κολοκύθα, το αγγούρι και το καρπούζι.

Υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες πεπονιού. Ανάλογα με την ποικιλία τους, τα πεπόνια διαφέρουν ως προς το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα της φλούδας και της σάρκας, το άρωμα και τη γεύση τους. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή.

Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Διατροφική αξία

Το πεπόνι, εκτός από ένα πολύ γευστικό φρούτο, χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία.1

Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, το πεπόνι δεν μας αποδίδει πολλές θερμίδες. Μια μερίδα- δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κούπα κομμένου φρούτου (160 γραμμάρια)- περιέχει μόλις 54 θερμίδες. Το χαμηλό του θερμιδικό περιεχόμενο αποδίδεται κυρίως στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό καθώς περίπου το 90% του πεπονιού αποτελείται από νερό.

Το υπόλοιπο μέρος καταλαμβάνεται κυρίως από υδατάνθρακες, ενώ περιέχει πολύ μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών.

Οι υδατάνθρακες που συναντάμε στο πεπόνι είναι κυρίως με τη μορφή των απλών σακχάρων, στα οποία αποδίδεται και η γλυκιά του γεύση. Ταυτόχρονα περιέχει μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, καθώς μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 5% των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, το πεπόνι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της βιταμίνης Α, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή της άμυνας του οργανισμού μας απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Ενώ η βιταμίνη Α είναι επιπρόσθετα ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία των ματιών.

Τέλος, το πεπόνι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, κυρίως β- καροτένιου. Τα καροτενοειδή αποτελούν μία από τις κυριότερες κατηγορίες φυσικών χρωστικών στις οποίες αποδίδεται και το χαρακτηριστικό χρώμα του πεπονιού και οι οποίες έχουν συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Διατροφική ετικέτα

Διατροφικός πίνακας

Διατροφική αξία ανά 100 γρ. 1 ανά μερίδα: 1 κούπα=160 γρ.1 ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal) 34,0 54,4 2,7 %
Λιπαρά (γρ) 0,2 0,3 0,4 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) 0,05 0,1 0,4 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) 0,003 0,0
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) 0,08 0,1
Υδατάνθρακες (γρ) 8,2 13,1 4,8 %
Φυτικές ίνες (γρ) 0,9 1,4 5,1 %
Σάκχαρα (γρ) 7,9 12,6 14,0 %
Πρωτεΐνη (γρ) 0,8 1,3 2,6 %
Χοληστερόλη (mg) 0,0 0,0 0,0 %
Νάτριο (mg) 16,0 25,6 1,1 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE) 169,0 270,4 30,0 %
Βιταμίνη C (mg) 36,7 58,7 65,2 %
Νιασίνη (mg) 0,7 1,1 7,0 %
Βιταμίνη Β6 (mg) 0,1 0,1 6,6 %
Φυλλικό οξύ (μg) 21,0 33,6 8,4 %
Χαλκός (mg) 0,04 0,1 7,1 %
Κάλιο (mg) 267,0 427,2 9,1 %
Επιπρόσθετα Συστατικά
Καροτενοειδή
β-καροτένιο (μg) 2020,0 3232,0
α-καροτένιο (μg) 16,0 25,6
β-κρυπτοξανθίνη (μg) 1,0 1,6
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) 26,0 41,6

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).(2)

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Οφέλη για την υγεία

Το πεπόνι αποτελεί ένα ιδιαιτέρως γευστικό και θρεπτικό φρούτο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Συγκεκριμένα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης A και καροτενοειδών, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έχουν συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία μας.

Μερικά οφέλη από την κατανάλωση του πεπονιού μπορεί να είναι τα εξής:

Συμβάλλει στη δίαιτα και την απώλεια βάρους

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το κατάλληλο για την ενσωμάτωση του στη δίαιτα και σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος του κορεσμού και στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος της πείνας.

Επιπρόσθετα, λόγω της γλυκιάς του γεύσης, εντάσσοντας το πεπόνι στο διαιτολόγιο σας, μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη που έχετε για γλυκό, αποφεύγοντας την κατανάλωση άλλων ενεργειακά πυκνών διατροφικών επιλογών, πλούσιων σε πρόσθετα σάκχαρα.

Ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού

Όπως αναφέραμε παραπάνω το πεπόνι αποτελεί μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως είναι τα καροτενοειδή.

Τα αντιοξειδωτικά δρουν ως «εκκαθαριστές» δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS). Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν αυτές οι ενώσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το οξειδωτικό στρες, δηλαδή η ανισορροπία μεταξύ των δραστικών μορφών οξυγόνου και των αντιοξειδωτικών συστημάτων του οργανισμού μας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις κ.α.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το πεπόνι μπορεί να υποστηρίξει την καλή λειτουργία της καρδιάς μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Αρχικά, το πεπόνι περιέχει μία αντιπηκτική ουσία που λέγεται αδενοσίνη. Η αδενοσίνη μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, μειώνοντας τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίσης, το πεπόνι περιέχει κάλιο, που συμβάλλει ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία. Παράλληλα, διαθέτει διουρητική δράση, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε νερό.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, το πεπόνι μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς.

Συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση.

Το πεπόνι εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Συγχρονική μελέτη που συμπεριέλαβε 442 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 4-10 ετών, ανέφερε ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης.2

Η σωστή ενυδάτωση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην καλή υγεία μας, μιας και κάθε κύτταρο του σώματος μας απαιτεί νερό για να λειτουργήσει σωστά. Στην πραγματικότητα, η επαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να επηρεάσει τα πάντα – από την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέχρι το μεταβολισμό και την απώλεια σωματικού βάρους.

Έτσι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι και το πεπόνι, μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη υγρών και να βοηθήσουν στην ενυδάτωση.

Το πεπόνι στη διατροφή μας

Το πεπόνι, εκτός του ότι είναι πολύ θρεπτικό φρούτο, μπορεί να ενταχθεί με ποικίλους και γευστικούς τρόπους στα καθημερινά μας γεύματα.

Λόγω της γλυκιάς του γεύσης, είναι πολύ εύκολο να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή υγεία.

Μερικοί ενδεικτικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας το πεπόνι είναι οι εξής:

  • Ως σνακ. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να εντάξετε το πεπόνι στη διατροφή σας είναι καταναλώνοντάς το ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Μπορείτε να το κόψετε σε κυβάκια, ούτως ώστε να μπορείτε να το έχετε εύκολα διαθέσιμο όταν πεινάσετε. Μπορείτε να συνοδεύσετε το πεπόνι με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και να το προσθέσετε στο γιαούρτι σας. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μέρος μια δροσιστικής και γευστικής φρουτοσαλάτας, καθώς μπορείτε να το συνδυάσετε και με άλλα φρούτα όπως οι φράουλες, το καρπούζι, ο ανανάς, τα κεράσια κ.α.
  • Προσθήκη σε χυμούς φρούτων ή σε smoothie. Το πεπόνι μπορεί να προστεθεί σε χυμούς φρούτων ή σε smoothie, προσφέροντας μια φυσική γλυκιά και δροσιστική γεύση. Μπορείτε να συνδυάσετε το πεπόνι με άλλα φρούτα όπως πορτοκάλι, μπανάνα ή μάνγκο για ένα απολαυστικό και θρεπτικό ρόφημα. Προσθέστε λίγο γιαούρτι ή γάλα με ξηρό καρπό της αρεσκείας σας για περισσότερη κρεμώδη υφή και απολαύστε ένα ιδανικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.
  • Ως συστατικό σε γλυκές συνταγές (π.χ. παγωτό, γρανίτα κ.α.). Το πεπόνι είναι ιδανικό συστατικό για γλυκές συνταγές όπως παγωτό, γρανίτα ή σορμπέ. Η γρανίτα πεπόνι είναι μια εύκολη και δροσιστική επιλογή για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε πεπόνι σε γλυκές πίτες ή τάρτες για μια πιο ξεχωριστή γεύση.

Σημεία προσοχής στην κατανάλωση του πεπονιού

Αν και το πεπόνι είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, η κατανάλωσή του ενδέχεται να χρήζει προσοχής από κάποια άτομα.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου καλό θα είναι να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πεπονιού. Το πεπόνι μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια της διατροφής τους, αλλά με μέτρο καθώς περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το πεπόνι είναι ένα τρόφιμο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος μετά τη λήψη της τροφής. Επομένως όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη καλό θα ήταν να καταναλώνουν με μέτρο το πεπόνι και ιδανικά να μην επιλέγουν ώριμα πεπόνια καθώς έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Επίσης, προτιμότερο είναι τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να καταναλώνουν το πεπόνι ωμό και όχι σε μορφή smoothie, χυμού ή γρανίτας, καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνονται οι φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βιβλιογραφία