Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Δίαιτα για χάσιμο κιλών και λίπους

Δίαιτα για Αδυνάτισμα

Πώς μπορείτε να χάσετε κιλά σωστά και να επιτύχετε ένα υγιές σωματικό βάρος κάνοντας δίαιτα; Υπάρχουν τελικά γρήγορες και εύκολες δίαιτες για αδυνάτισμα;

Λίγα λόγια για τη δίαιτα και το αδυνάτισμα

Οι λόγοι που καταφεύγουμε στο να ακολουθήσουμε κάποια δίαιτα ποικίλλουν, είτε για να χάσουμε κιλά, είτε για λόγους εμφάνισης, είτε για λόγους υγείας.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι για να επιτύχουμε χάσιμο κιλών, ενώ μεγάλη μερίδα του κόσμου καταφεύγει σε εύκολες δίαιτες που βρίσκει στο διαδίκτυο και που υπόσχονται θαύματα. Πράγματι, όλο και περισσότερες δίαιτες εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια, οι οποίες υπόσχονται γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα και απώλεια βάρους.

Είναι όμως αποτελεσματικές και ασφαλείς; Αρκετές από αυτές έχουν μελετηθεί επιστημονικά και υπάρχουν ενδείξεις τόσο για την αποτελεσματικότητά τους ως προς το χάσιμο κιλών όσο και για τους κινδύνους που μπορούν να κρύβουν.

Ωστόσο, οι περισσότερες δίαιτες για αδυνάτισμα, οι οποίες συνήθως είναι μη ρεαλιστικές κι αρκετά περιοριστικές, δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση, είναι δύσκολες στην εφαρμογή και τη διατήρησή τους και μπορούν τελικά να έχουν περισσότερο αρνητικές συνέπειες στην υγεία παρά οφέλη.

Συνεπώς, πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς ώστε να είστε ενήμεροι για το πως λειτουργεί η καθεμία, καθώς και για τα οφέλη αλλά πρωτίστως για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει.

Τι ισχύει για τις εύκολες δίαιτες και γιατί θα πρέπει να τις αποφεύγετε;

Οι fad diets, εύκολες δίαιτες, δίαιτες εξπρές ή αλλιώς δίαιτες μόδας είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για αδυνάτισμα και χάσιμο κιλών.

Υπόσχονται γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα και πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά συχνά δεν υποστηρίζονται επιστημονικά. Επιπλέον, μπορεί να αποτελούν μη-ισορροπημένα και αναποτελεσματικά πλάνα διατροφής μακροπρόθεσμα.

Αυτές οι εύκολες δίαιτες συχνά υποστηρίζονται και προωθούνται από διασημότητες ή από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και όχι από ειδικούς. Έτσι δυστυχώς γίνονται δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που δε σας βοηθούν να χάσετε κιλά σωστά, ενώ μπορεί να κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία σας.

Γενικά να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο αδυνάτισμα και την απώλεια χάσιμο κιλών – χρειάζεται επιμονή, υπομονή και υιοθέτηση ενός ευρύτερου υγιεινού τρόπου ζωής.

Είναι υγιεινές και ισορροπημένες οι εύκολες δίαιτες;

Μια εύκολη δίαιτα για αδυνάτισμα συνήθως ισοδυναμεί με μια πολύ περιοριστική και μη ισορροπημένη διατροφή με λίγα τρόφιμα ή έναν ασυνήθιστο συνδυασμό τροφίμων για μικρό χρονικό διάστημα.

Μερικές από αυτές τις δίαιτες για αδυνάτισμα αποκλείουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και προστατευτικά φυτοχημικά, και που ο οργανισμός σας χρειάζεται για να διατηρήσει την καλή του υγεία.

Άλλες δίαιτες μπορεί να έχουν ως βάση τους την υψηλή πρόσληψη λίπους, τη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων ή την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που «αποτοξινώνουν» ή ακόμη και τον αποκλεισμό σημαντικών ομάδων τροφίμων και πηγών ενέργειας, όπως τα δημητριακά.

Για τις ομάδες τροφίμων που επιτρέπουν αυτές οι δίαιτες, οι ποσότητες είναι είτε πολύ υψηλότερες είτε πολύ χαμηλότερες από αυτές που συνιστώνται από μεγάλους οργανισμούς υγείας όπως ο American Heart Association και ο American Diabetes Association ή από διεθνείς συστάσεις.

Μερικές από τις πιο γνωστές fad diets είναι: Atknis, Paleo, Dukan, South beach, δίαιτα αποτοξίνωσης, δίαιτα με βάση τεστ δυσανεξίας ή δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, zone diet, δίαιτα Νάσα, δίαιτα Στοκχόλμης, χημική δίαιτα, δίαιτα μονάδων, χημική δίαιτα, δίαιτα εξπρές (δίαιτα express) κα.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Επικοινωνία

Τί κοινό έχουν οι εύκολες δίαιτες;

Όλες οι εύκολες δίαιτες τύπου εμφανίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια προσωρινή λύση σε αυτό που για πολλούς ανθρώπους είναι ένα δια βίου πρόβλημα που απαιτεί ολιστική προσέγγιση.

Μόλις σταματήσει η δίαιτα, τα χαμένα κιλά ανακτώνται συνήθως γρήγορα, δεδομένου ότι οι εύκολες δίαιτες δεν επικεντρώνονται στην τροποποίηση του τρόπου ζωής και στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που είναι απαραίτητες ώστε διατηρηθούν τα κιλά που χάθηκαν σε βάθος χρόνου.

Οι περισσότερες από τις δημοφιλείς δίαιτες για αδυνάτισμα βασίζονται στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, η οποία αποτελεί το βασικότερο βήμα στην προσπάθεια απώλειας κιλών. Η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε αυτές τις δίαιτες επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της μείωσης θερμίδων και του πλήρους ή μερικού αποκλεισμού ομάδων τροφίμων.

Όσο πιο γρήγορα χάσετε τα περιττά κιλά τόσο πιο γρήγορα θα τα ξαναπάρετε, καθώς οι δίαιτες αυτές είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους και δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα κιλά δε χάνονται με τον σωστό τρόπο.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν φαύλο κύκλο απώλειας και επαναπρόσληψης κιλών μέσω πολλών προσπαθειών δίαιτας, ονομάζεται yo-yo και επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη (1). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι περισσότερες δημοφιλείς δίαιτες για αδυνάτισμα οδηγούν συχνά σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν και μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

Μπορώ να κάνω μόνος μου δίαιτα;

Η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα και χάσιμο κιλών γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Οι δίαιτες για χάσιμο κιλών είναι πολυάριθμες, αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για όλους.

Κετογονική δίαιτα (κέτο δίαιτα), διαλλειματική νηστεία ή κάποια άλλη δημοφιλής δίαιτα;

Για να επιτύχετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για εσάς, και κυρίως για να μην υποπέσετε σε λάθη και βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας, να απευθύνεστε πάντα στους ειδικούς.

Μην εμπιστευτείτε τη διατροφή σας και την υγεία σας σε μη ειδικούς ή σε μη έγκριτες πηγές που μπορεί να βρείτε στο διαδίκτυο.

Πάντα να ελέγχετε την πιστοποίηση του ειδικού που απευθύνεστε, και συγκεκριμένα να βεβαιώνεστε ότι πρόκειται για πιστοποιημένο κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο. Μην εμπιστεύεστε σε καμία περίπτωση δίαιτες ή διατροφικές τάσεις που υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα ή μαγικές λύσεις.

Ακόμη, οι δίαιτες που ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε δεν είναι οι καλύτερες για τη γενική υγεία σας. Η γυμναστική κατέχει σημαντικό ρόλο στο χάσιμο λίπους και είναι απαραίτητη για την καλή σας φυσική κατάσταση.

Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα ή μια δημοφιλή διατροφική τάση απευθυνθείτε στο πρότυπο διαιτολογικό κέντρο Food for Health και στους ειδικούς.

Από τι εξαρτάται εάν θα πετύχει η δίαιτα για χάσιμο κιλών;

Υπάρχει τελικά η καλύτερη ή πιο εύκολη δίαιτα για αδυνάτισμα;

Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις που θα σας δώσουν μαγικά αποτελέσματα. Μια επιτυχημένη απώλεια κιλών εξαρτάται κυρίως από το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείται και προϋποθέτει σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια.

Πρέπει το πρόγραμμα αυτό να είναι απόλυτα εξατομικευμένο, δηλαδή να ταιριάζει σε εσάς, στις ανάγκες σας, στον τρόπο ζωής σας, στις προτιμήσεις σας, αλλά φυσικά να ανταποκρίνεται και στους στόχους σας.

Δεν υπάρχει μία δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους!

Μέσα από συνεχή διατροφική υποστήριξη δημιουργούμε το απόλυτα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για εσάς, το οποίο είναι ρεαλιστικό, ανταποκρίνεται στους στόχους σας και πάνω από όλα σας βοηθάει να βελτιώσετε τη διατροφή, την υγεία και συνολικά την ποιότητα της ζωής σας.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη ως ομάδα ειδικών, για να εκτιμήσουμε το δικό σας μοναδικό υγιές βάρος και τα κιλά που ιδανικά πρέπει να χάσετε. Χρησιμοποιώντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και μεθόδους αξιολογούμε το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σε συνάρτηση με την ηλικία, το φύλο, το μεταβολισμό, τη σύσταση σώματος (π.χ. κατανομή λίπους), τη φυσική κατάσταση (εργομετρία) για να εκτιμήσουμε την ιδανική απώλεια κιλών για εσάς.

Στόχος είναι χάνοντας κιλά να χάσουμε πρωτίστως το περιττό λίπος που οδηγεί σε παχυσαρκία και προβλήματα υγείας, και να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε τη μυϊκή μάζα αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις «καύσεις» (ενεργειακές δαπάνες) σας.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Επικοινωνία

Ποιές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αδυνατίσματος;

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες αδυνατίσματος (2, 3), που θα πρέπει να γίνονται πάντα υπό την καθοδήγηση ειδικού, είναι: 

 1. Kετογονική δίαιτα (keto δίαιτα): Χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους. Αν και η εφαρμογή της έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, πολλές φορές οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι.  
 2. Διαλλειματική νηστεία: Περιλαμβάνει κύκλους παρατεταμένων περιόδων νηστείας με μικρά παράθυρα ελεύθερης διατροφής που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κιλών. Δεν είναι όμως κατάλληλη για όλους και δε συστήνεται για παιδιά και εφήβους, γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, άτομα με διαβήτη ή άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών.
 3. Δίαιτα Ντουκάν (δίαιτα Dukan): Χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κυρίως από άπαχο κρέας, και χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Βοηθάει στη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας, όμως η εφαρμογή της χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
 4. Δίαιτα Atkins: Είναι από τις πιο γνωστές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Το αποκλειστικό χάσιμο λίπους που υπόσχεται δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, ενώ κρύβει και κινδύνους.
 5. Παλαιολιθική δίαιτα (paleo diet): Μιμείται τη διατροφή που είχε ο κυνηγός - συλλέκτης στα χρόνια της παλαιολιθικής εποχής. Είναι αρκετά περιοριστική και χαρακτηρίζεται από εκδήλωση συμπτωμάτων και διατροφικές ελλείψεις.
 6. Δίαιτα αποτοξίνωσης (detox diet): Ονομάζονται αλλιώς και χημικές δίαιτες ή δίαιτες εξπρές που ισχυρίζονται ότι μπορούν να «αποτοξινώσουν» τον οργανισμό. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς και οι δίαιτες αυτές καλό είναι να μην ακολουθούνται.
 7. Δίαιτα μονάδων ή Weight Watchers (WW): Βασίζεται σε ένα σύστημα μονάδων που βαθμολογεί τα τρόφιμα και επιτρέπει ένα σύνολο μονάδων μέσα στην ημέρα. Δεν έχει επιστημονική βάση και δε συμβάλει στην υιοθέτηση υγιεινών και ισορροπημένων προτύπων διατροφής.
 8. Δίαιτα Dash: Συστήνεται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και χαρακτηρίζεται κυρίως από αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και πουλερικών, και μειωμένη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλατιού και πρόσθετης ζάχαρης. Έχει σημαντικά οφέλη και βοηθάει και στο χάσιμο κιλών.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε κιλά;

Η καλύτερη δίαιτα λοιπόν για να χάσετε κιλά είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για εσάς από κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο και το οποίο βασίζεται στο ιατρικό και διατροφικό σας ιστορικό, στις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις, καθώς και στη γενικότερη φυσική σας κατάσταση και σωματική δραστηριότητα. Είναι το διατροφικό πρότυπο που μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας και να το διατηρήσετε εφόρου ζωής προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας και πρωτίστως να εξασφαλίσετε καλή υγεία. Ένα διατροφικό πρότυπο το οποίο θεωρείται το πλέον ασφαλές και το οποίο έχει συσχετισθεί με πολλά οφέλη για την υγεία είναι η μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει συνήθως:

 • Άφθονα φρούτα και λαχανικά
 • Δημητριακά ολικής άλεσης
 • Όσπρια και ξηρούς καρπούς
 • Ελαιόλαδο
 • Ψάρια και πουλερικά
 • Μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
 • Με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ

Φυσικά, υπάρχουν πολλά υγιεινά και ισορροπημένα διατροφικά πρότυπα τα οποία βασίζονται στην ποικιλία, το μέτρο και την ισορροπία διατροφικών επιλογών, ενώ και η χορτοφαγική διατροφή (vegan δίαιτα) μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε λίπος;

Υπάρχει τελικά καλύτερη δίαιτα για χάσιμο λίπους;

Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν υπάρχει εύκολη ή γρήγορη δίαιτα με μαγικά αποτελέσματα η οποία μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε αποκλειστικά λίπος ή να χάσετε λίπος από συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας.

Αναπόφευκτα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, όπου οι θερμίδες είναι λιγότερες από τις συνήθεις, χάνετε μέρος από την άλιπη μάζα σώματος όπως επίσης και από τη λιπώδη μάζα σώματος (4).

Πράγματι, σε μια δίαιτα πρωταρχικός μας στόχος είναι τα κιλά που χάνονται να είναι πρωτίστως περιττό λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, έτσι ώστε να διατηρείται ή και να αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Συνεπώς, η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε λίπος είναι για ακόμη μια φορά η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που είναι απόλυτα εξατομικευμένη για εσάς, και η οποία συνοδεύεται από άσκηση και συνολικές αλλαγές του τρόπου ζωής.

Ποια είναι τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται σε μια δίαιτα;

Στα πλαίσια μιας δίαιτας αδυνατίσματος μπορούν να γίνουν λάθη που να σας απομακρύνουν από τον στόχο σας. Στο πρότυπο διαιτολογικό κέντρο Food for Health κάνουμε τη δίαιτα εύκολη, υγιεινή και απολαυστική, χωρίς στερήσεις και ενοχές, ώστε η κάθε σας μέρα να έχει ενέργεια, χαρά και πάνω από όλα υγεία!

Συνοπτικά, τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη σε μια δίαιτα, είναι τα εξής:  

 • Επικεντρώνεστε στο νούμερο της ζυγαριάς. Τα κιλά σαν αριθμός δεν είναι αντιπροσωπευτικός, γιατί επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη σύσταση σώματος (π.χ. λίπος σε σχέση με μύες). Μη ζυγίζεστε καθημερινά, μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. 
 • Βασίζεστε σε εύκολες και γρήγορες δίαιτες αδυνατίσματος. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο αδυνάτισμα και το χάσιμο κιλών. Όσο πιο «μαγική» φαντάζει μια δίαιτα και όσο πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα υπόσχεται, τόσο πιο ψεύτικη ενδέχεται να είναι. 
 • Τρώτε παραπάνω ή λιγότερες θερμίδες απ’ ότι πρέπει. Αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετράτε τις θερμίδες που καταναλώνετε, πολλές φορές μπορεί να υπερεκτιμάτε ή να υποεκτιμάτε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε. Συνήθως, νομίζουμε ότι τρώμε λιγότερο από τα επιβλαβή τρόφιμα και περισσότερο από τα υγιεινά. «Ακούστε» την πείνα σας και απολαύστε το φαγητό σας τρώγοντας αργά, ώστε να καταλάβετε και πότε χορτάσατε. 
 • Δεν γυμνάζεστε καθόλου ή γυμνάζεστε πάρα πολύ. Αν και η άσκηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δίαιτα, είναι σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια να χάσετε κιλά. Θέστε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους ξεκινώντας με τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας. Από την άλλη, η υπερβολική ενασχόληση με τη γυμναστική για να χάσετε βάρος και λίπος ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό και μια διαταραγμένη σχέση με το σώμα (5). 
 • Επιλέγετε «διαιτητικά» τρόφιμα. Όπως δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες, έτσι δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν τις καύσεις σας. Τα περισσότερα «διαιτητικά» τρόφιμα (ή light προϊόντα) περιέχουν μεγάλες ποσότητες συντηρητικών και πρόσθετης ζάχαρης για να βελτιωθεί η γεύση τους. Αντίστοιχα και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη ‘λανσάρονται’ ως διαιτητικά και ωφέλιμα για την υγεία, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Γενικά, όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υγιεινό είναι, αλλά και ωφέλιμο για το μεταβολισμό σας. 
 • Δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, πρωτίστως από φυτικές πηγές, είναι σημαντική για να χάσετε κιλά (6). Από την άλλη, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης ενδέχεται να επιβαρύνει τους νεφρούς και τον οργανισμό σας. Oι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να λάβετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και από τις σωστές πηγές. 
 • Παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα.
 • Πίνετε πολλά αναψυκτικά ή ποτά με πρόσθετη ζάχαρη. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Περιορίσετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα αλκοολούχα ποτά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη και τα γλυκά εν γένει. Προτιμήστε τα προϊόντα με χαμηλότερη ή και καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό και στις συνταγές δοκιμάστε να ενισχύσετε τη γεύση με καρυκεύματα αντί επιπρόσθετη ζάχαρη. Όταν κάνετε δίαιτα μία προσωρινή λύση για να διατηρήσετε τη γλυκύτητα είναι η χρήση γλυκαντικών υλών – χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στη χρήση τους και γενικά καλό είναι να περιορίσετε την πρόσληψή τους. 
 • Δεν πίνετε αρκετό νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και ιδιαιτέρως σημαντική για τις «καύσεις» του οργανισμού. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 8 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας, οι ανάγκες για υγρά αυξάνονται, κυρίως λόγω αυξημένης εφίδρωσης. Μην ξεχνάτε επομένως να πίνετε αρκετό νερό!
 • Έχετε θέσει μη ρεαλιστικούς στόχους. Κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά μπορείτε να επιτύχετε θεαματικά αποτελέσματα. Μη ρεαλιστικοί στόχοι, που δεν ταιριάζουν σε εσάς και τον τρόπο ζωή σας, δεν ενδείκνυνται. Εμείς, στο Food for Health, θα σας βοηθήσουμε να θέσετε στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους και ρεαλιστικούς για να επιτύχετε αλλαγές που διαρκούν στον χρόνο.

Βιβλιογραφία

 1. Rhee E J. Weight cycling and Its cardiometabolic Impact. Journal of Obesity & Metabolic Syndrome 2017 26(4): 237–242. 
 2. Obert J, Pearlman M, Obert L, Chapin S. Popular weight loss strategies: a review of four weight loss techniques. Current Gastroenterology Reports 2017 19(12): 61.
 3. Atallah R, Filion K B, Wakil S M, Genest J, Joseph L, Poirier P, Rinfret S, Schiffrin E L, Eisenberg M J. Long-term effects of 4 popular diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a systematic review of randomized controlled trials. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2014 7(6): 815–827.
 4. Chaston, T B, Dixon J B, O’Brien P E. Changes in fat-free mass during significant weight loss: a systematic review. International Journal of Obesity (Lond) 2007 31:743–750.
 5. Anthony C. Hackney, Amy R. Lane, Chapter Twelve - Exercise and the Regulation of Endocrine Hormones, Editor(s): Claude Bouchard, Progress in Molecular Biology and Translational Science, Academic Press, 2015 135 :293-311.
 6. Leidy HL, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD. The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition 2015 101 (6):1320S–1329S.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι εύκολες δίαιτες;

Οι εύκολες δίαιτες, γνωστές και ως fad diets, δίαιτες εξπρές ή αλλιώς δίαιτες μόδας είναι δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, οι υποσχέσεις τους, που συχνά είναι πομπώδεις, μπορεί να κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία σας καθώς δε στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Τι περιλαμβάνουν οι εύκολες δίαιτες;

Οι εύκολες δίαιτες συνήθως ισοδυναμούν με περιοριστικά και μη ισορροπημένα πλάνα διατροφής που αποκλείουν μεγάλες ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο ή προωθούν συγκεκριμένα τρόφιμα (οι λεγόμενες «μαγικές» τροφές) ή συγκεκριμένους συνδυασμούς τρόφιμων για μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι αποτελεσματικές οι εύκολες δίαιτες;

Οι εύκολες δίαιτες δίνουν μόνο μία προσωρινή λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του σωματικού μας βάρους. Υιοθετώντας ένα τόσο περιοριστικό πλάνο διατροφής μπορεί να δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να πέφτει, καθώς οι περισσότερες από αυτές βασίζονται στην ιδιαίτερα μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη. Μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα τα χαμένα κιλά ανακτώνται συνήθως γρήγορα, και χωρίς εμείς να έχουμε αποκτήσεις σωστές και υγιεινές συνήθειες.

Ενέχουν κινδύνους για την υγεία μας οι εύκολες δίαιτες;

Οι εύκολες δίαιτες συνήθως οδηγούν σε μία σύντομη και πλασματική απώλεια βάρους, καθώς τα χαμένα κιλά ανακτώνται γρήγορα. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν φαύλο κύκλο απώλειας και επαναπρόσληψης κιλών, ονομάζεται yo-yo και επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη. Επίσης, λόγω του περιοριστικού χαρακτήρα αυτών των διαιτών συχνά παρατηρούνται διατροφικές ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, υπονομεύοντας την καλή μας υγεία.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να χάσω κιλά;

Δεν υπάρχει μία ιδανική δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους. Η κλινική διαιτολόγος θα σχεδιάσει ένα απόλυτα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα ταιριάζει σε εσάς, στις ανάγκες σας, στον τρόπο ζωής σας, στις προτιμήσεις σας, αλλά φυσικά θα ανταποκρίνεται και στους στόχους σας. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό, ισορροπημένο και εύκολα εφαρμόσιμο από εσάς, επιδιώκοντας την σταδιακή αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών και του γενικότερου τρόπου ζωής, προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια. Τρεφόμενοι σωστά κερδίζετε υγεία.

Σχετικά Άρθρα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με σύγχρονα θέματα διατροφής και υγείας στα παρακάτω άρθρα μας.

Περισσότερα άρθρα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση - Πλήρης οδηγός
Διατροφή στην εμμηνόπαυση - Πλήρης οδηγός

Γνωρίστε με ποιες προκλήσεις έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως καθώς και ποια είναι η σωστή διατροφή για την καλύτερη διαχείριση της...

Γιατί δεν μπορώ να χάσω κιλά ενώ κάνω δίαιτα;
Γιατί δεν μπορώ να χάσω κιλά ενώ κάνω δίαιτα;

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την προσπάθεια σας. Γνωρίστε πιθανούς λόγους που σαμποτάρουν την απώλεια των περιττών κιλών...

10 συμβουλές για υγιεινές διατροφικές πρακτικές
10 συμβουλές για υγιεινές διατροφικές πρακτικές

Η διατροφή παίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Γνωρίστε 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διατροφή σας...

Διατροφή και νηστεία το Πάσχα - Πώς να τρως σωστά αν νηστεύεις
Διατροφή και νηστεία το Πάσχα - Πώς να τρως σωστά αν νηστεύεις

Οδηγίες για την κατάλληλη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας. Τι θα πρέπει να προσέξετε για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας...

Σχετικές Συνταγές

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες συνταγές μας σχετικά με την ενότητα Δίαιτα για Αδυνάτισμα. Μπορείτε να δείτε αυτές και όλες τις υπόλοιπες συνταγές μας πατώντας το κουμπί που ακολουθεί.

Περισσότερες συνταγές
Πολίτικη σαλάτα
Σαλάτες 6 μερ. 20 λ. Πολύ Έυκολο

Πολίτικη σαλάτα

Δείτε τη συνταγή
Κρέπες Σοκολάτας
Γλυκά 18 μερ. 45 λ. Έυκολο

Κρέπες Σοκολάτας

Δείτε τη συνταγή
Πατατοσαλάτα
Σαλάτες 6 μερ. 30 λ. Πολύ Έυκολο

Πατατοσαλάτα

Δείτε τη συνταγή
Κλείστε Ραντεβού