Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Διατροφή για Αθλητές

Διατροφή για Αθλητές

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις ενός αθλητή, ανεξαρτήτως επιπέδου ή ηλικίας, για να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Λίγα λόγια για τη διατροφή για αθλητές

Η διατροφή παίζει αναμφισβήτητα κρίσιμο ρόλο τόσο στην κατάσταση του οργανισμού όσο και στις επιδόσεις ενός αθλητή, ανεξαρτήτως επιπέδου ή ηλικίας. Δυστυχώς όμως υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση στο ζήτημα της αθλητικής διατροφής και είναι πολλοί οι αθλητές που στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, επιλέγουν διάφορες ακατάλληλες δίαιτες ή τεχνητά μέσα, όπως συμπληρώματα και φάρμακα, ελπίζοντας να εκτοξεύσουν τις επιδόσεις τους. Εμείς, στο Food for Health, θα φροντίσουμε να σας διαφωτίσουμε και να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Ενέργεια

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη προπόνηση και για υψηλές επιδόσεις στον αγώνα είναι η πρόσληψη επαρκούς αριθμού θερμίδων, προκειμένου να υποστηρίζεται η ενεργειακή δαπάνη αλλά και να διατηρείται η δύναμη, η αντοχή, η μυϊκή μάζα και η συνολική υγεία του οργανισμού. Οι ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με το βάρος, το ύψος, την ηλικία, το φύλο και τον μεταβολικό ρυθμό, καθώς και με το είδος, τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της άθλησης. Για την κάλυψη των καθημερινών ενεργειακών αναγκών και για τη σωστή κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών, ένας αθλητής μπορεί να χρειάζεται να καταναλώνει ενεργειακές πρωτεϊνικές μπάρες, ενεργειακά ποτά, και υγιεινά σνακ επιπροσθέτως με τα πλήρη γεύματά του. Στο Food for Health σχεδιάζουμε διατροφικά προγράμματα αθλητών διατηρώντας μια ευελιξία ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη διατροφική συμπεριφορά του κάθε αθλητή, με στόχο τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις του.

Διαχείριση Βάρους

Στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους, πολλοί αθλητές αλλάζουν τη συνήθη τους ενεργειακή πρόσληψη για να πάρουν ή για να χάσουν βάρος. Παρ’ ότι τέτοιες προσπάθειες μερικές φορές είναι σωστές, εντούτοις τα προγράμματα αδυνατίσματος μπορεί να ενέχουν κινδύνους. Για έναν νεαρό αθλητή ή αθλήτρια, η επίτευξη μιας μη ρεαλιστικής απώλειας βάρους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την σωματική του ανάπτυξη. Εξ άλλου οι χρόνιες δίαιτες στις αθλήτριες μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές, καθυστερημένη έναρξη ή διακοπή της έμμηνης ρήσης, καθώς και σε πιθανή οστεοπόρωση. Το ιδανικό βάρος στο οποίο στοχεύει ένας αθλητής θα πρέπει να βασίζεται στα επίπεδα λίπους του σώματός του. Η αύξηση βάρους θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω μιας σταδιακής αύξησης της ενέργειας που προσλαμβάνεται σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί η αύξηση του μυϊκού βάρους σε σύγκριση με το σωματικό λίπος.

Μακροθρεπτικά Συστατικά

Στο Food for Health κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις στους αθλητές ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά, για την ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους που θα πρέπει να προσλαμβάνουν. Αυτές οι προτάσεις βασίζονται στο μέγεθος και στη σύσταση του σώματος, στο άθλημα, στην ηλικία και στο φύλο του αθλητή. Οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, καθημερινά.

Συμπληρώματα Διατροφής και Εργογόνα Βοηθήματα

Ειδικά για τους αθλητές, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε βιταμίνες και μέταλλα όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, B6), η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη D, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Επειδή πολλές αθλήτριες είναι vegetarians/ vegans, πιθανόν να χρειαστεί να δώσουμε έμφαση επίσης στον ψευδάργυρο, στον σίδηρο και στη βιταμίνη B12. Στα συμπληρώματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κάποιες σκόνες που αντικαθιστούν γεύματα, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μεταφέρονται, να καταναλώνονται και να μεταβολίζονται εύκολα, έτοιμα πόσιμα συμπληρώματα, ενεργειακές μπάρες και ενεργειακά ποτά (π.χ. ηλεκτρολύτες). Πολλοί αθλητές και αθλούμενοι επιλέγουν αυτά τα προϊόντα σαν μια εύκολη εναλλακτική για να ενισχύσουν τη διατροφή τους. Τα προϊόντα αυτά όταν αντικαθιστούν πλήρη γεύματα σε μόνιμη βάση μπορούν να στερήσουν τον αθλητή από μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλά ποσοστά σακχάρων, λιπαρών, πρωτεϊνών, αμινοξέων ή και αντενδεικνυόμενων ουσιών, όπως καφεΐνη, εφέδρα και άλλα βότανα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής και εργογόνα βοηθήματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την αθλητική απόδοση, χωρίς όμως να είναι πάντα επιβεβαιωμένη η δράση τους ενώ ενέχουν και τον κίνδυνο για παρενέργειες ή ενός θετικού τεστ ντόπινγκ. Προσοχή: Πριν προβείτε στη λήψη συμπληρωμάτων ή εργογόνων βοηθημάτων συμβουλευτείτε αποκλειστικά τον γιατρό και τον κλινικό διαιτολόγο σας. Μην καταφεύγετε στο internet ή σε μη επαγγελματίες υγείας, οι συμβουλές των οποίων μπορεί να είναι επιβλαβείς όχι μόνο για την απόδοσή σας αλλά πρωτίστως για την υγεία σας. Διαβάστε περισσότερα για συμπληρώματα διατροφής εδώ.

Σχεδιάζοντας μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μία διατροφή ‘vegetarian’, ένας τρόπος να ξεκινήσετε είναι να μειώνετε σταδιακά το κρέας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε πλήρως όλα τα ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή σας. Προκειμένου να επωφεληθείτε στο έπακρο από μια χορτοφαγική διατροφή, επιλέξτε μια ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης. Ταυτόχρονα, περιορίστε τις λιγότερο υγιεινές επιλογές, όπως τη ζάχαρη, τα ζαχαρούχα ποτά/ αναψυκτικά, τους έτοιμους χυμούς και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, μια vegan διατροφή στερείται των φυσικών διατροφικών πηγών της βιταμίνης B12, καθώς και των γαλακτοκομικών, τα οποία είναι καλές πηγές ασβεστίου.

Για τον σχεδιασμό της χορτοφαγικής διατροφής σας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να λαμβάνετε επαρκώς, όπως: ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη B12, πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο και ιώδιο.

Σχετικά Άρθρα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με σύγχρονα θέματα διατροφής και υγείας στα παρακάτω άρθρα μας.

Περισσότερα άρθρα
Τα 10 Must Της Υγιεινής Διατροφής
Τα 10 Must Της Υγιεινής Διατροφής

Βρείτε διατροφικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή από την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Διατροφή το Καλοκαίρι: Πώς να διατηρήσω το βάρος μου;
Διατροφή το Καλοκαίρι: Πώς να διατηρήσω το βάρος μου;

Διατροφή το καλοκαίρι: Συμβουλές να διατηρήσετε το βάρος σας την καλοκαιρινή περίοδο.

Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή το Πάσχα
Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή το Πάσχα

Διατροφή για το Πάσχα: Συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι & για την αποτοξίνωση μετά.

Αθλητική Διατροφή: Η Σημασία της Πρωτεΐνης στην Άσκηση
Αθλητική Διατροφή: Η Σημασία της Πρωτεΐνης στην Άσκηση

Διατροφή για αθλητές: Ποιες είναι οι ανάγκες μου σε πρωτεΐνη;

Σχετικές Συνταγές

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες συνταγές μας σχετικά με την ενότητα Διατροφή για Αθλητές. Μπορείτε να δείτε αυτές και όλες τις υπόλοιπες συνταγές μας πατώντας το κουμπί που ακολουθεί.

Περισσότερες συνταγές
Μπιφτέκια φακής
Όσπρια 5 μερ. 50 λ. Μέτριο

Μπιφτέκια φακής

Δείτε τη συνταγή
Βελουτέ σούπα με Σπαράγγια
Σούπες 4 μερ. 60 λ. Μέτριο

Βελουτέ σούπα με Σπαράγγια

Δείτε τη συνταγή
Γαρίδες με Ούζο & Μαϊντανό
Ψάρια & Θαλασσινά 4 μερ. 36 λ. Μέτριο

Γαρίδες με Ούζο & Μαϊντανό

Δείτε τη συνταγή
Κλείστε Ραντεβού