Νόστιμη και δροσερή κοτοσαλάτα με αβοκάντο η οποία συνδυάζεται άψογα με τορτίγιες ολικής άλεσης και αποτελεί το τέλειο σνακ για το σχολείο ή το γραφείο άλλα και ένα ιδανικό καλοκαιρινό και ελαφρύ βραδινό.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 410 θερμίδες και ταυτόχρονα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 25% και 65% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας, αντίστοιχα. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη την καθιστά μία ιδανική επιλογή για ένα μεταπροπονητικό γεύμα καθώς όταν κάποιος γυμνάζεται χρειάζεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών μετά την άσκηση τόσο για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού όσο και για τη διέγερση της μυϊκής υπερτροφίας.
Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12.
Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μία καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως είναι το σελήνιο και ο χαλκός.
Καλοκαιρινή τορτίγια με κοτοσαλάτα αβοκάντο
Συστατικά
Για την κοτοσαλάτα
- 400 γρ. στήθος κοτόπουλο
- 1 αβοκάντο μεγάλο ώριμο αβοκάντο Haas, ή δυο μικρά, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσι και λιωμένο με ένα πιρούνι (κρατάμε το κουκούτσι και το βάζουμε μέσα στο λιωμένο αβοκάντο καθώς συντηρεί τη φρεσκάδα του)
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
- 1 κρεμμύδι μικρό καλά ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι κόλιαντρος φρέσκος ψιλοκομμένος
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- ¼ κ.γ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την τορτίγια
- 4 τορτίγιες ολικής άλεσης ανάλογα του μεγέθους που θα βρείτε. Τα υλικά φτάνουν για 3 μεγάλες τορτίγιες αρκετά γεμισμένες – εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε 4 λιγότερο γεμισμένες.
- 1 ντομάτα σε κυβάκια ή ¾ κούπας ντοματίνια
- 1 κούπα iceberg μαρούλι λεπτοκομμένο
- 50 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την κοτοσαλάτα
- Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ακουμπάμε το στήθος κοτόπουλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC , τοποθετούμε το ταψί στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αβοκάντο με το γιαούρτι και το χυμό λάιμ.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: κοτόπουλο, κρεμμύδι, κόλιαντρο, σκόρδο και κύμινο.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να φάμε τις τορτίγιες. Μπορεί να γίνει λίγες ώρες νωρίτερα και να διατηρηθεί σκεπασμένο στο ψυγείο. Θα είναι νόστιμο και την επόμενη μέρα, αλλά το πράσινο χρώμα από το αβοκάντο μπορεί να μην είναι τόσο ζωντανό.
Για την τορτίγια
- Παίρνουμε μια τορτίγια σε ένα πιάτο, στρώνουμε περίπου το ¼ από το ψιλοκομμένο μαρούλι, το ¼ από τη ντομάτα, το ¼ από το μείγμα κοτόπουλο-αβοκάντο και τέλος το ¼ από το τριμμένο τσένταρ.
- Τυλίγουμε την τορτίγια σε σχήμα φάκελου και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά για τις υπόλοιπες 3 τορτίγιες και σερβίρουμε.
Βίντεο
@foodforhealth.gr 🌯 Απίθανη, πεντανόστιμη και εύκολη τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο. Δεν παίζει να μην σου αρέσει! Υλικά για 4 μερίδες: Για τη κοτοσαλάτα: 400 γρ. στήθος κοτόπουλο 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο Haas (ή δυο μικρά), ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσι και λιωμένο με ένα πιρούνι (κρατάμε το κουκούτσι και το βάζουμε μέσα στο λιωμένο αβοκάντο καθώς συντηρεί τη φρεσκάδα του) 2 κ. της σούπας γιαούρτι 2 κ. της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ 1 μικρό κρεμμύδι, καλά ψιλοκομμένο 1/3 ματσάκι κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ¼ κ. του γλυκού κύμινο Αλάτι Πιπέρι Για τη τορτίγια: 3-4 τορτίγιες ολικής άλεσης, ανάλογα του μεγέθους που θα βρείτε. Τα υλικά φτάνουν για 3 μεγάλες τορτίγιες αρκετά γεμισμένες – εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε 4 λιγότερο γεμισμένες. 1 ντομάτα ή ¾ κούπας ντοματίνια, σε κυβάκια 1 κούπα iceberg μαρούλι, λεπτοκομμένο 50 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο #τορτιγια #υγιεινησυνταγη #συνταγη #renatamicha #foodforhealth recipe #διατροφολογος #διαιτολογος #διαιτολογος_διατροφολογος
♬ original sound - Δρ. Ρενάτα Μίχα - Δρ. Ρενάτα Μίχα