Συστατικά
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Παραδοσιακή συνταγή για σαλάτα με λάχανο, γνωστή σε όλους και ως πολίτικη. Προσεγμένη σε λιπαρά άλλα με όλη τη γεύση και τη νοστιμιά της κλασσικής συνταγής.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει μόλις 230 θερμίδες και αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας μας σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καλύπτοντας σχεδόν το 70 % των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές τις πολύτιμες για την καλή υγεία μας βιταμίνες.
Επιπλέον, η σαλάτα αυτή θα μας εφοδιάσει με μία εξαιρετική ποσότητα καροτενοειδών, όπως είναι το β-καροτένιο και το α-καροτένιο.
Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ενώσεις που προσδίδουν το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα στα διάφορα φρούτα και λαχανικά και έχουν συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία μας χάρη στην ικανότητα τους να μετατρέπονται ενδογενώς σε βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών, για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την σαλάτα:
Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
- Ζουλάμε με τα χέρια τα λαχανικά και τους κάνουμε μασάζ για λίγα λεπτά για να απορροφήσουν το αλάτι και το λεμόνι.
Αφήνουμε τη σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Για το ντρέσινγκ:
Εντωμεταξύ όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ.
Χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα.
Αφού μαραθούν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ για την πολίτικη σαλάτα.
Ανακατεύουμε και ψύχουμε τη σαλάτα για τουλάχιστον 3 ώρες.
Η σαλάτα όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο νόστιμη γίνεται. Την επόμενη ημέρα δηλαδή είναι στην ιδανική κατάσταση και έχει ακόμη πιο έντονη γεύση.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/6 της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 232,5 | 11,6 % |
Λιπαρά (γρ) | 20,3 | 26,0 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 2,9 | 14,5 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ.) | 14,8 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ.) | 1,7 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 12,5 | 4,5 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 4,1 | 14,6 % |
Σάκχαρα (γρ) | 4,1 | 4,6 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 1,8 | 3,6 % |
Νάτριο (mg) | 65,8 | 2,9 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Βιταμίνη Α (μg RAE) | 630,7 | 70,1 % |
Βιταμίνη C (mg) | 67,7 | 75,2 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,2 | 11,8 % |
Φυλλικό οξύ (μg) | 63,8 | 16,0 % |
Επιπρόσθετα Συστατικά | ||
Καροτενοειδή | ||
β-καροτένιο (μg) | 6218,8 | - |
α-καροτένιο (μg) | 2506,4 | - |
β-κρυπτοξανθίνη (μg) | 76,6 | - |
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) | 192,1 | - |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το
συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.