Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Σαλάτα με κολοκύθα, μαυρομάτικα φασόλια και καλαμπόκι

Σαλάτα με κολοκύθα, μαυρομάτικα φασόλια και καλαμπόκι

Συστατικά

Υλικά για 4 μερίδες 

  • 2 και ½ κούπα κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 και ½ κούπα καλαμπόκι
  • 1 κούπα άγριο ρύζι 
  • 420 γρ. μαυρομάτικα φασόλια 
  • 100 γρ. τυρί φέτα ή ανθότυρο ή λευκό φυτικό τυρί (εάν ακολουθείτε vegetarian ή vegan διατροφή) ή τυρί χωρίς λακτόζη (εάν έχετε κάποια δυσανεξία)
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο 
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ κ. γλυκού πάπρικα 
  • Αλάτι, πιπέρι

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, εάν και τα παραπάνω προϊόντα είναι φυσικά ελεύθερα σε γλουτένη (gluten-free) δώστε προσοχή σε πιθανές επιμολύνσεις από προσμίξεις σιταριού, κριθαριού ή σίκαλης.

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Η πολύχρωμη αυτή σαλάτα αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για να εντάξετε εύκολα και γευστικά τα όσπρια στη διατροφή σας. Μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το κυρίως σας γεύμα (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι) ή ακόμα και να αποτελέσει ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Συνδυάζει ισορροπημένα όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα. Η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, καθώς μόλις μια μερίδα καλύπτει περίπου το 42 % της συνολικής πρόσληψης που χρειάζεται ημερησίως ένα υγιής ενήλικας σε πρωτεΐνη. Επίσης, αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και φυλλικού οξέος, καθώς και πολλών ιχνοστοιχείων- που είναι σημαντικά για την υγεία- όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Τέλος, λόγω της κολοκύθας, η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε καροτενοειδή όπως το α- και β- καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
  2. Τοποθετείτε την κομμένη κολοκύθα και το καλαμπόκι μαζί με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο, το αλάτι και την πάπρικα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Ψήνετε για 25-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύετε καλά 2-3 φορές ανά διαστήματα.
  4. Παράλληλα βράζετε σε δύο ξεχωριστά σκεύη το ρύζι και τα μαυρομάτικα φασόλια. 
  5. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνετε τα φασόλια και τα αφήνετε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με νερό για να κρυώσουν. 
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την κολοκύθα και το καλαμπόκι μαζί με το ρύζι, τα φασόλια, το χυμό λεμονιού και τη φέτα. 
  7. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και η σαλάτα σας είναι έτοιμη να σερβιριστεί.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά 100 γρ1ανά μερίδα:
(300 γρ)1
ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)156,8470,323,5 %
Λιπαρά (γρ)4,714,118,1 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)1,75,125,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)2,47,3-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)0,51,6-
Υδατάνθρακες (γρ)23,370,025,5 %
Φυτικές ίνες (γρ)3,510,637,9 %
Σάκχαρα (γρ)4,011,913,2 %
Πρωτεΐνη (γρ)6,920,841,6 %
Χοληστερόλη (mg)7,422,27,4 %
Νάτριο (mg)81,6244,910,6 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία 
Βιταμίνη Α (μg RAE)116,0348,138,7 %
Βιταμίνη C (mg)4,212,714,1 %
Ασβέστιο (mg)57,2171,513,2 %
Σίδηρος (mg)1,34,022,2 %
Βιταμίνη E (mg)0,51,510,0 %
Βιταμίνη Κ (μg)13,640,733,9 %
Θειαμίνη (mg)0,20,541,7 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,20,538,5 %
Νιασίνη (mg)1,75,031,3 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,10,423,5 %
Φυλλικό οξύ (μg)75,4226,356,6 %
Βιταμίνη Β12 (μg)0,10,416,7 % 
Παντοθενικό οξύ (mg)0,51,530,0 %
Φώσφορος (mg)153,8461,336,9 %
Μαγνήσιο (mg)51,7155,136,9 %
Ψευδάργυρος (mg)1,75,045,5 %
Σελήνιο (μg)3,08,916,2 %
Χαλκός (mg)0,20,555,6 %
Μαγγάνιο (mg)0,51,565,2 %
Κάλιο (mg)320,3961,020,4 %
Χολίνη (mg)27,783,115,1 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3 
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg) 772,12316,2-
α-καροτένιο (μg)970,02910,0-
β-κρυπτοξανθίνη (μg) 19,558,5-
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) 499,71499,0-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA). 

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. 

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή. 

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού