Συστατικά
Υλικά για 8 μερίδες
Για τον γύρο:
1300 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
100 γρ. ελαιόλαδο
100 mL λευκό κρασί
2 κ. γλυκού θυμάρι
1 κ. σούπας μουστάρδα
2 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κ. σούπας κύμινο
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 κ. σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Σπιτικός γύρος κοτόπουλου γίνεται; Φυσικά και γίνεται και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Το σουβλάκι είναι ίσως το πιο γνωστό ελληνικό φαγητό και μια εύκολη διατροφική επιλογή καθημερινά ή στις διακοπές μας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, το αποκλείουν από τη διατροφή τους λόγω του αυξημένου θερμιδικού του περιεχομένου.
Το σουβλάκι, όμως, μπορεί να γίνει ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα, που θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μία πίτα με σπιτικό γύρο κοτόπουλου αποδίδει περίπου 568 θερμίδες και παράλληλα θα σας εφοδιάσει με αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καλύπτοντας περίπου το 75% και 6,5% των ημερήσιων αναγκών σας σε αυτά τα συστατικά, αντίστοιχα.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και σε ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα έχει αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας στον πολυκόφτη/multi όλα τα υλικά.
Περιχύνουμε τη μαρινάδα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για μισή ώρα έως και 12 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες του κέικ και απλώνουμε τα φιλέτα σε στρώσεις μαζί με τη μαρινάδα τους.
Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, ετοιμάζουμε τις γαρνιτούρες.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε τη σος στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά ανακατεύοντας τη ψιλοκομμένη ντομάτα με το κρεμμύδι και το μαϊντανό κι αλατίζουμε ελαφρά.
Ψήνουμε ελαφρά τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι.
Αναποδογυρίζουμε το ψημένο γύρο πάνω σε ένα ξύλο κοπής και ξεκινάμε να κόβουμε από την άκρη λεπτές φέτες.
Απλώνουμε τον ψιλοκομμένο γύρο πάνω στις ψημένες πίτες. Προσθέτουμε τη σος γιαουρτιού, τη ντομάτα με το κρεμμύδι και σερβίρουμε τις πίτες ανοιχτές ή τυλιγμένες σε ρολά.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά τεμάχιο: 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 568,5 | 28,4 % |
Λιπαρά (γρ) | 28,9 | 37,1 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 5,3 | 26,5 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 11,9 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) | 2,5 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 35,8 | 13,0 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 1,8 | 6,4 % |
Σάκχαρα (γρ) | 6,6 | 7,3 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 37,3 | 74,6 % |
Χοληστερόλη (mg) | 168,8 | 56,3 % |
Νάτριο (mg) | 347,3 | 15,1 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Ασβέστιο (mg) | 73,7 | 5,7 % |
Σίδηρος (mg) | 1,7 | 9,4 % |
Βιταμίνη E (mg) | 0,8 | 5,3 % |
Βιταμίνη Κ (μg) | 50,4 | 42,0 % |
Θειαμίνη (mg) | 0,2 | 16,7 % |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,4 | 30,8 % |
Νιασίνη (mg) | 7,1 | 44,4 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,5 | 29,4 % |
Φυλλικό οξύ (μg) | 19,7 | 4,9 % |
Βιταμίνη Β12 (μg) | 0,6 | 25,0 % |
Παντοθενικό οξύ (mg) | 1,6 | 32,0 % |
Φώσφορος (mg) | 315,4 | 25,2 % |
Μαγνήσιο (mg) | 37,0 | 8,8 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 3,5 | 31,8 % |
Σελήνιο (μg) | 35,4 | 64,4 % |
Χαλκός (μg) | 0,1 | 11,1 % |
Κάλιο (mg) | 487,2 | 10,4 % |
Χολίνη (mg) | 91,6 | 16,7 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.