Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Ντοματόρυζο

Ντοματόρυζο

Ντοματόρυζο

Συστατικά

Για 4 μερίδες:

  • 350 γρ. ρύζι Arborio ή καρολίνα ολικής

  • 250 γρ. ντοματίνια (μακρόστενα βελανίδια)

  • 500 γρ. ντομάτα πομοντόρια

  • 40 γρ. ελαιόλαδο

  • 1 κ. της σούπας πελτέ ντομάτας

  • 1 κρεμμύδι ξερό λευκό, πολύ ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες και ψιλοκομμένες

  • 500 γρ. ντομάτα φρέσκια, τριμμένη

  • 500 γρ. ζωμό κότας ή λαχανικών

  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 2 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα

  • 5 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα

  • 250 γρ. γιαούρτι

  • 2 κ. της σούπας αγουρέλαιο

  • Αλάτι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Απλό και ελαφρύ φαγητό που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε να το καταναλώσετε συνοδευτικά με σαλάτα ή ως συνοδευτικό άλλων φαγητών.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 525 θερμίδες και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ουσιών απαραίτητων για την καλή υγεία του εντέρου αλλά και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η θειαμίνη, η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και το παντοθενικό οξύ καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως είναι το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Τέλος, το συγκεκριμένο πιάτο μας εφοδιάζει με καροτενοειδή, όπως είναι το β-καροτένιο, το α-καροτένιο, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των ματιών και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ίσως χρειαστεί να δοθεί προσοχή στην κατανάλωση του από άτομα με νεφρική νόσο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να κάτσει για 10 λεπτά.

  2. Το ξεπλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε φύγει το πολύ άμυλο και το αφήνουμε εκεί να στραγγίξει.

  3. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

  4. Κόβουμε τα πομοντόρια στα 4 και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τα ζουλάμε με τα χέρια να βγάλουν το χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

  5. Σε μια φαρδιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

  6. Έπειτα προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες τους.

  7. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους για περίπου 7 με 10 λεπτά.

  8. Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.

  9. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό και χαμηλώνουνε τη φωτιά.

  10. Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε γύρω στα 13 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, αλλά να έχει παραμείνει al dente.

  11. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουνε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.

  12. Ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε καλά για να κοπεί ο βρασμός.

  13. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και ρίχνουνε λίγο αγουρέλαιο.

  14. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι η ξινομυζήθρα όσο ακόμα είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/4 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)524,826,2 %
Λιπαρά (γρ)16,320,9 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)3,417,0 %
Υδατάνθρακες (γρ)85,631,1 %
Φυτικές ίνες (γρ)10,637,9 %
Σάκχαρα (γρ)16,117,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)11,923,8 %
Χοληστερόλη (mg)7,32,4 %
Νάτριο (mg)411,117,9 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη C (mg)43,548,3 %
Βιταμίνη Κ (μg)30,425,3 %
Θειαμίνη (mg)0,541,7 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,215,4 %
Νιασίνη (mg)8,150,6 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,741,2 %
Παντοθενικό οξύ (mg)1,632,0 %
Φώσφορος (mg)377,330,2 %
Μαγνήσιο (mg)180,342,9 %
Ψευδάργυρος (mg)2,724,5 %
Χαλκός (μg)0,555,6 %
Μαγγάνιο (mg)3,4147,8 %
Κάλιο (mg)1213,325,8 %
Επιπρόσθετα Συστατικά  
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg)857,4-
α-καροτένιο (μg)226,1-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)1030,8-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού