Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Yγιεινή πίτσα με ψητά λαχανικά

Yγιεινή πίτσα με ψητά λαχανικά

Yγιεινή πίτσα με ψητά λαχανικά

Συστατικά

Για 2 πίτσες των 8 κομματιών (30cm)

Για τη ζύμη:

  • 420 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως (ιδανικά αλεύρι για πίτσα τύπου 00 υπάρχει και αυτό σε ολικής, αν δεν το βρείτε τότε χρησιμοποιείστε αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις)

  • 8 γρ. ξηρή ή στιγμιαία μαγιά

  • 21 γρ. μέλι

  • 1 κ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για τηγάνι και ζύμη βουρτσίσματος

  • 360 mL ζεστό νερό (μεταξύ 38-43°C)

  • Σιμιγδάλι ψιλό για το πάτο της κάθε πίτσας και το ταψί

  • Αλάτι

Για την σάλτσα:

  • 250 γρ. ντομάτες τριμμένες

  • 1 κ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο

  • Ρίγανη

  • Αλάτι

Για το Topping:

  • 400 γρ τριμμένο και/ή φρέσκο τυρί μοτσαρέλα κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 5-6 κούπες (~500 γρ.) ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά όπως μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκυθάκια και κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

  • 2 ντομάτες σε φέτες

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 κ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • Μία χούφτα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Εύκολη και υγιεινή πίτσα με αλεύρι ολικής και ψητά λαχανικά που θα λατρέψουν όλοι.

Η πίτσα δε χρειάζεται να είναι ένοχη απόλαυση. Με μερικές έξυπνες τροποποιήσεις, μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το πιάτο στην υγιεινή του μορφή.

Καταρχάς, επιλέγοντας αλεύρι ολικής άλεσης κάνουμε τη ζύμη μας πιο θρεπτική, δίνοντάς μας μία γερή δόση φυτικών ινών.

Επίσης, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά θα απογειώσουμε την πίτσα μας, καθώς θα μας εφοδιάσει με φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Ένα κομμάτι από την συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 210 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη:

  1. Χτυπάμε ελαφρά το ζεστό νερό, με τη μαγιά και το μέλι στο μπολ του μίξερ* μας με το γάντζο ζύμης.

  2. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει από πάνω. (*Αν δεν έχετε μίξερ, απλά χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε).

  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, θα είναι ελαφρώς κολλώδης στην αφή και με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά. Η ζύμη μπορεί να είναι πολύ βαριά για το μίξερ, αλλά σίγουρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε χαμηλή ταχύτητα αν το προτιμάτε. Μετά το ζύμωμα, η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά πιο μαλακή.

  4. Αλείφουμε ελαφρά το μπολ που χτυπήσαμε τη ζύμη με ελαιόλαδο ή αντικολλητικό σπρέι και τοποθετούμε τη ζύμη στο μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όσο η ζύμη φουσκώνει, προχωράμε στις προετοιμασίες για την σάλτσα και το topping (δείτε οδηγίες εκτέλεσης για τη σάλτσα και το topping παρακάτω).

Για την σάλτσα:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν (αυτό κάνει μια ελαφρώς πιο ρευστή σάλτσα). Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

Για το Topping:

  1. Όσο φουσκώνει η ζύμη, ετοιμάζουμε τα ψητά λαχανικά.

  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

  3. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.

  4. Τοποθετήστε το σκόρδο και τα λαχανικά στο ταψί σε μία στρώση.

  5. Περιχύνουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν ελαφρώς, περίπου 15 λεπτά.

  6. Αφαιρούμε τα λαχανικά από το φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240°C. Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί, η σάλτσα και τα toppings είναι έτοιμα, λαδώνουμε ελαφρά το ταψί ή την πλάκα για πίτσα με αντικολλητικό σπρέι ή ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε ελαφρά με σιμιγδάλι ψιλό, που δίνει στην κρούστα επιπλέον τραγανότητα και γεύση.

  7. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε στη μέση.

  8. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας χρησιμοποιώντας ελαφρώς αλευρωμένα χέρια ή πλάστη, ισιώνουμε απαλά τη ζύμη και προσπαθούμε να την ανοίξουμε κυκλικά.

  9. Τοποθετούμε τη ζύμη σε έτοιμο ταψί και, χρησιμοποιώντας ελαφρώς αλευρωμένα χέρια, ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο 30 εκ. Ανασηκώνουμε την άκρη της ζύμης προς τα πάνω για να δημιουργήσουμε ένα χείλος γύρω από τις άκρες και τσιμπάμε τις άκρες για να δημιουργήσουμε το χείλος. Εάν χρησιμοποιείτε τον δίσκο ψησίματος πίτσα κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία, απλώς αντί για το ταψί τοποθετούμε τη πίτσα στο δίσκο.

  10. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα πίτσας.

  11. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τυρί μοτσαρέλα και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τα ψητά λαχανικά.

  12. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και το τυρί να λιώσει και να φουσκώσει.

  13. Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο και πασπαλίζουμε προαιρετικά με φρέσκο βασιλικό.

  14. Κόβουμε την καυτή πίτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/16 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)212,110,6 %
Λιπαρά (γρ)10,012,8 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)3,919,5 %
Υδατάνθρακες (γρ)23,18,4 %
Φυτικές ίνες (γρ)3,612,9 %
Σάκχαρα (γρ)2,32,6 %
Πρωτεΐνη (γρ)9,218,4 %
Χοληστερόλη (mg)19,86,6 %
Νάτριο (mg)159,86,9 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη C (mg)12,213,6 %
Ασβέστιο (mg)142,310,9 %
Νιασίνη (mg)1,710,6 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,211,8 %
Βιταμίνη Β12 (μg)0,625,0 %
Φώσφορος (mg)178,214,3 %
Ψευδάργυρος (mg)1,412,7 %
Σελήνιο (μg)5,610,2 %
Χαλκός (μg)0,111,1 %
Μαγγάνιο (mg)0,626,1 %
Επιπρόσθετα συστατικά  
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg)255,1-
α-καροτένιο (μg)33,8-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)0,7-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)204,2-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού