Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Πατατοσαλάτα

Πατατοσαλάτα

Πατατοσαλάτα

Συστατικά

  • Για 6 μερίδες:

    • 2 κιλά μικρές πατάτες, κομμένες στη μέση

    • ¼ κούπα ελαιόλαδο

    • ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανός πλατύφυλλος, ψιλοκομμένο, συν 2 κουταλιές της σούπας ακόμη για γαρνίρισμα

    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, συν περίπου 2 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα

    • 3 κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένα

    • ½ ματσάκι άνηθο

    • Χυμό λεμονιού από 1 μεγάλο λεμόνι

    • Ξύσμα λεμονιού από ½ λεμόνι

    • 2 κ. του γλυκού μουστάρδα Dijon

    • ¼ της κούπας ξινόγαλο

    • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

    • Αλάτι

    • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Μία εύκολη, νόστιμη και ιδιαίτερη πατατοσαλάτα, με ξινόγαλο και μυρωδικά.

Μία μερίδα από την συγκεκριμένη συνταγή θα μας δώσει 250 θερμίδες και ταυτόχρονα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, ουσιών που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου, καθώς μία μερίδα θα καλύψει το περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6 και το παντοθενικό οξύ.

Τέλος, η κατανάλωση του θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο χαλκός και ο κάλιο.

Προσοχή στην κατανάλωση του θα πρέπει να δοθεί από άτομα με νεφρική νόσο λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας του σε κάλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να απομακρύνεται σημαντική ποσότητα καλίου θα μπορούσατε να βράσετε καλά την πατάτα και να ανανεώνεται συχνά το νερό κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Παράλληλα, η παραμονή της αποφλοιωμένης πατάτας σε νερό για κάποιες ώρες βοηθά στη μείωση του καλίου.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε τις πατάτες και το αλάτι. Καλύπτουνε με νερό.

  2. Αφήνουνε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται εύκολα οι πατάτες με ένα πιρούνι, για περίπου 10 λεπτά.

  3. Κρατάμε ¼ φλιτζάνι νερό μαγειρέματος και στη συνέχεια σουρώνουμε τις πατάτες.

  4. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις αφήνουνε στην άκρη.

  5. Σε ένα μικρό μπλέντερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα Dijon, το σκόρδο, το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το ξινόγαλο και χτυπάμε μέχρι τα μυρωδικά και το σκόρδο να τεμαχιστούν σε μικρά κομμάτια.

  6. Στη συνέχεια ρίχνουνε το κρατημένο νερό μαγειρέματος και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν. (Αν δεν έχετε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ, απλά ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τα κρεμμύδια και χτυπήστε το dressing μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το λάδι.).

  7. Περιχύνουνε τις πατάτες με το μείγμα ελαιολάδου και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν. (Θα φαίνεται σαν να έχετε ρίξει πολύ dressing, αλλά μην ανησυχείτε, οι πατάτες θα το ρουφήξουν!)

  8. Αφήνουμε τις πατάτες να ξεκουραστούν για δέκα λεπτά, ανακατεύοντας απαλά κάθε λίγα λεπτά.

  9. Προσθέτουμε το σέλινο στο μπολ, μαζί με μερικές κουταλιές της σούπας επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.

  10. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. Τρώγεται ευχάριστα ζέστη αλλά σαφώς και κρύα από το ψυγείο

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/6 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)246,412,3 %
Λιπαρά (γρ)5,87,4 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)0,84,0 %
Υδατάνθρακες (γρ)45,716,6 %
Φυτικές ίνες (γρ)4,114,6 %
Σάκχαρα (γρ)2,73,0 %
Πρωτεΐνη (γρ)4,48,8 %
Νάτριο (mg)15,30,7 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη C (mg)31,234,7 %
Θειαμίνη (mg)0,216,7 %
Νιασίνη (mg)3,119,4 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,635,3 %
Παντοθενικό οξύ (mg)1,122,0 %
Μαγνήσιο (mg)55,713,3 %
Χαλκός (μg)0,444,4 %
Μαγγάνιο (mg)0,313,0 %
Κάλιο (mg)887,618,9 %

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού