Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Δίαιτα Dukan - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δίαιτα Dukan - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Διαβάστε αναλυτικά για τη δίαιτα Dukan και μάθετε αν όντως είναι όσο καλή φαίνεται και ποιους κινδύνους κρύβει.

Εισαγωγή

Μια από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες γρήγορες δίαιτες για αδυνάτισμα είναι η δίαιτα Dukan. Η γρήγορη αυτή δίαιτα, όπως και οι περισσότερες δημοφιλείς δίαιτες αδυνατίσματος, υπόσχεται δραστική απώλεια κιλών, δηλαδή ακόμα και απώλεια 4 κιλών μέσα σε 1 εβδομάδα. Όπως οι περισσότερες πρωτεϊνικές δίαιτες, δηλαδή οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση υδατανθράκων και βασίζεται κυρίως στην πρόσληψη πρωτεΐνης (π.χ. κρέας, πουλερικά, ψάρια).

Όμως τι είναι πραγματικά η δίαιτα Dukan;

Τι είναι η δίαιτα Dukan;

Τρόφιμα με πρωτεΐνηΗ δίαιτα Dukan δημιουργήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan τη δεκαετία του 1970, ο οποίος εμπνεύστηκε τη δημιουργία της από έναν ασθενή του, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να απαρνηθεί οποιοδήποτε φαγητό εκτός από το κρέας προκειμένου να χάσει κιλά. Το 2000 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «The Dukan Diet» το οποίο έχει εκδοθεί σε 32 χώρες κατακτώντας την κορυφή σε πωλήσεις.

Η γρήγορη αυτή δίαιτα χωρίζεται σε 4 φάσεις. Η κατανάλωση υδατανθράκων περιορίζεται αρκετά, ειδικά στα πρώτα στάδιά της, ενώ αποτελείται κυρίως από άπαχη πρωτεΐνη.

Το σκεπτικό πίσω από τη δίαιτα Dukan είναι πως η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών οφείλεται για την γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών. Φυσικά, εάν καταναλώσετε αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης καθημερινά θα σας βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού, δηλαδή θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να πεινάτε, με αποτέλεσμα να τρώτε συνολικά πολύ λιγότερο.

Ωστόσο, αυτό που τελικά οδηγεί σε απώλεια κιλών δεν είναι τόσο η πρωτείνη όσο οι χαμηλότερες θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Ακόμη ένας ισχυρισμός της δίαιτας αυτής είναι πως η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί τον οργανισμό σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, στην οποία το σώμα καίει το αποθηκευμένο λίπος για να παραχθεί ενέργεια. Ο ισχυρισμός αυτός είναι κοινός με αυτόν της κετογονικής δίαιτας, μόνο που στην δίαιτα Dukan η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι αρκετά πιο αυξημένη.

Πράγματι, μετά από παρατεταμένη πρόσληψη διατροφής πολύς χαμηλής σε υδατάνθρακες- οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα- ο οργανισμός διασπά το αποθηκευμένο λίπος ώστε να δημιουργηθούν οι κετόνες και να χρησιμοποιηθούν ως πηγή καυσίμου.

Όμως όταν η πρόσληψη της πρωτεΐνης είναι αρκετά αυξημένη δημιουργούνται ελευθέρα αμινοξέα στο σώμα, τα οποία ως αποτέλεσμα μετατρέπονται σε γλυκόζη και αποτρέπουν έτσι τη δράση των κετονών.

Οι φάσεις της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε 4 φάσεις. Η διάρκεια που μένει κάποιος σε κάθε φάση εξαρτάται από τα κιλά που θέλει να χάσει.

Ποιες είναι οι φάσεις της δίαιτας Dukan και πόσο διαρκεί η κάθε μία;

Φάση Επίθεσης.

Η φάση της «επίθεσης» είναι η πρώτη φάση της δίαιτας Dukan, η οποία διαρκεί συνήθως 1-7 ημέρες. Στη φάση αυτή επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας, πουλερικά χωρίς το δέρμα, ψάρια, αυγά κα., άφθονου νερού και 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης κάθε μέρα.

Φάση πλεύσης.

Η δεύτερη φάση της δίαιτας Dukan έχει διάρκεια από 1 μήνα έως και 1 χρόνο. Στην φάση αυτή οι μέρες της πλήρους κατανάλωσης άπαχης πρωτεΐνης εναλλάσσονται με ημέρες στις οποίες καταναλώνεται η άπαχη πρωτεΐνη μαζί με μη-αμυλούχα λαχανικά. Και σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες και η κατανάλωση υδατανθράκων είναι επίσης πολύ περιορισμένη, καθώς επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά.

Φάση σταθεροποίησης.

Όταν επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος και η απώλεια κιλών ξεκινάει η φάση της σταθεροποίησης. Η φάση αυτή διαρκεί ανάλογα με τον αριθμό των κιλών που έχουν χαθεί στις δύο πρώτες φάσεις, και συγκεκριμένα για κάθε 0,5 κιλό που χάθηκε η φάση αυτή διαρκεί 5 ημέρες – δηλαδή εάν χάθηκαν 3 κιλά στις δύο πρώτες φάσεις, η φάση της σταθεροποίησης θα διαρκέσει περίπου 1 μήνα.

Στην φάση αυτή επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικών, και προστίθενται σιγά σιγά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως φρούτο, ψωμί και τα γαλακτοκομικά όπως το τυρί. Επιπλέον, επιτρέπεται να γίνουν δύο μεγάλα ελεύθερα γεύματα χωρίς περιορισμό στις ποσότητες. Τέλος, η κατανάλωση της βρώμης αυξάνεται σε 2,5 κουταλιές της σούπας καθημερινά.

Φάση συντήρησης.

Όταν πλέον έχουν σταθεροποιηθεί τα κιλά αρχίζει η φάση της συντήρησης. Στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στις κατηγορίες τροφίμων ή στις ποσότητες των γευμάτων με την προϋπόθεση πως μια μέρα της εβδομάδα ακολουθούνται οι κανόνες της πρώτης φάσης (φάση επίθεσης). Και εδώ συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση βρώμης (3κ. σούπας) και η σύσταση για καθημερινή άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτά.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται σε κάθε φάση της δίαιτας Dukan;

Πρώτη Φάση

Στην πρώτη φάση της δίαιτα Dukan (φάση επίθεσης), η διατροφή βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε άπαχη πρωτείνη. Για παράδειγμα, τα άτομα μπορούν να καταναλώσουν άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά χωρίς το δέρμα, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά. Στην περίπτωση που ακολουθείται χορτοφαγική ή vegan διατροφή επιτρέπεται η κατανάλωση τόφου και τέμπε (tempeh).

Σε όλες τις φάσεις της δίαιτας Dukan, συστήνεται η άφθονη πρόσληψη νερού ενώ είναι απαραίτητη και η καθημερινή κατανάλωση πίτουρου βρώμης.

Δεύτερη Φάση

Στην δεύτερη φάση της δίαιτας Dukan (φάση πλεύσης) τα άτομα, ανά μία ημέρα, έχουν εναλλαγές στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν. Δηλαδή τη μία μέρα επιτρέπεται η κατανάλωση των τροφίμων της πρώτης φάσης ενώ την δεύτερη μέρα επιτρέπεται η κατανάλωση των τροφίμων της πρώτης φάσης μαζί με μη-αμυλούχα λαχανικά.

Συγκεκριμένα τα λαχανικά που επιτρέπονται είναι τα πράσινα φυλλώδη, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πιπεριές, οι αγκινάρες, οι μελιτζάνες, το αγγούρι, η ντομάτα, το σέλερι, τα μανιτάρια, η κολοκύθα, τα κρεμμύδια κα. Επιπλέον περιορίζεται αρκετά και εδώ η προσθήκη λίπους-καθώς επιτρέπεται συνολικά μόνο 1 κ. γλυκού ελαιόλαδο.

Τρίτη Φάση

Στην τρίτη φάση (φάση σταθεροποίησης) επιτρέπονται όλα τα τρόφιμα από τις προηγούμενες δύο φάσεις της δίαιτας και προστίθενται σιγά σιγά κάποιες πηγές υδατανθράκων καθημερινά.

Για παράδειγμα, τα άτομα στην φάση της σταθεροποίησης μπορούν επίσης να καταναλώσουν μια μερίδα φρούτου, δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης, μια μερίδα τυριού καθώς και 1-2 μερίδες δημητριακών όπως ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια κα.

Στην φάση της σταθεροποίησης επίσης τα άτομα επιτρέπεται να καταναλώσουν δύο «ελεύθερα» γεύματα χωρίς περιορισμούς μέσα στην εβδομάδα.

Τέταρτη Φάση

Στην τέταρτη και τελευταία φάση της δίαιτας Dukan (φάση συντήρησης), η οποία στοχεύει στο να διατηρήσει το άτομο τα κιλά που έχασε, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στα τρόφιμα με την προϋπόθεση ότι μια φορά την εβδομάδα ακολουθούνται οι οδηγίες της πρώτης φάσης.

Δίαιτα Dukan - Πρόγραμμα εβδομάδας

Δείτε παρακάτω ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής για τη δίαιτα Dukan, το οποίο περιλαμβάνει επιλογές γευμάτων ή σνακ και για τα τέσσερα στάδιά της.

Δευτέρα (Πρώτη Φάση)

Πρωινό: Γιαούρτι άπαχο με πίτουρο βρώμης και κανέλα

Μεσημεριανό: Κοτόπουλο με ζυμαρικά shirataki (ιαπωνικά noodles)

Βραδινό: Ομελέτα με τυρί cottage χωρίς λιπαρά

Σνακ:

 • Γιαούρτι άπαχο με κανέλα και goji berries
 • Αυγό
 • Τυρί cottage χωρίς λιπαρά

Τρίτη (Δεύτερη Φάση)

Πρωινό: Ομελέτα με λαχανικά και τυρί ricotta χωρίς λιπαρά

Μεσημεριανό: Σολομός με ψητά λαχανικά

Βραδινό: Σαλάτα πράσινη με κοτόπουλο και ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι και μουστάρδα

Σνακ:

 • Γάλα ή γιαούρτι άπαχο με πίτουρο βρώμης
 • Αυγό με ωμά λαχανικά
 • Ωμά λαχανικά με τυρί cottage χωρίς λιπαρά

Τετάρτη (Δεύτερη Φάση)

Πρωινό: Ομελέτα με κοτόπουλο ψητό και λαχανικά

Μεσημεριανό: Μπιφτέκια ψητά με σαλάτα λάχανο καρότο και γιαούρτι (άπαχο) με μυρωδικά

Βραδινό: Σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά και γαρίδες

Σνακ:

 • Γάλα ή γιαούρτι άπαχο με πίτουρο βρώμης και goji berries
 • Γιαούρτι άπαχο με μυρωδικά και ωμά λαχανικά
 • Τυρί κρέμα χωρίς λιπαρά και ψητά λαχανικά

Πέμπτη (Τρίτη Φάση)

Πρωινό: Γάλα άπαχο, ψωμί ολικής με κίτρινο τυρί και αυγό

Μεσημεριανό: Ψάρι ψητό με πιλάφι κινόα και βραστά λαχανικά

Βραδινό: Πράσινη σαλάτα με ψητά ρεβίθια

Σνακ:

 • Φρούτο (εκτός από μπανάνα, σύκο, σταφύλια, κεράσια), γιαούρτι άπαχο και πίτουρο βρώμης
 • Ψωμί ολικής άλεσης, τυρί κρέμα και λαχανικά
 • Κίτρινο τυρί με λαχανικά

Παρασκευή (Τρίτη Φάση)

Πρωινό: Γάλα άπαχο, τοστ με ψωμί ολικής, τυρί κίτρινο και λαχανικά

Μεσημεριανό: Ζυμαρικά ολικής με κιμά κοκκινιστό και πράσινη σαλάτα (π.χ. σπανάκι, ρόκα)

Βραδινό: Κοτόπουλο καλαμάκι, γιαούρτι με μυρωδικά και πράσινη σαλάτα

Σνακ:

 • Φρούτο (εκτός από μπανάνα, σύκο, σταφύλια, κεράσια), γιαούρτι άπαχο και πίτουρο βρώμης
 • Κίτρινο τυρί και αυγό
 • Τυρί cottage χωρίς λιπαρά με λαχανικά

Σάββατο (Τέταρτη Φάση)

Πρωινό: Γάλα με ψωμί ολικής, άλειμμα ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο) ή ταχίνι και μέλι

Μεσημεριανό: Μπιφτέκια φακής με ρύζι και σαλάτα με λάχανο και καρότο

Βραδινό: Τορτίγια ολικής άλεσης με κοτόπουλο ψητό, τυρί κρέμα και ψητά λαχανικά

Σνακ:

 • Φρούτο με ξηρούς καρπούς
 • Σπιτικές μπάρες με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα
 • Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς

Κυριακή (Τέταρτη Φάση)

Πρωινό: Pancakes με γλυκοπατάτα

Μεσημεριανό: Βελουτέ σούπα με σπαράγγια

Βραδινό: Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ψητό, κινόα και αβοκάντο

Σνακ:

 • Γιαούρτι με φρούτα
 • Φρούτο με άλειμμα ξηρών καρπών ή ταχίνι
 • Παξιμάδια ολικής ή ρυζογκοφρέτες με κίτρινο τυρί και λαχανικά

Τι λέει η επιστήμη;

Η δίαιτα Dukan έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα παγκοσμίως χάρη στη γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών που υπόσχεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόλογα επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα ή και την ασφάλειά της, κάτι που δημιουργεί αρκετές επιφυλάξεις γύρω από την εφαρμογή της.

Παρόλαυτα, εάν ακολουθήσετε τη δίαιτα Dukan θα δείτε όντως την αλλαγή στο νούμερο της ζυγαριάς και την απώλεια κιλών που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που συμμετείχαν 51 γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν τη δίαιτα Dukan έχασαν 15 κιλά μέσα σε 8-10 εβδομάδες (1).

Όμως η απώλεια κιλών που θα παρατηρήσετε στη δίαιτα Dukan υπερέχει σε σχέση με άλλες δίαιτες αδυνατίσματος;

Η δίαιτα Dukan δεν είναι η μοναδική δίαιτα που οδηγεί σε γρήγορη και σύντομη απώλεια κιλών. Οι περισσότερες δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν ευεργετικά οφέλη στη ρύθμιση του βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των ευεργετικών δράσεων που έχει η πρωτεΐνη στο σώμα, καθώς μεταξύ άλλων συνεισφέρει σημαντικά στον κορεσμό και μειώνει σημαντικά την όρεξή μας με αποτέλεσμα να τρώμε συνολικά λιγότερο μέσα στην ημέρα κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε χάσιμο κιλών.

Το παράδοξο, ωστόσο, στη δίαιτα Dukan είναι ότι η πρόσληψη λίπους είναι χαμηλή! Η θεωρία πίσω από αυτή την πρακτική δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Στις περισσότερες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων θα παρατηρήσετε πως ενώ μειώνεται δραστικά η πρόσληψη υδατανθράκων, η κατανάλωση πρωτεΐνης αλλά και λίπους παραμένει αυξημένη, κάτι που στη δίαιτα Dukan δε συμβαίνει.

Επιπλέον η δίαιτα Dukan, και ειδικά στις πρώτες φάσεις της, είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, παρά το γεγονός ότι η καθημερινή κατανάλωση βρώμης είναι απαραίτητη. Η ποσότητα της βρώμης που επιτρέπεται είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει τα οφέλη μιας δίαιτας που είναι πλούσια σε ίνες.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας, καθώς βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση της πείνας και της όρεξης και κατ’ επέκταση στον έλεγχο του βάρους, ενώ συμβάλλουν επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Σε τι διαφέρει η δίαιτα Dukan από άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Η δίαιτα Dukan όπως έχει ήδη αναφερθεί είναι μια δίαιτα που προωθεί την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, κυρίως άπαχης, ενώ περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση υδατανθράκων και λίπους. Όπως θα παρατηρήσετε στο διαδίκτυο, είναι και αυτή μια από τις δημοφιλέστερες δίαιτες αδυνατίσματος, η οποία μέσω μη ισορροπημένων και υγιεινών στρατηγικών οδηγεί σε σύντομη και μεγάλη απώλεια κιλών.

Ωστόσο με μόνο μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε πως η δίαιτα Dukan δεν είναι η μόνη δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων αλλά υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς δίαιτες για χάσιμο κιλών που χρησιμοποιούν παρόμοια στρατηγική.

Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές της δίαιτας Dukan με τις δύο πιο δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων – δηλαδή σε σχέση με την δίαιτα Atkins και την κετογονική δίαιτα;

Ας αρχίσουμε με την δίαιτα Atkins, η οποία είναι και η δημοφιλέστερη δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων, παγκοσμίως. Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και μέσω του περιορισμού των υδατανθράκων υπόσχεται δραστική απώλεια κιλών χωρίς πείνα.

Όπως και η δίαιτα Dukan, χωρίζεται σε 4 στάδια. Στα δύο πρώτα στάδια περιορίζεται αρκετά η πρόσληψη υδατανθράκων, ενώ η κατανάλωσή τους αυξάνετε σταδιακά στα δυο επόμενα στάδια.

Σε αντίθεση με την δίαιτα Dukan, όμως, η δίαιτα Atkins δεν περιορίζει την πρόσληψη λίπους αλλά προωθεί την κατανάλωση «καλών» λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κα.

Επίσης, ενώ στην δίαιτα Dukan επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο άπαχης πρωτεΐνης, στην δίαιτα Atkins δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος της πρωτεΐνης, δηλαδή τα άτομα μπορούν να καταναλώσουν λιπαρά κομμάτια κρέατος, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά κα.

Ακόμη μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που θα συναντήσετε στο διαδίκτυο είναι και η κετογονική δίαιτα. Ο κοινός ισχυρισμός των περισσοτέρων διαιτών με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων βασίζεται στην δημιουργία μιας μεταβολικής κατάστασης στο σώμα, γνωστή και ως κέτωση, όπου το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για να δημιουργήσει τις κετόνες οι οποίες παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός.

Σε αντίθεση με την δίαιτα Dukan, η κετογονική δίαιτα είναι πλούσια σε λίπος και μέτρια σε πρωτεΐνη. Επίσης, όπως και στην δίαιτα Atkins δεν τίθεται κάποιος περιορισμός στο είδος της πρωτεΐνης που θα καταναλωθεί.

Ακόμη αυτό που θα παρατηρήσετε στην κετογονική δίαιτα είναι πως η σύσταση για μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων συνήθως δεν αλλάζει, δηλαδή δεν γίνεται σταδιακή επανένταξη των υδατανθράκων στην διατροφή, όπως στην δίαιτα Dukan, θεωρώντας πως παραμένοντας σε μια παρατεταμένη κατάσταση μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων δεν εμποδίζεται η κέτωση στον οργανισμό.

Μπορείτε να διαβάσετε για τις πιο δημοφιλείς δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια κιλών στο σχετικό μας άρθρο.

Δίαιτα Dukan express (Dukan 2);

Η Δίαιτα Dukan express ή αλλιώς Dukan 2 αποτελεί την παραλλαγή της δίαιτας Dukan, η οποία υπόσχεται πολύ γρήγορη απώλεια κιλών - δηλαδή απώλεια μέχρι και 5 κιλών – μέσα σε 1 εβδομάδα. Η δίαιτα Dukan express σχεδιάστηκε για τα άτομα που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η δίαιτα Dukan 2 αποτελείται από 7 στάδια - ένα στάδιο κάθε ημέρα - στα οποία καθημερινά προστίθεται και από μία ομάδα τροφίμων.

Ποια είναι τα στάδια της δίαιτας Dukan 2 και από ποια τρόφιμα αποτελείται το κάθε ένα;

 • Το πρώτο στάδιο (1η ημέρα) αποτελείται από απεριόριστες ποσότητες καθαρής πρωτεΐνης, η οποία προέρχεται κυρίως από τρόφιμα όπως το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και θαλασσινά, τα άπαχα γαλακτοκομικά καθώς και τα αυγά. Επίσης, στην περίπτωση που ακολουθείται χορτοφαγική ή vegan διατροφή επιτρέπεται η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης η οποία μπορεί να προέρχεται από το τόφου, το τέμπε (tempeh), τη σόγια κα. Σε κάθε στάδιο, δηλαδή καθημερινά, επιτρέπεται επιπλέον και η κατανάλωση πίτουρου βρώμης (περίπου 2 κ. σούπας/ημέρα).
 • Στο δεύτερο στάδιο (2η ημέρα), εκτός από την απεριόριστη κατανάλωση καθαρής πρωτεΐνης, προστίθενται και η κατανάλωση λαχανικών, επίσης χωρίς κάποιο περιορισμό στις ποσότητες. Τα λαχανικά που επιτρέπονται να καταναλώνονται στα πλαίσια της δίαιτας Dukan 2 είναι, μεταξύ άλλων, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το αγγούρι, το καρότο, το σέλερι, τα σπαράγγια, το λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα, το σπανάκι, η πιπεριά, το κολοκύθι, το κρεμμύδι κα.
 • Στο τρίτο στάδιο (3η ημέρα) επιτρέπεται η κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων καθαρής πρωτεΐνης και λαχανικών (όπως και στο δεύτερο στάδιο) ενώ ακόμη προστίθενται και η κατανάλωση δύο φρούτων, εκτός των σταφυλιών, της μπανάνας και των κερασιών.
 • Το τέταρτο στάδιο (4η ημέρα), εκτός από τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στα τρία προηγούμενα στάδια, επιτρέπει επιπλέον και την κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (2 φέτες ημερησίως).
 • Στο πέμπτο στάδιο (5η ημέρα) προστίθενται επίσης και η κατανάλωση σκληρού τυριού, σε ποσότητα 40 γραμμαρίων την ημέρα, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μέγεθος ενός σπιρτόκουτου.
 • Στο έκτο στάδιο (6η ημέρα) επιτρέπεται ακόμη η κατανάλωση μιας μερίδας αμυλούχων τροφίμων όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η κινόα, τα όσπρια κα. Η μερίδα που επιτρέπεται ανά εβδομάδα αντιστοιχεί περίπου σε 200 γραμμάρια μαγειρεμένων αμυλούχων τροφίμων, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 1-1,5 κούπα.
 • Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο (7η ημέρα) της δίαιτας Dukan express, επιτρέπονται όλα τα τρόφιμα των προηγούμενων ημερών καθώς επίσης και ένα ελεύθερο γεύμα. Το ελεύθερο γεύμα, στην περίπτωση αυτή, εκτός από το ορεκτικό και το κυρίως γεύμα περιλαμβάνει και την κατανάλωση γλυκού και ποτού (ενδεικτικά 1 ποτήρι κρασί).

8 λόγοι για να αποφύγετε την δίαιτα Dukan

1. Τα κιλά που χάνονται στην αρχή είναι κυρίως υγρά και όχι λίπος

Εάν ακολουθήσετε την δίαιτα Dukan σίγουρα θα δείτε την αλλαγή στο νούμερο της ζυγαριάς και την υποσχόμενη απώλεια κιλών. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε πως τα κιλά που θα χάσετε, ειδικά στις δύο πρώτες φάσεις της, θα είναι κυρίως υγρά και όχι λίπος, και αυτό γιατί λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων γλυκογόνου- το οποίο χρειάζεται αρκετό νερό για την αποθήκευσή του- αποβάλλονται απότομα υγρά από τον οργανισμό.

2. Το βάρος που χάνετε επανέρχεται στις δύο τελευταίες φάσεις

Η απώλεια κιλών που ενδεχομένως να παρατηρήσετε με την εφαρμογή της δίαιτας Dukan θα είναι προσωρινή. Μόλις αρχίσει η επανένταξη των τροφίμων στην τρίτη φάση της δίαιτας, η απώλεια των κιλών ενδεχομένως να γίνει με πιο αργό ρυθμό, και το βάρος που χάσατε σύντομα θα επανέλθει. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να μείνετε προσκολλημένοι στην περιοριστική αυτή δίαιτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι αρχικά υπολογίζατε.

Φυσικά, επειδή η δίαιτα Dukan είναι δύσκολο να διατηρηθεί εφόρου ζωής, όταν πλέον μεταβείτε στις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες σας και αρχίσετε να τρέφεστε φυσιολογικά χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, το βάρος σίγουρα θα επανέλθει.

3. Η δίαιτα Dukan δεν είναι κατάλληλη για όλους

Η δίαιτα Dukan δεν είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο ή έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα θα πρέπει να αποφεύγουν την δίαιτα Dukan λόγω της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης που αυτή προτείνει.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, θα πρέπει επίσης να την αποφεύγουν καθώς η πρόσληψη φυτικών ινών, ιδίως στις δύο πρώτες φάσεις, είναι αρκετά μειωμένη.

4. Δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον

Για να αναγνωρίστε μια δίαιτα που σέβεται το περιβάλλον θα πρέπει να δείτε σε αυτή πρωτίστως τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Η δίαιτα Dukan επομένως δεν είναι μια από αυτές καθώς περιορίζει σε μεγάλο βαθμό, και ειδικά στα πρώτα στάδιά της, την κατανάλωση φυτικών τροφίμων και βασίζεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Οι χορτοφαγικές δίαιτες, εάν σχεδιαστούν σωστά και ισορροπημένα, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία.

5. Δεν προωθεί τον ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής

Η δίαιτα Dukan, όπως και οι περισσότερες δημοφιλείς και γρήγορες δίαιτες αδυνατίσματος αγνοεί τη σημασία που έχουν στην υγεία οι βασικότερες ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης κα. λόγω της πλούσιας θρεπτικής τους αξίας.

Επίσης σας αναγκάζει να ακολουθείτε ακραία και περιοριστικά διατροφικά πρότυπα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με μοναδικό στόχο την γρήγορη απώλεια κιλών η οποία τελικά θα είναι και προσωρινή.

6. Συνοδεύεται από διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία

Η εφαρμογή της δίαιτας Dukan μπορεί να συνοδευτεί από την εμφάνιση διαφόρων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα κούραση, ναυτία, πονοκέφαλοι, κακή αναπνοή και δυσκοιλιότητα.

Επίσης, ειδικά στα πρώτα στάδια της δίαιτας Dukan, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και αρκετούς μήνες ανάλογα με τα κιλά που θέλει να χάσει κάποιος, αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Ακόμη, η μακροχρόνια εφαρμογή μιας δίαιτας με αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, όπως η δίαιτα Dukan, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας, δημιουργώντας προβλήματα στους νεφρούς, στο ήπαρ, στα οστά και στην καρδιά.

7. Είναι δύσκολη στην εφαρμογή της

Η δίαιτα Dukan είναι αρκετά περιοριστική, ειδικά οι δύο πρώτες φάσεις της οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες, και δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί στις καθημερινές σας ανάγκες και συνήθειες.

Ακόμη, προκειμένου να φθάσετε τον στόχο σας αναγκάζει να παραμείνετε στην φάση της σταθεροποίησης. Δηλαδή εάν εσείς θέλετε να χάσετε πολλά κιλά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε σε αυτή την θρεπτικά ελλιπή δίαιτα για πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια!

Τέλος, σας περιορίζει αρκετά και στις κοινωνικές σας εξόδους, όταν δηλαδή θα χρειαστεί να φάτε εκτός σπιτιού με φίλους ή συγγενείς, καθώς θέτει αρκετούς περιορισμούς στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώσετε ενώ ταυτόχρονα δεν σας δίνει πολλές εναλλακτικές, με αποτέλεσμα να σας αναγκάζει να νιώθετε ανασφάλεια και ενοχές.

8. Επικεντρώνεται μόνο στο νούμερο της ζυγαριάς

Η εφαρμογή αυτής της δημοφιλούς δίαιτας δεν θα σας βοηθήσει να μάθετε πως να τρώτε σωστά και υγιεινά, καθώς στο μόνο που δίνει έμφαση είναι η αλλαγή στο νούμερο της ζυγαριάς σας.

Επίλογος

Η δίαιτα Dukan, όπως οι περισσότερες δημοφιλείς γρήγορες δίαιτες, προωθεί μη ισορροπημένα και περιοριστικά διατροφικά πρότυπα με μοναδικό σκοπό το κέρδος και την εκμετάλλευση της βαθιάς και επίμονης επιθυμίας σας για γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών, χωρίς πάντα αυτή να είναι απαραίτητη.

Πράγματι, η μεγάλη και γρήγορη απώλεια στην αρχή μια δίαιτας είναι ενθαρρυντική, ωστόσο, μπορεί εύκολα να σας αποπροσανατολίσει από τους βασικότερους στόχους μιας προσπάθειας απώλειας κιλών που δεν είναι άλλη από τη διατροφική σας εκπαίδευση και την ολιστική αλλαγή του τρόπου ζωής σας.

Επομένως, μην πέφτετε στη παγίδα της εύκολης και προσωρινής λύσης που προσφέρει η δίαιτα Dukan! Καμία δημοφιλής και γρήγορη δίαιτα αδυνατίσματος δεν θα σας βοηθήσει να φτιάξετε μια υγιή σχέση με το φαγητό και να χτίσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα κρατήσουν εφόρου ζωής.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πως να χάσετε αποτελεσματικά τα περιττά κιλά στο σχετικό άρθρο μας.

Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια δίαιτα αδυνατίσματος απευθυνθείτε στο πρότυπο διαιτολογικό κέντρο Food for Health και στους ειδικούς. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξή μας, θα σας βοηθήσουμε να μάθετε τι είναι το καλύτερο για εσάς και τον οργανισμό σας έτσι ώστε να χάσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τα περιττά κιλά, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγείας σας!

Βιβλιογραφία

 1. Wyka J, Malczyk E, Misiarz M, Zołoteńka-Synowiec M, Całyniuk B, Baczyńska S. Assessment of food intakes for women adopting the high protein Dukan diet. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny2015 66(2):137–142

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή για Παχυσαρκία

Διατροφή για Παχυσαρκία

Ποια είναι η σωστή διατροφή για παχυσαρκία; Μάθετε για την παχυσαρκία, τα αίτια και τις συνέπειές της και τρόπους αντιμετώπισης.
Δίαιτα για χάσιμο κιλών και λίπους

Δίαιτα για Αδυνάτισμα

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για χάσιμο κιλών; Εύκολες δίαιτες ή δίαιτες εξπρές που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών και εντυπωσιακά αποτελέσματα κρύβουν κινδύνους.
Κλείστε Ραντεβού