Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Τα oφέλη της Μεσογειακής διατροφής

Τα oφέλη της Μεσογειακής διατροφής

Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες ενώ μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία.

Τα oφέλη της Μεσογειακής διατροφής

Η Μεσογειακή διατροφή, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται γενικά η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή τόσο για τη διαχείριση του βάρους μας όσο και για την υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες, η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες –όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον– ενώ μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία. Για όλους αυτούς τους λόγους οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– επιστημονικοί οργανισμοί προτρέπουν τους υγιείς ενήλικες να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή όπως η Μεσογειακή, προκειμένου να αποτρέψουν σοβαρές χρόνιες ασθένειες και να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, ανακηρύχθηκε από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Βασικά στοιχεία της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής.

Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση σε:

  • Φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί (καθημερινά).

Όλα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την υγεία μας με πολυάριθμα οφέλη. Ειδικά οι ξηροί καρποί (ή παράγωγά τους όπως το ταχίνι) περιέχουν υψηλό ποσοστό ‘καλών’ λιπαρών, μονο-ακόρεστων και πολυ-ακόρεστων. Λόγω όμως των πολλών θερμίδων τους, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ενώ προτιμότερο είναι να μην είναι αλατισμένοι. Προτιμήστε τους και ως σνακ αντί για π.χ. γλυκίσματα.

  • Ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο (καθημερινά)

Η Μεσογειακή διατροφή δεν περιορίζει τα λιπαρά γενικά, αλλά επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τύπους λιπαρών από φυτικές πηγές, κυρίως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει πολλές ευεργετικές δράσεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βάλτε το άφοβα στη διατροφή σας.

  • Μυρωδικά και καρυκεύματα αντί για αλάτι (καθημερινά)

Περιορίζοντας το αλάτι στη διατροφή μας προστατεύουμε την καρδιά και την υγεία μας. – Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο 

  • Ψάρι και πουλερικά (εβδομαδιαία).

Ειδικά ψάρια όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, η σαρδέλα, ο τόνος και ο σολομός είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια, μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους.

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (εβδομαδιαία ως καθημερινά)

Δώστε βαρύτητα στο γιαούρτι το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στη διαχείριση του βάρους ενώ σχετίζεται και με μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

  • Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (σπάνια)

Περιορίστε το κόκκινο κρέας και ειδικά το επεξεργασμένο, όπως αλλαντικά, μπέικον, ζαμπόν, γαλοπούλα.

  • Κόκκινο κρασί (με μέτρο)

Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως υπό τη μορφή κόκκινου κρασιού και μαζί με το γεύμα. Εντούτοις, αν δεν πίνετε αλκοόλ, τα πιθανά οφέλη του για την υγεία δεν συνιστούν επαρκή λόγο για να το αρχίσετε, ενώ για εκείνους που ήδη έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας είναι προτιμότερο να απέχουν εν γένει από το αλκοόλ σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους.

  • Άφθονο νερό (καθημερινά)

Προτιμήστε νερό (φυσικό, μεταλλικό) και όχι αναψυκτικά ή έτοιμους χυμούς.

  • Φυσική δραστηριότητα (καθημερινά)

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της καρδιάς και της υγείας μας.

  • Απόλαυση των γεύσεων και του φαγητού, παρέα με άλλους (καθημερινά)

Γενικές Συμβουλές

Φάτε αργά, χωρίς άγχος, μακριά από την τηλεόραση και παρέα με τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μαζευτείτε όσο το δυνατόν συχνότερα για οικογενειακά/φιλικά γεύματα –αποτελεί το θεμέλιο της πολιτιστικής μας ταυτότητας και χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των λαών της Μεσογείου.

Ειδικά για εμάς, εδώ στην Ελλάδα, η Μεσογειακή διατροφή είναι μια ιδεώδης επιλογή, δεδομένου ότι έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες και πάντα ολόφρεσκες, αλλά και τις αμέτρητες παραδοσιακές συνταγές που κάθε ελληνικό σπίτι γνωρίζει. Τα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής έναντι οποιασδήποτε άλλης κοινής δίαιτας συνίστανται τόσο στην ‘ευκολία’ τήρησής της όσο και στις γευστικές της απολαύσεις – και τα δύο καταλυτικοί παράγοντες για να την υιοθετήσουμε εφ’ όρου ζωής, χωρίς να νιώθουμε ότι στερούμαστε. Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία υλικών και αφορά σε ένα εκτεταμένο μενού, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Επίσης δεν απαιτεί μεγάλους προϋπολογισμούς, τα γεύματα μπορούν να ετοιμαστούν εύκολα και γρήγορα, ενώ επιτρέπει μια πληθώρα επιλογών, ακόμη και στο εστιατόριο.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για τα ανεκτίμητα οφέλη της στην υγεία μας, η Μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται αργά και σταθερά σε κυρίαρχη διατροφική κατεύθυνση συνιστώμενη από γιατρούς και διατροφολόγους σε όλο τον κόσμο.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού