Skip to main content
αναζήτηση

Λίγα λόγια για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Η διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων και των λαχανικών αποτελεί σημείο-κλειδί για να απολαμβάνουμε τη θρεπτική τους αξία σε κάθε γεύμα μας.

Από την αρχική επιλογή των φρούτων και λαχανικών μέχρι τον σωστό τρόπο αποθήκευσης και την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων συντήρησης, η φροντίδα των φρούτων και των λαχανικών μας επιτρέπει όχι μόνο να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, αλλά και να διατηρούμε την απαραίτητη αίσθηση φρεσκάδας και γεύσης.

Στον παρακάτω οδηγό θα ανακαλύψετε πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα και γευστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να ξαναπετάξετε κανένα φρούτο και τα λαχανικό στα σκουπίδια.

Πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά

Η διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων και των λαχανικών αφού τα αγοράσετε μπορεί να είναι μία πρόκληση για τους περισσότερους από εσάς.

Μερικές απλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα να σας βοηθήσουν να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων περιλαμβάνουν:

  1. Βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται

Η επιλογή των πιο φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά την αγορά φρούτων και λαχανικών, καλό θα είναι να δίνετε μεγάλη προσοχή στην όψη και την υφή τους. Επιλέξτε τα προϊόντα εκείνα που έχουν ζωηρό, ομοιόμορφο χρώμα ενώ αποφύγετε τα προϊόντα που έχουν θαμπό ή ξεθωριασμένο χρώμα, καθώς και τα φρούτα ή λαχανικά με μαύρα σημάδια ή σημεία που έχουν σαπίσει.

Επίσης, καλό θα είναι να αξιολογήσετε και την υφή των προϊόντων. Πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς να έχουν μαλακά σημεία που μπορεί να υποδεικνύουν ότι είναι υπερωριμασμένα.

  1. Μην πλύνετε και μην κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την αποθήκευση

Δεν χρειάζεται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε. Πολλά από αυτά που αγοράζουμε έχουν ήδη πλυθεί προτού φτάσουν στο ράφι.

Μάλιστα, εάν πλύνετε τα φρέσκα προϊόντα και δεν τα στεγνώσετε εντελώς, η πρόσθετη υγρασία θα επιταχύνει την αποσύνθεσή τους ακόμα και μέσα στο ψυγείο.

Από την άλλη, το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ακριβώς πριν από τη χρήση τους κρίνεται απαραίτητο. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σκόνη και χώμα που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά τους.

Γενικά, για να διατηρήσετε τη μέγιστη διατροφική αξία των φρούτων και λαχανικών, να τα κόβετε και να τα πλένετε μόνο όταν είσαστε έτοιμοι να τα φάτε. Χαλάνε πιο γρήγορα αν το εσωτερικό τους είναι εκτεθειμένο στον αέρα ή έχουν υγρασία. Αν τώρα πρέπει να τα κόψετε, βρείτε ένα τρόπο να τα σφραγίσετε καλά όπως σε αεροστεγείς σακούλες.

  1. Αποθηκεύστε τα φρούτα και τα λαχανικά στη σωστή θερμοκρασία και σε καθαρό μέρος

Κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικές απαιτήσεις για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητάς του. Σημαντικό ρόλο για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των φρούτων και το λαχανικών παίζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο διατηρούνται, δηλαδή η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος.

Πολλά φρούτα και λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο (χαμηλές θερμοκρασίες και σχετικά υψηλή υγρασία), ενώ ορισμένα όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, οι μπανάνες και το σκόρδο είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται σε δροσερές θερμοκρασίες δωματίου με χαμηλή υγρασία.

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη που κάνουν αρκετοί είναι ότι αποθηκεύουν τις ντομάτες στο ψυγείο. Πρόκειται για μία λάθος πρακτική, αφού λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας εντός του ψυγείου καταστρέφεται το άρωμα και αλλάζει η υφή της σάρκας τους. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι σε ένα σκιερό μέρος στον πάγκο της κουζίνας όπου θα τις βάλετε σε ένα μπολ που θα έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Αυτό είναι καλό να γίνεται γιατί το πιο τρυφερό μέρος της ντομάτας είναι γύρω από το κοτσάνι κι αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα χαλάσει.

Λαχανικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καρότο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο διατηρούνται καλύτερα στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου. Επίσης, τα περισσότερα φρούτα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Επίσης, φρούτα όπως τα μήλα και τα εσπεριδοειδή μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, αν και μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι το ψυγείο θα πρέπει να το κρατάτε σε άριστη κατάσταση, καθαρό και τακτικό. Έτσι, δεν αφήνετε χώρο για την ανάπτυξη μούχλας και άλλων βακτηρίων.

  1. Ξεχωρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά και μην τα στοιβάζετε

Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουμε είναι ότι δεν πρέπει να αποθηκεύουμε συγκεκριμένα τρόφιμα το ένα κοντά στο άλλο.

Ο λόγος είναι το αιθυλένιο που παράγεται, το οποίο μπορεί να καταστρέψει πλήρως τα τρόφιμα και να τα κάνει ακατάλληλα για κατανάλωση. Το αιθυλένιο παράγεται σχεδόν από όλα τα φρούτα κατά τη διαδικασία της αναπνοής τους (σε διαφορετικές ποσότητες όμως) και αποτελεί μια φυσική ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση τους.

Τρόφιμα με υψηλή παραγωγή αιθυλενίου είναι: τα μήλα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, οι μπανάνες και τα κρεμμύδια. Για αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε να τοποθετούμε μαζί ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα (όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) με φρούτα που παράγουν αιθυλένιο.

Ελέγχοντας συχνά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, μπορείτε να εντοπίσετε τα τρόφιμα που έχουν αρχίσει να χαλάνε ή είναι πιο ώριμα και να τα καταναλώσετε πρώτα, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη να τα πετάξετε. Μια χρήσιμη στρατηγική είναι να φέρνετε τα παλαιότερα φρούτα και λαχανικά μπροστά, ώστε να είναι πιο προσβάσιμα και να μην ξεχνιούνται πίσω στο ψυγείο. Επιπλέον, αν εντοπίσετε τρόφιμα που είναι υπερβολικά ώριμα, μην βιαστείτε να τα πετάξετε. Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι να τα αξιοποιήσετε, όπως την προσθήκη τους σε μια νόστιμη σούπα ή σάλτσα αν πρόκειται για λαχανικά, ή την ενσωμάτωσή τους σε κάποιο γλυκό, αν πρόκειται για φρούτα. Με αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και ταυτόχρονα να απολαύσετε τις τροφές σας στο έπακρο.

  1. Προσέξτε τα σκεύη αποθήκευσης των φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου χρειάζονται καλή κυκλοφορία αέρα.

Για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγετε να τα αποθηκεύετε σε πλαστικές σακούλες καθώς η πρακτική αυτή οδηγεί σε πρόωρη αλλοίωση. Ακόμη και αν οι μπανάνες, οι πατάτες ή τα κρεμμύδια που αγοράσατε βρίσκονται σε διάτρητη πλαστική σακούλα, θα διαρκέσουν περισσότερο αν τα βγάλετε και τα αφήσετε να αναπνεύσουν.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά που συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο αυτά θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν τα αποθηκεύετε σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία με κλειστό καπάκι (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολοκουνουπίδικαρότο) ή πλαστικές σακούλες με φερμουάρ. Επίσης, καλό θα είναι να τυλίξετε τα προϊόντα με χαρτί κουζίνας προτού τα αποθηκεύσετε στο δοχείο ή να στρώσετε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στο κάτω μέρος του δοχείου.

Τα λαχανικά χρειάζονται κατάλληλα επίπεδα υγρασίας για να παραμείνουν φρέσκα. Τα δοχεία με κλειστό καπάκι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας, αποτρέποντας την αφυδάτωση των προϊόντων. Επίσης, τα δοχεία αποτρέπουν τη διάχυση των οσμών στο ψυγείο, έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά σας διατηρούνται χωρίς να απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Διαφορετικά θα μπορούσατε να τα διατηρήσετε και σε διάτρητες σακούλες.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Επικοινωνία

Ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες για τη διατήρηση της φρεσκάδας δημοφιλών φρούτων και λαχανικών;

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα δημοφιλή φρούτα και λαχανικά και τρόποι με τους οποίους θα διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

  • Πατάτες

Καλό είναι να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπου μπορούν αν διατηρηθούν για λίγες εβδομάδες. Επίσης, οι πατάτες δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται μαζί με τα κρεμμύδια καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πρόωρη αποσύνθεση και αλλοίωση τους λόγω της παραγωγής αιθυλενίου από τα κρεμμύδια.

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι το ψυγείο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, η ρόκα, το μαρούλι, το kale και άλλα καλό είναι να αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

Τα αεροστεγή δοχεία διατηρούν την υγρασία των προϊόντων που είναι απαραίτητη για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους και τη διατήρηση της ποιότητας τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα αεροστεγή δοχεία προστατεύουν τα λαχανικά και τα φρούτα μας από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι το φως και ο αέρας, παράγοντες που μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης ή απώλειας της φρεσκάδας τους.

Επίσης, καλό είναι να μην πλένετε τα φύλλα εάν δεν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε άμεσα, καθώς η πρόσθετη υγρασία θα οδηγήσει σε πρόωρη αποσύνθεση.

Ολόκληρο το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπορείτε να το διατηρήσετε στο συρτάρι του ψυγείου σε μια διάτρητη πλαστική σακούλα.

Στην περίπτωση όμως που θέλετε να αποθηκεύσετε κομμένο μπρόκολο, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων. Τοποθετήστε μία χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας στο κάτω μέρος του δοχείου για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και γεμίστε το με τα ψιλοκομμένα κομμάτια του λαχανικού.

Αυτά τα φρούτα μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, εάν και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν τα βάλετε στο ψυγείο.

Στην περίπτωση που τα βάλετε στο ψυγείο, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή σακούλα. Η αεροστεγής σακούλα είναι απαραίτητη καθώς τα μήλα και τα αχλάδια είναι από τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο και μπορεί να κάνουν τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο λαχανικά και φρούτα να χαλάσουν γρήγορα.

Βέβαια, εάν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο μπορεί να αλλοιωθεί το άρωμα και η γεύση τους. Για αυτό, καλύτερα να τα ψωνίζετε λίγα-λίγα και να τα αφήνετε εκτός.

  • Εσπεριδοειδή φρούτα

Τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως είναι πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι και λάιμ μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε εντός μίας εβδομάδας, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να τα στύψετε και να τα ξεφλουδίσετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος για να αποτρέψετε την πρόωρη ωρίμανση.

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μπορείτε να αποθηκεύστε τα εσπεριδοειδή στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης και τα διατηρούν φρέσκα για περισσότερες εβδομάδες.

Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι παρότι τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ δεν είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο, τα λεμόνια και τα λάιμ πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως τα μήλα και οι μπανάνες.

Όταν το λάχανο είναι ολόκληρο, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο συρτάρι του ψυγείου, χωρίς να το τυλίγετε ή να το κλείνετε σε αεροστεγές δοχεία. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας του για περισσότερο.

Όταν κόψετε το λάχανο, είναι καλό να το τοποθετείτε σε αεροστεγές δοχείο και να το αποθηκεύετε στο ψυγείο. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η φρεσκάδα του και να μειωθεί η πιθανότητα ξήρανσης των φύλλων.

Τοποθετήσετε τα μούρα σε αεροστεγή πλαστικά ή γυάλινα δοχεία. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας τους και αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αλλοίωση.

Αν αποθηκεύσετε τα μούρα σε αεροστεγές δοχεία, μπορείτε να βάλετε ένα χαρτί ή ρολό κουζίνας στο κάτω μέρος του δοχείου για να απορροφήσει την πρόσθετη υγρασία και να διατηρήσει τη φρεσκάδα τους.

Συμπέρασμα

H φρεσκάδα των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και κλειδί για τη διατήρηση της διατροφικής τους αξίας.

Η σωστή επιλογή φρούτων και λαχανικών κατά την αγορά και οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων όσο και στην απόλαυση θρεπτικών φρούτων και λαχανικών.

Με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων και να διατηρήσετε τη φυσική τους φρεσκάδα και γεύση.

Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)
Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)
Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)Σωστή ΔιατροφήΓυναίκα & Παιδί

Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού…
Διαβάστε Περισσότερα
Το “Πιάτο μου” (My Plate)
Το “Πιάτο μου” (My Plate)
Το “Πιάτο μου” (My Plate)Σωστή Διατροφή

Το “Πιάτο μου” (My Plate)

Η μέθοδος του πιάτου (το ʺΠιάτο μουʺ) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να σχεδιάσετε υγιεινά…
Διαβάστε Περισσότερα
Πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων – Είναι ασφαλή;
Πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων – Είναι ασφαλή;
Πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων – Είναι ασφαλή;Σωστή Διατροφή

Πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων – Είναι ασφαλή;

Τα πρόσθετα τροφίμων, τα γνωστά «Ε» που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων έχουν μπει στις…
Διαβάστε Περισσότερα