Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Τυρί Κρέμα

Τυρί Κρέμα

Το τυρί κρέμα είναι ένα ευέλικτο τυρί που χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Γνωρίστε τη διατροφική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας.

Λίγα λόγια για το τυρί κρέμα

Το τυρί κρέμα είναι ένα είδος τυριού που χαρακτηρίζεται από την κρεμώδη υφή του και την απαλή του γεύση.

Συνήθως, προκύπτει από την κρέμα του γάλακτος, δηλαδή το λιπαρό μέρος του γάλακτος ή διαφορετικά από τον συνδυασμό κρέμας και γάλακτος.

Αρχικά, η κρέμα υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία προκειμένου να θανατωθούν οι πιθανοί παθογόνοι μικροοργανισμοί και στη συνέχεια προστίθενται σε αυτή βακτήρια γαλακτικού οξέος (οξυγαλακτικά βακτήρια).

Τα οξυγαλακτικά βακτήρια είναι οι κύριοι μικροοργανισμοί που εμπλέκονται στη γαλακτική ζύμωση, δηλαδή τη μετατροπή της λακτόζης (ο κύριος υδατάνθρακα που συναντάμε στο γάλα) προς γαλακτικό οξύ. Η παραγωγή γαλακτικού οξέος οδηγεί σε πτώση του pH, η οποία προσδίδει στο τυρί μία όξινη γεύση.

Επίσης, τα βακτήρια αυτά απελευθερώνουν μία σειρά από ένζυμα που διασπούν τα μεγάλα σταγονίδια λίπους προς μικρότερα, δημιουργώντας ένα πιο ομογενοποιημένο προϊόν.

Τέλος, προστίθενται διάφορα συντηρητικά, όπως πυκνωτικά (π.χ. καραγενάνη) ή διάφορα ένζυμα για να βελτιώσουν τη μορφή του τυριού.

Διατροφική αξία

Μία μερίδα από το τυρί κρέμα- αντιστοιχεί σε 2 κ. της σούπας- μας αποδίδει 105 θερμίδες. 1

Όπως, αναφέραμε παραπάνω, το εν λόγω τυρί παρασκευάζεται κυρίως από τον συνδυασμό δύο βασικών υλικών: κρέμα γάλακτος και γάλα. Αυτό καθιστά αυτόματα το τυρί κρέμα ένα τρόφιμο πλούσιο σε λιπαρά.

Όντως, το τυρί κρέμα αποτελείται κυρίως από λιπαρά, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Περιέχει μικρές ποσότητες υδατανθράκων, κυρίως με τη μορφή των απλών σακχάρων και συγκεκριμένα της λακτόζης, που αποτελεί το βασικό τύπο υδατάνθρακα του γάλακτος.

Επίσης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τυριά, όπως η φέτα ή το ανθότυρο, περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και ασβεστίου.

Τέλος, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.

Διατροφική ετικέτα

Διατροφικός πίνακας

Διατροφική αξίαανά 100 γρ 1ανά μερίδα: (2 κ. της σούπας, 30 γρ.)1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)350,0105,05,3 %
Λιπαρά (γρ)34,410,313,2 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)20,26,130,3 %
Υδατάνθρακες (γρ)5,51,70,6 %
Φυτικές ίνες (γρ)0,00,00,0 %
Σάκχαρα (γρ)3,81,11,3 %
Πρωτεΐνη (γρ)6,21,93,7 %
Χοληστερόλη (mg)101,030,310,1 %
Νάτριο (mg)314,094,24,1 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)308,092,410,3 %
Ασβέστιο (mg)97,029,12,2 %

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).(2)

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Οφέλη για την υγεία

Παρακάτω, αναφέρονται μερικά από τα δυνητικά οφέλη της κρέμας τυριού για την υγεία μας.

Μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του εντέρου.

Το τυρί κρέμα μπορεί να είναι μία καλή πηγή προβιοτικών καθώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προκειμένου να φτιαχτεί, αρχικά προστίθεται στην κρέμα του γάλακτος μία καλλιέργεια οξυγαλακτικών βακτηρίων, μερικά εκ των οποίων λειτουργούν ως προβιοτικά.

Όλο και περισσότερες κλινικές έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς την πολύτιμη συνεισφορά των προβιοτικών στην πεπτική μας υγεία. 2

Τα προβιοτικά ανήκουν στα «καλά» βακτήρια του εντέρου τα οποία όταν λαμβάνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Ο ρόλος των προβιοτικών είναι να διατηρούν την σωστή ισορροπία μεταξύ «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών στο πεπτικό μας, μειώνοντας τον αποικισμό των παθογόνων βακτηρίων σε αυτό. Παρέχουν δηλαδή άμεση προστασία έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού, το προστατεύουν και το διατηρούν υγιές.

Για να είστε βέβαιοι ότι το τυρί κρέμα που επιλέγετε περιέχει προβιοτικά θα πρέπει να αναφέρετε στη διατροφική του ετικέτα ότι περιέχει «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες».

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το τυρί κρέμα είναι μία καλή πηγή της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.

Η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού και μας προστατεύει από τυχόν «απειλές», όπως είναι τραυματισμοί, παθογόνοι μικροοργανισμοί, τοξίνες κα. Όταν ανιχνεύσει μόρια ξένα προς εμάς, ενεργοποιείται προκειμένου να τα καταστρέψει ώστε να μην διαταραχθεί η καλή υγεία μας.

Το τυρί κρέμα στη διατροφή μας

Το τυρί κρέμα είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορείτε να ενσωματώσετε σε πολλά διαφορετικά γεύματα και συνταγές.

Η ήπια γεύση και η απαλή υφή του το καθιστούν εύκολο να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ορισμένοι δημιουργικοί τρόποι για να καταναλώσεις το τυρί κρέμα είναι οι εξής:

  • Προσθήκη σε σαλάτες. Ένας από τους πιο συνηθισμένους και εύκολους τρόπους να εντάξετε το τυρί κρέμα στη διατροφή σας είναι να το προσθέσετε στις σαλάτες σας.

  • Προσθήκη σε τοστ, αραβική και wrap. Αντί να χρησιμοποιείτε μόνο κίτρινο τυρί του τοστ, μπορείτε να απλώσετε τυρί κρέμα πάνω στην αραβική σας, απογειώνοντας τη γεύση της. Για παράδειγμα, το πρωινό σας γεύμα μπορεί να συμπεριλαμβάνει φρυγανισμένο ψωμί του τοστ με τυρί κρέμα και αβοκάντο.

  • Ως σνακ με στικς λαχανικών. Συνδυάστε το τυρί κρέμα με στικς αγγουριού, καρότου, σέλερι, ντοματίνια κ.α., για ένα θρεπτικό σνακ μεταξύ των γευμάτων σας.

  • Ως ντιπ. Δημιουργήστε ντιπ από τυρί κρέμα και διάφορα φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

  • Ως συστατικό σε γλυκές παρασκευές. Το τυρί κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες γλυκές συνταγές για να προσφέρει πλούσια υφή και γεύση. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δημοφιλών γλυκών, όπως είναι το cheesecake ή τα brownies.

Σημεία προσοχής στην κατανάλωση του τυριού κρέμα

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν κίνδυνοι που να συνδέονται με την κατανάλωση του τυριού κρέμας. Ωστόσο, μερικά σημεία προσοχής είναι τα εξής:

  • Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Βέβαια, το τυρί κρέμα, σε σύγκριση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα) μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

    Τα άτομα αυτά συνήθως αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της περιεχόμενης σε αυτά λακτόζης. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες λακτόζης, περίπου 12 γραμμάρια ημερησίως.
    Δεδομένου ότι το τυρί κρέμα περιέχει μικρές ποσότητες λακτόζης ανά μερίδα -2 κ. της σούπας τυρί κρέμα περιέχουν 1 γρ. λακτόζης- μπορεί να είναι καλύτερα ανεχτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, εφόσον καταναλώνετε με μέτρο.
  • Tο τυρί κρέμα σε σύγκριση με άλλους τύπους τυριών δεν μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών. Οπότε ενδεχομένως να μην είναι η καλύτερη δυνατή διατροφική επιλογή, όταν στόχος μας είναι η αύξηση της ημερήσιας πρωτεϊνικής πρόσληψης.

  • Το τυρί κρέμα δεν παύει να είναι ένα τυρί υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και συγκεκριμένα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Μέχρι στιγμής, οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας προτείνει τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών οξέων από τη διατροφή μας για τη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.

Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα πλήρη (“full-fat”) γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μας, ενώ υπάρχουν όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα τρόφιμα αυτά στην πραγματικότητα μπορεί και να προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μας εφοδιάζουν με διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, τα προβιοτικά κ.α.3

Βέβαια, προς το παρόν η επίδραση των λιπαρών που συναντάμε στα “full-fat” γαλακτοκομικά προϊόντα στην υγεία της καρδιάς είναι υπό διερεύνηση, οπότε θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Βιβλιογραφία

  1. USDA. Food search. Cheese, creamAvailable at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173418/nutrients. (Accessed at December 2023).

  2. Plaza-Diaz J, Ruiz-Ojeda J, Gil-Campos M, Gil A. Mechanisms of Action of Probiotics. Adv Nutr. 2019 Jan; 10(Suppl 1): S49–S66.Published online 2019 Feb 5. doi: 10.1093/advances/nmy063.

  3. Zhang M, Xiaocong Dong X, Huang Z, Li X, Zhao Y, Wang Y, Zhu H, Fang A, Giovannucci EL.

    Cheese consumption and multiple health outcomes: an umbrella review and updated meta-

    analysis of prospective studies. Adv Nutr. 2023 Sep; 14(5): 1170–1186. doi:

    10.1016/j.advnut.2023.06.007.

Κλείστε Ραντεβού