Συστατικά
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Το πιο νόστιμο κέικ λεμονιού που βγαίνει σούπερ αφράτο, υγρό και μαλακό με έντονη γεύση λεμονιού, ιδανικό για όλες τις ώρες τις μέρες και όλες τις ηλικίες.
Ένα κομμάτι από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 170 θερμίδες και μας εφοδιάζει με ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο κέικ θα μας εφοδιάσει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ με λαδόκολλα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα, χτυπάμε τα αυγά, το λάδι, το σιρόπι σφενδάμου, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενωθούν χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή μία μαρίζ.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα, όταν το τρυπάμε στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και το κόψουμε.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/10 της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 170,1 | 8,5 % |
Λιπαρά (γρ) | 4,5 | 5,8 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 1,5 | 7,5 % |
Υδατάνθρακες (γρ) | 29,9 | 10,9 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 1,9 | 6,8 % |
Σάκχαρα (γρ) | 15,6 | 17,3 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 3,9 | 7,8 % |
Χοληστερόλη (mg) | 2,4 | 0,8 % |
Νάτριο (mg) | 12,1 | 0,5 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Θειαμίνη (mg) | 0,1 | 8,3 % |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,4 | 30,8 % |
Νιασίνη (mg) | 1,7 | 10,6 % |
Μαγνήσιο (mg) | 35,2 | 8,4 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 1,7 | 15,5 % |
Χαλκός (μg) | 0,7 | 30,4 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.