Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Συμπληρώματα για προπόνηση

Συμπληρώματα για προπόνηση

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλητές / αθλούμενους είναι αρκετά διαδεδομένη. Γνωρίστε μερικά συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνονται πριν και μετά την προπόνηση.

Συμπληρώματα διατροφής και προπόνηση

Συμπληρώματα διατροφής στην προπόνηση

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Μία κατηγορία συμπληρωμάτων που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία παγκόσμια αύξηση στην πώληση των αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής με την παγκόσμια αγορά τους να ανέρχεται το 2022 στα 42,9 δισεκατομμύρια. (1)

Τα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο από επαγγελματίες αθλητές όσο και από λάτρεις της άθλησης γενικότερα, καθώς υπόσχονται μεταξύ άλλων βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, αύξηση της μυϊκής δύναμης και μάζας, γρήγορη αποκατάσταση, αποφυγή τραυματισμών κ.α. (2)

Τα συμπληρώματα αυτά χρησιμοποιούνται από τους αθλητές συνήθως είτε πριν (‘pre-workout’) είτε μετά την προπόνηση (‘post-workout’) και βρίσκονται σε διάφορες μορφές όπως ταμπλέτες, κάψουλες σκόνες, υγρά κ.α.

Ωστόσο, πέρα από τα θεαματικά οφέλη που ισχυρίζονται αρκετά από αυτά θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι, όπως συμβαίνει και με τα άλλα συμπληρώματα διατροφής, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους δεν ελέγχονται ούτε εγγυώνται, προτού αυτά κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε με τον/ την επαγγελματία υγείας σε ποιες περιπτώσεις τα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ωφέλιμα για εσάς.

Λίγα λόγια για την άσκηση

Γυναίκα που αθλείταιΗ άσκηση έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι άσκησης:

  • Αερόβια άσκηση
  • Αναερόβια άσκηση
  • Άσκηση ευλυγισίας
  • Άσκηση ισορροπίας

Ο καθένας από τους παραπάνω τύπους άσκησης επιφέρει διαφορετικές προσαρμογές στο σώμα μας και για αυτό ένα πρόγραμμα εκγύμνασης συστήνεται να περιλαμβάνει όλους τους τύπους άσκησης για να γευτείτε τα βέλτιστα οφέλη στην σωματική και ψυχική σας υγεία.

Συνοπτικά, κατά την άσκηση ο αθλητής/αθλούμενος χρειάζεται συνεχής τροφοδότηση με ενέργεια ώστε να εκτελέσει έργο. Το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού είναι μία ένωση υψηλής ενέργειας, γνωστή ως τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤP).

Ωστόσο, η ποσότητα του ATP που αποθηκεύεται στους μύες είναι περιορισμένη, οπότε το σώμα πρέπει συνεχώς να αναπληρώνει τις αποθήκες ATP για να συνεχίσει τη σωματική άσκηση. Σε αυτό το κομμάτι βοηθούν τα τρία ενεργειακά συστήματα παραγωγής ενέργειας. (3)

Σύστημα φωσφοκρεατίνης (αναερόβιο αγαλακτικό).

Συμβάλλει στην παραγωγή μορίων ΑΤP μέσω της μετατροπής της φωσφοκρεατίνης σε κρεατίνη. Είναι το κυρίαρχο ενεργειακό σύστημα στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα της άσκησης καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι κινητοποιείται άμεσα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ενεργειακά συστήματα. Ωστόσο, οι αποθήκες του οργανισμού σε φωσφοκρεατίνη είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα τα επίπεδα της να μειώνονται κατά 50% έως 70% των αρχικών τιμών σε μόλις 5 δευτερόλεπτα άσκησης υψηλής έντασης και μπορεί να εξαντληθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου ως αποτέλεσμα έντονης εξαντλητικής άσκησης. Το σύστημα της φωσφοκρεατίνης παίζει σημαντικό ρόλο σε δραστηριότητες υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας (έως 10 δευτερολέπτων), όπως τα σπριντ, οι ρίψεις, τα άλματα, άρση βαρών κ.α.

Αναερόβιο γαλακτικό σύστημα (γλυκολυτικό).

Συμβάλλει στην παραγωγή μορίων ΑΤP μέσω της καύσης των υδατανθράκων (γλυκόζης) προς γαλακτικό οξύ, απουσία οξυγόνου. Από εκεί πήρε και το όνομα του καθώς αναερόβιος σημαίνει “χωρίς οξυγόνο”. Η γρήγορη διάσπαση της γλυκόζης έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό γαλακτικού οξέος, η συσσώρευση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και εξάντληση λόγω συσσώρευσης ιόντων υδρογόνου και πτώσης του pH. Είναι το επικρατέστερο ενεργειακό σύστημα για δραστηριότητες που διαρκούν από 20 δευτερόλεπτα έως περίπου 2 λεπτά, όπως είναι το τρέξιμο μικρών αποστάσεων 100μ, 200μ, 400μ κ.α.

Αερόβιο ενεργειακό σύστημα.

Συμβάλλει στην παραγωγή μορίων ΑΤP μέσω της καύσης των υδατανθράκων (γλυκόζης), λιπών και σε μικρότερο βαθμό πρωτεϊνών, παρουσία του οξυγόνου. Το αερόβιο σύστημα είναι η πρωταρχική πηγή του ΑΤΡ για δραστηριότητες που διαρκούν πάνω από 2 λεπτά όπως είναι όλα τα δρομικά αγωνίσματα από 800μ έως μαραθώνιο, cross country σκι, ποδηλασία αποστάσεων κ.α.

Αθλητικά συμπληρώματα διατροφής

To Αυστραλιανό Αθλητικό Ινστιτούτο (Australian Institute of Sport) διακρίνει τα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής στις εξής κατηγορίες: (4)

  • «Ήπια» συμπληρώματα. Ειδικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρακτικές πηγές διατροφικών συστατικών όταν είναι μη πρακτική η κατανάλωση κανονικών γευμάτων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αθλητικά ποτά, τα αθλητικά τζελ, η πρωτεΐνη ορού, οι αθλητικές μπάρες, ηλεκτρολύτες κ.α.
  • «Φαρμακευτικά» συμπληρώματα. Συμπληρώματα που μπορούν να ληφθούν μετά τη διάγνωση διατροφικής ανεπάρκειας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα συμπληρώματα σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D, πολυβιταμίνες κ.α.
  • «Εργογόνα» συμπληρώματα. Συμπληρώματα με απευθείας δράση στην αθλητική απόδοση. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η κρεατίνη, η καφεΐνη, η β-αλανίνη κ.α.

Όλα τα συμπληρώματα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπό την σύσταση και επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Συμπληρώματα διατροφής κατά την προπόνηση

Συμπληρώματα διατροφής στην προπόνησηΑρκετοί αθλητές καταφεύγουν στη χρήση αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής για να αποκομίσουν συγκεκριμένο όφελος στην αθλητική τους απόδοση ή για να βελτιώσουν την απόδοση τους με “έμμεσο τρόπο” (βελτίωση της σύστασης σώματος, γρηγορότερη αποκατάσταση κ.α.).

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής, που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την αθλητική απόδοση και τη σύσταση σώματος, ωστόσο για ορισμένα μόνο από αυτά υπάρχουν σαφή ερευνητικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την παραπάνω δράση.

Παρακάτω θα αναλύσουμε 4 από τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής κατά την προπόνηση:

  1. Την κρεατίνη
  2. Τη Β-αλανίνη
  3. Την καφεΐνη
  4. Την πρωτεΐνη

Κρεατίνη

Συμπλήρωμα κρεατίνη

Τι είναι η κρεατίνη;

Η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα στον χώρο του αθλητισμού εδώ και δεκαετίες.

Είναι μία αζωτούχος ένωση όπου βρίσκεται κυρίως στους σκελετικούς μύες (95%) αλλά και στον εγκέφαλο (5%) σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της κρεατίνης;

Η κρεατίνη, με τη μορφή της φώσφο-κρεατίνης, βοηθά στην αναγέννηση της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Συνοπτικά, οι μύες χρειάζονται ενέργεια (τριφωσφορική αδενοσίνη, ATP) για τη σύσπαση. Το σώμα μας πρέπει συνεχώς να δημιουργεί ή να επανασυνθέτει μόρια ATP ώστε να συνεχιστεί η άσκηση και να μην επέλθει κόπωση. Το σύστημα της φώσφο-κρεατίνης είναι αυτό που κυριαρχεί και τροφοδοτεί τον οργανισμό άμεσα και γρήγορα με την απαιτούμενη ενέργεια, που χρειάζεται όταν εκτελεί ασκήσεις υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας (έως 10 δευτερόλεπτα).

Τα από του στόματος συμπληρώματα κρεατίνης μπορούν να αυξήσουν τα αποθέματα των μυών σε φώσφο-κρεατίνη κατά 10-40%.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο χορήγησης;

Το κλασσικό πρωτόκολλο χορήγησης περιλαμβάνει μία φάση φόρτισης, όπου χορηγούνται 20 γρ./ημέρα για 5-7 ημέρες, το οποίο ακολουθείται από μία περίοδο διατήρησης, όπου χορηγούνται 3-5 γρ./ημέρα για 20 ημέρες.

Ένα άλλο πρωτόκολλο περιλαμβάνει τη χορήγηση κρεατίνης σε δόσεις των 3 γρ./ημέρα για 28 ημέρες.

Ποια είναι τα οφέλη της κρεατίνης;

Το συμπλήρωμα κρεατίνης είναι το πιο αποτελεσματικό εργογόνο διατροφικό συμπλήρωμα που διατίθεται σήμερα στους αθλητές.

Tα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν τις αποθήκες κρεατίνης στους σκελετικούς μύες και το μέγεθος της αύξησης αυτής είναι σημαντικό γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι αλλαγές στην απόδοση σχετίζονται με αυτήν την αύξηση.

Επομένως, ένα σημαντικό όφελος είναι ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση.

Η βελτίωση αυτή παρατηρείται σε:

1) Aγωνίσματα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας ή αλλιώς σε εκρηκτικά αγωνίσματα (π.χ. τρέξιμο μικρών αποστάσεων 100μ ή 200μ)

2) Aγωνίσματα με επαναλαμβανόμενα σπριντ (π.χ. ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, τένις κ.α.)

Επίσης φαίνεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και της άλιπης μάζας σώματος.

Παρενέργειες κρεατίνης

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη χρήση της κρεατίνης επιφέρει κάποια επιβλαβή συνέπεια σε υγιή άτομα, εφόσον λαμβάνεται με βάση της κατευθυντήριες οδηγίες.

Βέβαια, μία ανεπιθύμητη παρενέργεια που έχουν αναφέρει αθλητές λόγω της χρήσης της είναι η αύξηση του σωματικού τους βάρους λόγω κατακράτησης υγρών.

Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα σε αθλητές που αγωνίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες βάρους.

Β-αλανίνη

Β-αλανίνη

Τι είναι η αλανίνη;

H αλανίνη αποτελεί ένα μη απαραίτητο αμινοξύ. Πρόκειται δηλαδή για ένα αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός μπορεί να το συνθέσει από μόνος του και όπως τα περισσότερα αμινοξέα χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της αλανίνης;

Η εργογόνος δράση του αμινοξέος β-αλανίνη προέρχεται από το συνδυασμό του με το αμινοξύ L-ιστιδίνη, σχηματίζοντας έτσι το διπεπτίδιο καρνοσίνη.

Η καρνοσίνη λειτουργεί ως ενδομυϊκό ρυθμιστικό, που σημαίνει ότι απομακρύνει τα ιόντα υδρογόνου (H+) από το εσωτερικό του μυός. Αυτό είναι μείζονος σημασίας καθώς η αυξημένη ποσότητα ιόντων υδρογόνου επιφέρει απότομη μείωση του pH του αίματος.

Συνεπώς, οι μύες σας δεν μπορούν λειτουργήσουν σωστά και επέρχεται κόπωση.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο χορήγησης;

Προτείνεται χορήγηση της τάξης των 65mg/κιλό (kg) σωματικού βάρους, για διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων.

Καλό είναι να μην χορηγείται εφάπαξ, αλλά η πρόσληψη της να γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας (ανά 4 ώρες) σε μικρές δόσεις.

Ποια είναι τα οφέλη της αλανίνης;

Η β-αλανίνη φαίνεται ότι αυξάνει τον χρόνο μέχρι την εξάντληση με αποτέλεσμα να σας βοηθά να ασκήστε περισσότερο σε υψηλή ένταση. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση β-αλανίνης εμφανίζει εργογόνο δράση σε:

  1. Aγωνίσματα υψηλής έντασης που διαρκούν από 30 δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά (π.χ. κολύμπι και τρέξιμο μεσαίων αποστάσεων)
  2. Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες υψηλής έντασης (π.χ. προπόνηση αντιστάσεων, ομαδικά αθλήματα)

Παρενέργειες αλανίνης

Η χορήγησή συμπληρώματος β-αλανίνης φαίνεται να είναι ασφαλής σε υγιείς πληθυσμούς και στις συνιστώμενες δόσεις.

Το μόνο ανεπιθύμητο σύμπτωμα που έχει αναφερθεί είναι η παραισθησία (μυρμήγκιασμα), όταν λαμβάνεται σε δόσεις πάνω από 10-20 mg/ κιλό (kg) σωματικού βάρους, ενώ άλλα άτομα χρειάζονται 40 mg/ κιλό (kg) σωματικού βάρους, για να νοιώσουν την παραισθησία.

Το σύμπτωμα μπορεί να μετριαστεί κάνοντας χρήση χαμηλότερων υποδόσεων (π.χ., 4 υποδόσεις μέσα στην ημέρα).

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Καφεΐνη

Καφεΐνη

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που απορροφάται από το στομάχι και φτάνει στο υψηλότερο επίπεδό της στο αίμα εντός μιας ή δυο ωρών.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της καφεΐνης;

Η καφεΐνη φαίνεται ότι διεγείρει την απελευθέρωση των κατεχολαμινών, (επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης). Οι ορμόνες αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της λιπόλυσης, δηλαδή στην αύξηση της κινητοποίησης των λιπαρών οξέων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας από τους ασκούμενους μυς.

Επίσης, η καφεΐνη φαίνεται ότι επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας την αίσθηση της κούρασης κατά την άσκηση.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο χορήγησης;

Προτείνεται χορήγηση της τάξης των 3-6 mg/ κιλό (kg) σωματικού βάρους, 45-60΄ πριν την άσκηση.

Ποια είναι τα οφέλη της καφεΐνης;

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες οι οποίες δείχνουν μια ευεργετική επίδραση της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής. Βέβαια, θετικές επιδράσεις παρατηρούνται και σε αγωνίσματα μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης.

Παρενέργειες καφεΐνης

Η χορήγηση καφεΐνης μπορεί να επιφέρει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, βέβαια υπάρχουν μεγάλες διαφορές από άτομο σε άτομο.

Μερικά ανεπιθύμητα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι:

  1. Αυξημένη διούρηση
  2. Τρέμουλο
  3. Αϋπνία
  4. Αύξηση της καρδιακής συχνότητας

Πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη

Τι είναι η πρωτεΐνη;

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της πρωτεΐνης;

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περισσότερες από 30.000 διαφορετικές πρωτεΐνες. Καθεμιά από αυτές εμφανίζει έναν ιδιαίτερο βιολογικό ρόλο.

Οι πρωτεΐνες έχουν σημαντικό ρόλο κατά την άσκηση καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση της φθοράς των ιστών και ταυτόχρονα βοηθούν στη δόμηση του ιστού.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο χορήγησης;

Δεν υπάρχει ενδεδειγμένο πρωτόκολλο χορήγησης, οι συστάσεις αναφέρουν ότι μία δόση της τάξης των 20-40 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι επαρκής για την ενίσχυση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πρωτεΐνης;

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν την τιμητική τους μεταξύ των αθλητών δύναμης. Οι περισσότεροι αθλητές δύναμης επιλέγουν να καταναλώσουν κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση με στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης.

Οι συστάσεις της Διεθνής Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής (ISSN, International Society of Sports Nutrition) αναφέρουν ότι για την αύξηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεϊνική πρόσληψη όντως θα πρέπει να ενισχυθεί. Συγκεκριμένα μία πρόσληψη της τάξης των 1,4-2 γρ./ κιλό (kg) σωματικού βάρους/ημέρα είναι επαρκής για τους περισσότερους αθλητές/αθλούμενους. Επίσης, αναφέρουν ότι αυτή η επιπλέον πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει και τη μυϊκή δύναμη, καθώς οδηγεί σε μία μικρή προς μέτρια αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Ωστόσο, το κατά πόσο η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης θα οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μάζας εξαρτάται και από αρκετούς άλλους παράγοντες (προπονητικό πρόγραμμα, ποιότητα των πρωτεϊνών, ενεργειακή πρόσληψη, ηλικία κ.α.) για αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνεται η αλόγιστη χρήση τους.

Παρενέργειες πρωτεΐνης

Όπως αναφέρθηκε, μια πρόσληψη πρωτεΐνης της τάξης των 1,4-2 γρ./ κιλό (kg) σωματικού βάρους/ημέρα είναι επαρκής, αλλά και ασφαλής για τους περισσότερους αθλητές/αθλούμενους που είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως είναι:

  1. Αύξηση λίπους. Προσθέτοντας επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή μας προστίθενται επιπλέον θερμίδες. Εάν η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από την αύξηση της άσκησης, τότε ενδεχομένως αυτές οι επιπλέον θερμίδες πιθανόν να μετατραπούν σε λίπος.
  2. Γαστρεντερικά συμπτώματα. Ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη οδηγεί σε αργό χρόνο αδειάσματος του στομάχου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα και αδυναμία εκτέλεσης της άσκησης.
  3. Μείωση της αθλητικής απόδοσης. Όταν οι πρωτεΐνες καταναλώνονται εις βάρος των υδατανθράκων τότε πιθανόν να δείτε μείωση της απόδοσης σας. Οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθλητική απόδοση καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια, απαραίτητη για την μυϊκή σύσπαση.

Ιδιαίτερα αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών θα πρέπει να παρακολουθείται και ως προς εν δυνάμει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών.

Συμπέρασμα

Η χρήση των αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τους αθλητές/αθλούμενους. Αυτό φαίνεται εν μέρει να οφείλεται στον συνεχή βομβαρδισμό που δεχόμαστε από διαφημίσεις, που προωθούν τα θεαματικά οφέλη των αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι τα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής που βρίσκονται στο εμπόριο, όπως και όλα τα συμπληρώματα διατροφής, δεν υπόκεινται σε έγκριση και αδειοδότηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά σε γνωστοποίηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους δεν έχει ελεγχθεί προτού το σκεύασμα βγει στο εμπόριο.

Η Διεθνής Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής αναφέρει στις συστάσεις της ότι βασικό σημείο στην βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και των προσαρμογών λόγω προπόνησης είναι η υιοθέτηση μίας κατάλληλης διατροφής, που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του αθλητή/αθλούμενου και θα του παρέχει τις κατάλληλες ποσότητες μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών.

Τα άτομα που αθλούνται για ψυχαγωγικούς λόγους συνήθως δεν χρειάζεται να καταφύγουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής καθώς μία καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη διατροφή θα του εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που απαιτούνται για την εκτέλεση της άσκησης.

Βέβαια, οι αθλητές υψηλού επιπέδου που θέλουν να αυξήσουν την αθλητική τους απόδοση ενδεχομένως να χρειαστούν την κατανάλωση κάποιου αθλητικού συμπληρώματος διατροφής, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνεται υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου διαιτολόγου.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποια αθλητικά συμπληρώματα διατροφής που φέρεται να έχουν εργογόνο δράση, δηλαδή αυξάνουν την απόδοση και την παραγωγή έργου κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα και να επιδρούν στην σύσταση του σώματος. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλα τα εν δυνάμει αποτελεσματικά συμπληρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους αθλητές.

Καθένα από αυτά έχει συγκεκριμένα οφέλη και δράσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν προτού χρησιμοποιηθούν από τον αθλητή, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα (παρενέργειες) και ίσως να συμβάλλουν αρνητικά στην αθλητική απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συζητήστε με τον/την επαγγελματία υγείας σας σε ποιες περιπτώσεις τα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ωφέλιμα για εσάς.

Βιβλιογραφία

  1. Sports Nutrition Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product Type (Sports Supplements, Sports Drinks), By Application, By Formulation, By Consumer Group, By End-user, By Sales Channel, By Region, And Segment Forecasts, 2023 – 2030. Available at: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/sports-nutrition-market. (Accessed at January 2023).
  2. Gibson E, Schultz J, Glover E. To Supplement or Not. Mo Med. 2016, 113(4): 305–309.
  3. Artioli G, Bertuzzi R, Roschel H, Mendes S, Lancha A, Franchini E. Determining the contribution of the energy systems during exercise. J Vis Exp. 2012, (61):3413. doi: 10.3791/3413.
  4. ΑIS. Supplements. Available at: https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements. (Accessed at January 2023).
  5. Kerksick C, Wilborn C, Roberts M, Smith-Ryan A, Kleiner S, Jäger R, Collins R et al. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2018, 15:38.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή για Αθλητές

Αθλητική Διατροφή

Η αθλητική διατροφή βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τις επιδόσεις του αθλητή. Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για αθλούμενους και αθλητές;
Πότε χρειάζομαι ένα συμπλήρωμα διατροφής; Ποια είναι αυτά;

Συμπληρώματα Διατροφής

Η ζήτηση για συμπληρώματα διατροφής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πότε όμως τα χρειαζόμαστε πραγματικά; Μάθετε τα πάντα για τα συμπληρώματα διατροφής.
Κλείστε Ραντεβού