Συστατικά
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Νόστιμος φιδές σούπα για ένα ελαφρύ βραδινό για όλες τις ηλικίες.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 460 θερμίδες και αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, και το παντοθενικό οξύ καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως είναι το σελήνιο και το μαγγάνιο.
Προσοχή στην κατανάλωση του ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με υπέρταση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νάτριο. Γενικά, να θυμάστε ότι οι έτοιμοι ζωμοί του εμπορίου αποτελούν "κρυφές" πηγές νατρίου, οπότε καλό είναι να προτιμάτε ζωμούς χωρίς αλάτι.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών σε μια μέτρια κατσαρόλα και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο ζωμός) και ρίχνουμε τον φιδέ και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τη σούπα σε ατομικά μπολ, γαρνίροντας το καθένα με λίγο τριμμένο τυρί της επιλογής σας.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/4 της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 464,2 | 23,2 % |
Λιπαρά (γρ) | 18,2 | 23,3 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 3,6 | 18,0 % |
Υδατάνθρακες (γρ) | 68,6 | 24,9 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 3,0 | 10,7 % |
Σάκχαρα (γρ) | 2,7 | 3,0 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 9,5 | 19,0 % |
Χοληστερόλη (mg) | 18,7 | 6,2 % |
Νάτριο (mg) | 1463,7 | 63,6 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Θειαμίνη (mg) | 0,2 | 16,7 % |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,2 | 15,4 % |
Νιασίνη (mg) | 2,5 | 15,6 % |
Παντοθενικό οξύ (mg) | 0,8 | 16,0 % |
Φώσφορος (mg) | 177,4 | 14,2 % |
Μαγνήσιο (mg) | 43,8 | 10,4 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 1,1 | 10,0 % |
Σελήνιο (μg) | 13,9 | 25,3 % |
Μαγγάνιο (mg) | 0,5 | 21,7 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.