Συστατικά
Υλικά για 26 τεμάχια
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιo, περασμένο δύο φορές από τη μηχανή και σχετικά άπαχο
5 κ. της σούπας νιφάδες βρώμης
3 κ. της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή ντομάτα (ή μισή μέτρια) τριμμένη
1 κ. της σούπας μηλόξυδο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Μαγειρέψτε υγιεινά, νόστιμα και αφράτα κεφτεδάκια με βρώμη.
Οι περισσότεροι ίσως έχουμε συνδυάσει τη βρώμη με το πρωινό, ωστόσο μπορείτε να προσθέσετε βρώμη και στα αγαπημένα σας κεφτεδάκια αντί για ψωμί, κάνοντας τα ακόμα πιο υγιεινά.
Τα παιδιά σίγουρα θα τα λατρέψουν και μπορεί να αποτελέσουν ένα ιδανικό και ισορροπημένο σνακ για το σχολείο, προσθέτοντας τα σε μία τορτίγια ολικής άλεσης με διάφορα ανάμεικτα ωμά λαχανικά.
Ένα τεμάχιο αποδίδει μόλις 67 θερμίδες και θα μας εφοδιάσει με αρκετές πρωτεΐνες, καλύπτοντας το 9% των ημερήσιων αναγκών μας.
Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η βιταμίνη Β12, καθώς και με απαραίτητα ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Σίγουρα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα που θα καταναλωθούν, ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ.
Αλάτι και πιπέρι βάζουμε εάν θέλουμε.
Ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 περίπου λεπτά. Πρέπει να γίνει πολύ καλή ομογενοποίηση στο μίγμα.
Κλείνουμε το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, ή ακόμα καλύτερα για όλο το βράδυ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 26 κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε τα κεφτεδάκια με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα κεφτεδάκια.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά τεμάχιο: 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 67,0 | 3,4 % |
Λιπαρά (γρ) | 4,6 | 5,9 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 1,4 | 7,0 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 2,6 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) | 6,9 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 1,5 | 0,5 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 0,2 | 0,7 % |
Σάκχαρα (γρ) | 0,4 | 0,4 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 4,5 | 9,0 % |
Χοληστερόλη (mg) | 15,2 | 5,1 % |
Νάτριο (mg) | 13,4 | 0,6 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Νιασίνη (mg) | 0,8 | 5,0 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,07 | 4,1 % |
Βιταμίνη Β12 (μg) | 0,4 | 16,7 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 1,1 | 10,0 % |
Σελήνιο (μg) | 3,8 | 6,9 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.