Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Κατσικάκι κλέφτικο στη χύτρα ταχύτητας

Κατσικάκι κλέφτικο στη χύτρα ταχύτητας

Κατσικάκι κλέφτικο στη χύτρα ταχύτητας

Συστατικά

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 κιλό κατσικίσιο μπούτι σε κομμάτια
  • 1 κιλό baby πατάτες με τη φλούδα, ωμές
  • 3 κ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. της σούπας μουστάρδα dijon
  • 1 κρεμμύδι λευκό καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
  • 4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • ¾ κ. της σούπας ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • Χυμό λεμονιού από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Ξύσμα από ¼ λεμονι
  • 150 γρ. ζωμό κότας
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Ένα παραδοσιακό πιάτο, που θα ξετρελάνει άπαντες, με τη γεύση και τη μυρωδιά του.

Το κατσικίσιο κρέας παρουσιάζει σημαντική διατροφική αξία σε σύγκριση με τα περισσότερα κόκκινα κρέατα. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα, περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερη χοληστερίνη.

Μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο αποδίδει περίπου 620 θερμίδες, ενώ θα καλύψει το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη.

Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι δεν παύει να είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης και νατρίου, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κατσικάκι.
  2. Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ. της σούπας ελαιόλαδο.
  3. Αφού ζεσταθεί η χύτρα τοποθετούμε το κατσικάκι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  4. Παράλληλα, πλένουμε τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα μέσα στο κρασί και αφήνουμε επίσης στην άκρη.
  6. Αφού το κατσικάκι πάρει χρώμα το αφαιρούμε από τη χύτρα, προσθέτουμε άλλη 1 κ. της σούπας ελαιόλαδο, βάζουμε στη χύτρα τις πατάτες, το κρεμμύδι και τελευταίο το σκόρδο και σοτάρουμε για 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Προσθέτουμε στη χύτρα ταχύτητας το κατσικάκι (μαζί με τα ζουμιά του), το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το κρασί.
  8. Αφού εξατμιστεί πλήρως το αλκοόλ, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τον ζωμό, έξτρα αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και καλύπτουμε με το καπάκι.
  9. Τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
  10. Όσο το κατσικάκι βράζει, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C στον αέρα.
  11. Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους, το μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά για να πάρει χρώμα. Στα 5 λεπτά ψησίματος γυρνάμε το κεφαλοτύρι για να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
  12. Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και την αφαιρούμε από τη φωτιά. Βάζουμε μέσα το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνάμε τη κατσαρόλα, ώστε να πάει παντού το κεφαλοτύρι αλλά να μην λιώσει και διαλυθεί το κρέας.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά κομμάτι: 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)619,731,0 %
Λιπαρά (γρ)21,427,4 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)8,140,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)9,7-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)1,8-
Υδατάνθρακες (γρ)44,716,3 %
Φυτικές ίνες (γρ)3,111,1 %
Σάκχαρα (γρ)2,73,0 %
Πρωτεΐνη (γρ)50,0100,0 %
Χοληστερόλη (mg)132,344,1 %
Νάτριο (mg)1296,256,4 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη C (mg)13,214,7 %
Ασβέστιο (mg)575,444,3 %
Σίδηρος (mg)7,642,2 %
Θειαμίνη (mg)0,216,7 %
Ριβοφλαβίνη (mg)1,076,9 %
Νιασίνη (mg)7,748,1 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,529,4 %
Φυλλικό οξύ (μg)75,919,0 %
Βιταμίνη Β12 (μg)1,666,7 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,816,0 %
Φώσφορος (mg)1059,884,8 %
Μαγνήσιο (mg)67,816,1 %
Ψευδάργυρος (mg)7,467,3 %
Σελήνιο (μg)16,730,4 %
Χαλκός (μg)0,666,7 %
Μαγγάνιο (mg)0,417,4 %
Κάλιο (mg)1430,430,4 %
Χολίνη (mg)154,028,0 %

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. 

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού