Γρήγορη, εύκολη και διαφορετική χοιρινή τηγανιά με πλούσια αρώματα από τα μυρωδικά και τα πιπέρια.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 350 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 67% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη. Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι το σελήνιο.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.
Χοιρινή τηγανιά
Συστατικά
- 600 γρ. χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο ή λαιμό όσο πιο άπαχο γίνεται, σε κυβάκια περίπου 3 εκ.
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο καυτερό
- 1 πράσο μεγάλο ψιλοκομμένο, και το πράσινο και το άσπρο μέρος του πράσου
- 200 ml λευκό κρασί ή μπύρα ale
- Φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο πολύ ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο πολύ ψιλοκομμένα (αν δεν βρείτε φρέσκο τότε βάζουμε 3 φύλλα ξερό)
- 25 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κόκκινο και μαύρο, το κόκκινο πιπέρι ταιριάζει πολύ με τον συνδυασμό φασκόμηλο/δενδρολίβανο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας, προσθέτουμε το μπούκοβο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το πράσο 1-2 λεπτά.
- Βάζουμε ξανά το χοιρινό στο σκεύος, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί ή την μπύρα.
- Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει το χοιρινό και να εξατμιστεί οποιοδήποτε υγρό.