Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά

Συστατικά

Για την τηγανιά:

  • 600 γρ. χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο ή λαιμό (όσο πιο άπαχο γίνεται), σε κυβάκια περίπου 3 εκ.

  • ½ κ. του γλυκού καυτερό μπούκοβο

  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (και το πράσινο και το άσπρο μέρος του πράσου)

  • 200 mL λευκό κρασί ή μπύρα ale

  • Φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένα

  • 2 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο, πολύ ψιλοκομμένα (αν δεν βρείτε φρέσκο τότε βάζουμε 3 φύλλα ξερό)

  • 25 mL ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο κόκκινο και μαύρο (το κόκκινο πιπέρι ταιριάζει πολύ με τον συνδυασμό φασκόμηλο/δενδρολίβανο)

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Γρήγορη, εύκολη και διαφορετική χοιρινή τηγανιά με πλούσια αρώματα από τα μυρωδικά και τα πιπέρια.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 350 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 67% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη. Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι το σελήνιο.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας, προσθέτουμε το μπούκοβο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

  2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα.

  3. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.

  4. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το πράσο 1-2 λεπτά.

  5. Βάζουμε ξανά το χοιρινό στο σκεύος, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί ή την μπύρα.

  6. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει το χοιρινό και να εξατμιστεί οποιοδήποτε υγρό.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/4 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)345,517,3 %
Λιπαρά (γρ)17,021,8 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)4,723,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)9,4-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)1,3-
Υδατάνθρακες (γρ)3,91,4 %
Φυτικές ίνες (γρ)0,72,5 %
Σάκχαρα (γρ)1,051,2 %
Πρωτεΐνη (γρ)33,567,0 %
Χοληστερόλη (mg)95,631,9 %
Νάτριο (mg)69,63,0 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Σίδηρος (mg)1,910,6 %
Βιταμίνη Κ (μg)23,919,9 %
Θειαμίνη (mg)0,975,0 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,430,8 %
Νιασίνη (mg)6,138,1 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,635,3 %
Βιταμίνη Β12 (μg)0,937,5 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,816,0 %
Φώσφορος (mg)277,922,2 %
Ψευδάργυρος (mg)3,430,9 %
Σελήνιο (μg)51,293,1 %
Επιπρόσθετα Συστατικά  
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg)161,4-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)1,1-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)259,4-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού