Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Cinnamon Rolls (ρολά κανέλας)

Cinnamon Rolls (ρολά κανέλας)

Cinnamon Rolls (ρολά κανέλας)

Συστατικά

Υλικά για 10 μερίδες

Για τη ζύμη:

  • 160 γραμμάρια αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (υψηλό σε πρωτεΐνη/γλουτένη) + επιπλέον 10 γραμμάρια για ζύμωμα)

  • 100 γρ. αλεύρι ντίνκελ

  • 40 γρ. πρωτεΐνη με γεύση βανίλια σε σκόνη

  • ½ κ. του γλυκού ζάχαρη

  • 1 και ½ κ. του γλυκού μαγιά

  • 1 κ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • ¼ κ. του γλυκού αλάτι

  • 1 κρόκο αυγού

  • 30 γρ. μέλι

  • 100 γρ. γιαούρτι πλήρες

  • 100-130 mL γάλα πλήρες

  • ½ κ. του γλυκού ελαιόλαδο (για να λαδώσουμε το μπολ που θα φουσκώσει το ζυμάρι)

Για τη γέμιση:

  • 25 γρ. βούτυρο (αν βρείτε ελαφρύ τότε μπορείτε και αυτό)

  • 30 γρ. μέλι

  • 40 γρ. μελάσα

  • 3 κ. της σούπας κανέλα (25 γρ.)

Για το γλάσο (προαιρετικό):

  • 50 γραμμάρια τυρί κρέμα

  • ½ κ. του γλυκού γάλα

  • 30 γρ. μέλι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Αν ψάχνετε για υγιεινά ρολά κανέλας που δεν υστερούν σε γεύση ή υφή από τα κανονικά, είστε στο σωστό μέρος!

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για υγιεινά, αφράτα και γευστικά ρολά κανέλας.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 180 θερμίδες.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ, φροντίζοντας όμως το αλάτι να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά καθώς τη «σκοτώνει».

  2. Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, με προσοχή ώστε να μην καεί η μαγιά. Το γάλα πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να αντέχουμε να έχουμε βουτηγμένο το δάχτυλο μας για 30 δευτερόλεπτα.

  3. Προσθέτουμε στα στεγνά υλικά τα 100 mL γάλακτος και μετά σταδιακά προσθέστε 15 mL τη φορά μέχρι να έχουμε μια ωραία κολλώδη ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το υπόλοιπο γάλα.

  4. Ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού και το μέλι με το γιαούρτι και το προσθέτουμε στη ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά.

  5. Ανακατεύουμε καλά (με τα χέρια ή με μίξερ) μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσοχή! Η ζύμη πρέπει να κολλάει, δεν τη θέλουμε σφιχτή.

  6. Καλύπτουμε τη ζύμη με μια υφασμάτινη πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στη ζύμη να χαλαρώσει και ενισχύει τη γλουτένη έτσι ώστε το ζύμωμα να είναι ευκολότερο και να παίρνει λιγότερο χρόνο.

  7. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά ή χρησιμοποιούμε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

  8. Μόλις η ζύμη γίνει ωραία, απαλή και μπορεί να τεντωθεί χωρίς να σπάσει και να περάσει μέσα από αυτή φως (window test) την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  9. Μόλις διπλασιαστεί, την αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια, τη διπλώνουμε ομοιόμορφα ώστε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο (βεβαιωθείτε ότι η ζύμη δεν είναι πολύ παχιά ή λεπτή) και με ένα πλάστη την ανοίγουμε ομοιόμορφα σε σχήμα ορθογώνιο. Το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι περίπου 0.6 cm.

  10. Ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο (όχι λιωμένο), το μέλι, τη μελάσα και την κανέλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην ανοιγμένη ζύμη.

  11. Τυλίγουμε τη ζύμη, κατά πλάτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό που μετά θα κοπεί σε μερίδες/ρολά.

  12. Κόβουμε το ρολό σε 10 ίσες μερίδες.

  13. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα ρολά σε ζεστό μέρος για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν.

  14. Στα μισά του φουσκώματος προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

  15. Ψήνουμε τα ρολά για 17-20 λεπτά (να προσέχετε γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός).

  16. Αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά πριν προσθέσουμε το frosting.

Για το γλάσο (προαιρετικό):

  1. Ανακατεύουμε ε όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο γλάσο.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/10 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)177,78,9
Λιπαρά (γρ)4,15,3
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)2,010,0
Υδατάνθρακες (γρ)28,710,4
Φυτικές ίνες (γρ)0,51,8
Σάκχαρα (γρ)4,44,9
Πρωτεΐνη (γρ)7,715,4
Χοληστερόλη (mg)26,18,7
Νάτριο (mg)13,50,6
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη Β6 (mg)0,211,8
Χαλκός (μg)0,066,7

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού