Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Vegan Τσουρέκι

Vegan Τσουρέκι

Vegan Τσουρέκι

Συστατικά

Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια (10 κομμάτια/τσουρέκι)

Για το προζύμι:

  • 2 κύβους νωπής μαγιάς (50 γρ.)
  • 1 κ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 4 κ. της σούπας αλεύρι γ.ο.χ

Για τη ζύμη:

    • 1.150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό αλεύρι)
  • 240 γρ. ζάχαρη λευκή ή καστανή κρυσταλλική
    • 250 ml κραμβέλαιο
  • 500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
  • ½ κ. του γλυκού μαστίχα
  • 1 κ. του γλυκού μαχλέπι
  • ½ κ. γλυκού κάρδαμο/κακουλέ
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Tip 1: Είναι σημαντικό το νερό να είναι χλιαρό διότι αν είναι πολύ ζεστό θα κάψει τη μαγιά με αποτέλεσμα τα τσουρέκια σας να μην φουσκώσουν. Γενικά, οι θερμοκρασίες των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40°C, αν είναι καυτά τα υγρά υλικά που θα πέσουν πάνω στην μαγιά τότε θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς και το τσουρέκι δεν θα φουσκώσει όσο κι αν περιμένετε. Από την άλλη, αν τα υλικά που θα ρίξετε στην ζύμη είναι κρύα από το ψυγείο τότε η ζύμη θα πάρει πάρα πολλές ώρες μέχρι να φουσκώσει.

Tip 2: Μπορείτε αντί για 250 ml κραμβέλαιο εναλλακτικά να προσθέσετε 125 ml κραμβέλαιο και 125 ml ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο έχει έντονη γεύση οπότε αν το χρησιμοποιήσετε σιγουρά θα έχει διαφορετική γεύση το τσουρέκι σας.

Tip 3: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανή κρυσταλλική ζάχαρη αντί για λευκή, απλώς θα πρέπει να περιμένετε ότι η γεύση θα είναι λίγο πιο έντονη, καθώς επίσης και ότι το χρώμα από τα τσουρέκια σας θα είναι λίγο πιο σκούρο.

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Συνταγή για να απολαύσετε ένα αφράτο και λαχταριστό τσουρέκι, ιδανικό για τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans).

Επίσης, είναι κατάλληλο για περιόδους νηστείας, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ώστε να μην χρειαστεί να το στερηθείτε αυτές τις ημέρες.

Ένα κομμάτι αποδίδει περίπου 365 θερμίδες.

Βέβαια, ένα σημείο που αξίζει προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται σε άτομα με διαταραγμένο γλυκαιμικό έλεγχο ή με σακχαρώδη διαβήτη.

Μπορείτε να διατηρήσετε το τσουρέκι στην συντήρηση του ψυγείου έως και 10 ημέρες (τυλιγμένο με μεμβράνη). Επίσης, στην κατάψυξη διατηρείται άψογα έως και 3 μήνες.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το προζύμι:

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι (Προσοχή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλεύρι που αναλογούν στο προζύμι, όχι στη ζύμη).
  3. Ανακατεύουμε το χυλό.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά.

Για τη ζύμη:

  1. Στον κάδο ενός πολυκόπτη/multi, προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Είναι σημαντικό αυτό το στάδιο καθώς η μαστίχα, το κάρδαμο και το μαχλέπι είναι έντονα και δεν πρέπει να μείνουν σε μεγάλα κομμάτια. Η ζάχαρη θα τα βοηθήσει να αλεστούν καλά.
  2. Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη σε μία λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι.
  3. Τα ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι, δουλεύοντας καλά με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και τσιχλωτή. Θα πρέπει να είναι χαλαρή και να πέφτει. Δεν προσθέτουμε ποτέ έξτρα αλεύρι για να σφίξει η ζύμη. Όταν τη μαζέψουμε από τη λεκάνη θα πρέπει να πέφτει και να χύνεται σαν μια μεγάλη τσίχλα. Επειδή πιάνεται δύσκολα, βουτυρώνουμε/λαδώνουμε τα χέρια για να πιάσουμε την ζύμη. Δεν αλευρώνουμε ποτέ τη ζύμη ή τα χέρια μας. Οι κλωστές και οι ίνες στα τσουρέκια είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος και του διπλώματος της ζύμης με καλά λαδωμένα χέρια. Επίσης, η υπομονή και η καλή ξεκούραση της ζύμης για αρκετή ώρα, είναι σημαντικοί παράγοντες.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
  6. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1-1,5 ώρα.
  7. Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε και τα αφήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄, είναι σημαντικό να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν.
  8. Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε στον πάτο του φούρνου να τοποθετήσετε ένα ταψί γεμάτο με καυτό νερό (το τοποθετείτε όταν ανάψετε τον φούρνο και το αφήνετε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος), έτσι θα δημιουργήσετε υγρασία στο θάλαμο του φούρνου για όση ώρα τα τσουρέκια ψήνονται και θα έχετε ακόμα πιο αφράτα και μαλακά τσουρέκια. Πάντα η υγρασία στον φούρνο βοηθάει τις παρασκευές με ζύμες.
  9. Αφού ψηθούν τα τσουρέκια και τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μόνο αφού κρυώσουν τελείως, τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και έτσι διατηρούνται μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά κομμάτι: 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)364,818,2 %
Λιπαρά (γρ)12,115,5 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)1,05,0 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)6,9-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)3,2-
Υδατάνθρακες (γρ)57,120,8 %
Φυτικές ίνες (γρ)0,090,3 %
Σάκχαρα (γρ)14,616,2 %
Πρωτεΐνη (γρ)8,016,0 %
Χοληστερόλη (mg)0,00,0 %
Νάτριο (mg)0,80,0 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη C (mg)12,413,8 %
Βιταμίνη E (mg)1,912,7 %
Βιταμίνη Κ (μg)8,06,7 %
Φυλλικό οξύ (μg)39,19,8 %

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού