Συστατικά
Υλικά για 8 μερίδες
1 κιλό (Kg) ώριμες φράουλες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια (Μπορείτε να επιλέξετε και άλλα φρούτα όπως ροδάκινα ή βερίκοκα, ή κεράσια. Γενικά είναι προτιμότερο να επιλέξετε ώριμα φρούτα εποχής, εκτός από το πεπόνι και το καρπούζι, που λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό δεν ενδείκνυνται για την παρασκευή sorbet καθώς κρυσταλλώνουν πολύ)
230 γρ. μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη (ή ροδάκινο, ή βερίκοκο ή κεράσι, ανάλογα με την επιλογή φρούτου που θα κάνετε)
10 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
120 γρ. νερό
40 γρ. σιρόπι σφενδάμου
1 πρέζα αλάτι
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Φρουτένιο, δροσιστικό και εξαιρετικά εύκολο σορμπέ φρούτων με δυνατότητα παραλλαγών και χωρίς παγωτομηχανή.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το παγωτό είναι αυτό που κατέχει μια εξέχουσα θέση στο διαιτολόγιο μας, αφού ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα μας δροσίζει εν μέσω μιας θερμής ατμόσφαιρας. Το παγωτό σορμπέ είναι μία θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή που πρόκειται να λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Αξίζει να δοκιμάστε τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς μία μερίδα αποδίδει μόλις 95 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 12% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη σε σύγκριση με τα παγωτά σορμπέ που μπορεί να βρείτε στο εμπόριο, αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες και καθιστώντας το πιο υγιεινό. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε σάκχαρα στα οποία οφείλεται και η γλυκιά του γεύση, αποδίδεται στα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα, τα οποία, βέβαια, διαφέρουν από τα γνωστά που συναντάμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα οποία έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων υγείας. Τα σάκχαρα των φρούτων είναι φυσικά, δηλαδή δεν έχουν προστεθεί με κάποια μέθοδο, όπως συμβαίνει με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μία εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 57% των ημερήσιων αναγκών μας.
Προσοχή θα πρέπει ίσως να δοθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, καλό είναι να αποφεύγεται η υπέρμετρη κατανάλωση του παγωτού σορμπέ από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς ενδέχεται να επηρεάσει το γλυκαιμικό τους έλεγχο, δεδομένου ότι προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Στρώνουμε ένα ταψί, που χωράει στην κατάψυξη, με λαδόκολλα και απλώνουμε τις φράουλες ή όποιο άλλο φρούτο επιλέξουμε σε ομοιόμορφη στρώση.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν εντελώς, περίπου 2 ώρες.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη μαρμελάδα, το νερό και το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρει μια ελαφριά βράση.
Αφήνουμε το «σιρόπι» να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε έναν πολυκόφτη/blender τροφίμων, προσθέτουμε τα κατεψυγμένα φρούτα και το «σιρόπι» και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά.
Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το χυμό λεμονιού ανάλογα με το πόσο ξινά είναι τα φρούτα που επιλέξαμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατάλληλο για την κατάψυξη και ρηχό σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία είναι σε επαφή με το σορμπέ, και το παγώνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί, τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφού το βγάλουμε από την κατάψυξη, το σπάμε σε μικρά κομμάτια τα οποία και τα βάζουμε ξανά στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ μαλακό και να μην έχει κρυστάλλους. Αν όμως είναι πολύ παγωμένο, το αφήνουμε στο ψυγείο (στη συντήρηση για 15 περίπου λεπτά) πριν το χτύπημα.
Σερβίρουμε το σορμπέ αμέσως ώστε να μην λιώσει.
Τα σορμπέ, όταν δεν έχουμε παγωτομηχανή, χρειάζονται χτύπημα και πριν και μετά το πάγωμα και το σερβίρισμα γιατί μόνο έτσι μένουν μαλακά και χωρίς κρυστάλλους.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/8) της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 94,7 | 4,7 % |
Λιπαρά (γρ) | 0,3 | 0,4 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 0,01 | 0,1 % |
Υδατάνθρακες (γρ) | 30,1 | 10,9 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 3,4 | 12,1 % |
Σάκχαρα (γρ) | 19,6 | 21,8 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 0,6 | 1,2 % |
Χοληστερόλη (mg) | 0,0 | 0,0 % |
Νάτριο (mg) | 3,1 | 0,1 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Βιταμίνη C (mg) | 51,5 | 57,2 % |
Φυλλικό οξύ (μg) | 23,8 | 6,0 % |
Χαλκός (μg) | 0,06 | 6,7 % |
Μαγγάνιο (mg) | 0,5 | 21,7 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.