Το αβοκάντο τοστ με αυγά scrambled είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 550 θερμίδες και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης “υψηλής” ποιότητας. Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με “καλά” λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα θεωρείται πως έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα να προέρχεται από ακόρεστα κυρίως λιπαρά, όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.
Συν τοις άλλοις, αυτό το πιάτο θα μας εφοδιάσει με πολύτιμες βιταμίνες, όπως είναι η ριβοφλαβίνη, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και το παντοθενικό οξύ. Επίσης, αποτελεί μία καλή πηγή χολίνης λόγω της παρουσίας του αυγού. Η χολίνη είναι ένα άκρως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ, καρδιαγγειακά νοσήματα ή σακχαρώδη διαβήτη. Γενικά θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι για τον υγιή πληθυσμό συστήνεται μέχρι 7 κρόκους ανά εβδομάδα ενώ για άτομα με υπερχοληστερολαιμία, καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη συστήνεται μέχρι 3 κρόκους την εβδομάδα.
Αβοκάντο τοστ με αυγά scrambled
Συστατικά
- 2 φέτες ψωμί για τοστ
- 4 αυγά μεσαία
- 1 αβοκάντο ολόκληρο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 6 ντοματίνια
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση κατά μήκος, στρίβοντας με τα χέρια μας τα 2 κομμάτια από τις αντίθετες κατευθύνσεις, και το ανοίγουμε.
- Αφαιρούμε το κουκούτσι και αφήνουμε το μισό στην άκρη για μετά.
- Αφαιρούμε τη σάρκα από το μισό αβοκάντο και τη μεταφέρουμε στο μπολ με τα αυγά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μείγμα από το μπολ.
- Αφήνουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα scrambled eggs πάνω από τις φέτες ψωμιού.
- Αφαιρούμε με ένα κουτάλι ολόκληρη τη σάρκα από το άλλο μισό αβοκάντο και τη μεταφέρουμε σε ένα ξύλο κοπής. Κόβουμε το αβοκάντο σε πλάγιες φέτες και το μοιράζουμε πάνω από τα αυγά.
- Σερβίρουμε με ντοματίνια.