Skip to main content
αναζήτηση

Το απόλυτο ελληνικό φαγητό που μας γεμίζει θαλπωρή και ζεστασιά ειδικά τώρα που ξεκίνησαν και τα κρύα.

Πρόκειται για μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου τραχανά, κατάλληλος για μικρούς και μεγάλους.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 420 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή θα μας εφοδιάσει με σημαντικές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β2 και η βιταμίνη Β12 καθώς και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Η κατανάλωση της συγκεκριμένης συνταγής θα πρέπει να γίνεται με μέτρο από άτομα με υψηλή χοληστερίνη ή καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω του πλούσιου περιεχόμενου της σε χοληστερίνη και νάτριο.

Για να μειώσετε την περιεκτικότητα αυτών των συστατικών, θα μπορούσατε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μυζήθρα αντί για φέτα.

Τραχανάς

Τραχανάς

Το απόλυτο ελληνικό φαγητό που μας γεμίζει θαλπωρή και ζεστασιά, ειδικά τώρα που ξεκίνησαν και τα κρύα, είναι εδώ. Πρόκειται για μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου τραχανά, κατάλληλος για μικρούς και μεγάλους, αποδίδοντας περίπου 420 θερμίδες ανά μερίδα. Παράλληλα, αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 10% της ημερήσιας πρόσληψης, και μας εφοδιάζει με σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη Α, Β2, Β12, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Προετοιμασία 1 λεπτό
Ψήσιμο 15 λεπτά
Συνολο 16 λεπτά
Μερίδες 2
Θερμίδες 418.5 kcal

Συστατικά
  

  • 2 ½ κούπες νερό
  • 1 κούπα γάλα πλήρες
  • ½ κούπα τραχανάς ξινός σταρένιος
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. φέτα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε τον τραχανά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο και σιγοβράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την φέτα και αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Πασπαλίζουμε φρεσκοτριμμένο και λίγο αλάτι. Αν η φέτα είναι αλμυρή δε χρειάζεται αλάτι.
  • Σερβίρουμε σε μπολ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πιπέρι και φέτα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
418.5
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
23.1
g
30
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
14.1
g
71
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
5.7
g
23
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
1
g
4
%
Υδατάνθρακες
 
38.7
g
14
%
Φυτικές ίνες
 
2.8
g
10
%
Σάκχαρα
 
7.1
g
8
%
Πρωτεΐνη
 
14.7
g
29
%
Χοληστερόλη
 
73.3
mg
24
%
Νάτριο
 
624.6
mg
27
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
399.1
mg
31
%
Βιταμίνη A
 
172.8
μg
19
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.4
mg
31
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.4
mg
3
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.7
mg
14
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
14.5
μg
4
%
Βιταμίνη B12
 
0.8
µg
33
%
Βιταμίνη E
 
0.4
mg
3
%
Βιταμίνη K
 
1.7
µg
1
%
Κάλιο
 
452.1
mg
10
%
Μαγνήσιο
 
56.2
mg
13
%
Σελήνιο
 
8.4
µg
15
%
Σίδηρος
 
1.2
mg
7
%
Φώσφορος
 
362.2
mg
29
%
Χαλκός
 
0.05
μg
6
%
Χολίνη
 
23.6
mg
4
%
Ψευδάργυρος
 
2.8
mg
25
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
29.1
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.