Αυτή η συνταγή για κοτομπουκιές με γλυκοπατάτα και κιμά κοτόπουλου είναι μια υγιεινή και γευστική εκδοχή των παραδοσιακών κοτομπουκιών. Είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ.
Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορα συνοδευτικά, όπως σαλάτα της αρεσκείας σας, ντιπ γιαουρτιού ή ψητά λαχανικά για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία του πιάτου.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών “υψηλής” ποιότητας καθώς μόλις μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο είναι μία καλή πηγή βιταμινών, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, ενώ παράλληλα θα μας εφοδιάσει με αντιοξειδωτικές ενώσεις λόγω της γλυκοπατάτας. Στη γλυκοπατάτα συναντάμε σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, κυρίως β-καροτενίου, μία ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας.
Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές στις οποίες αποδίδεται και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας, οι οποίες έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατ΄ επέκταση πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Κοτομπουκιές - Chicken nuggets
Συστατικά
- 350 γρ. γλυκοπατάτες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. σκόρδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, αφαιρούμε τη φλούδα τους, και τις τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις τριμμένες γλυκοπατάτες, τον κιμά κοτόπουλου, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλεύρι ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.
- Πλάθουμε μικρές μπάλες από το μείγμα και τις πιέζουμε ελαφρώς για να πάρουν το σχήμα κοτομπουκιάς.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να τις γυρίσετε στη μέση του ψησίματος για ομοιόμορφο χρώμα.