Skip to main content
αναζήτηση

Νόστιμη και δροσερή κοτοσαλάτα με αβοκάντο η οποία συνδυάζεται άψογα με τορτίγιες ολικής άλεσης και αποτελεί το τέλειο σνακ για το σχολείο ή το γραφείο άλλα και ένα ιδανικό καλοκαιρινό και ελαφρύ βραδινό.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 410 θερμίδες και ταυτόχρονα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 25% και 65% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας, αντίστοιχα. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη την καθιστά μία ιδανική επιλογή για ένα μεταπροπονητικό γεύμα καθώς όταν κάποιος γυμνάζεται χρειάζεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών μετά την άσκηση τόσο για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού όσο και για τη διέγερση της μυϊκής υπερτροφίας.

Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12.

Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μία καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως είναι το σελήνιο και ο χαλκός.

Καλοκαιρινή τορτίγια με κοτοσαλάτα αβοκάντο

Καλοκαιρινή τορτίγια με κοτοσαλάτα αβοκάντο

Αυτή η δροσερή κοτοσαλάτα με αβοκάντο συνδυάζεται άψογα με τορτίγιες ολικής άλεσης και αποτελεί το τέλειο σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, καθώς και ένα ιδανικό καλοκαιρινό και ελαφρύ βραδινό. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 410 θερμίδες, παρέχοντας το 25% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και το 65% σε πρωτεΐνες, κάνοντάς την ιδανική για μετά την προπόνηση. Επίσης, η συνταγή αυτή προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, βιταμίνη Β6 και Β12, καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως σελήνιο και χαλκό.
Προετοιμασία 15 λεπτά
Συνολο 15 λεπτά
Μερίδες 4
Θερμίδες 409.7 kcal

Συστατικά
  

Για την κοτοσαλάτα

  • 400 γρ. στήθος κοτόπουλο
  • 1 αβοκάντο μεγάλο ώριμο αβοκάντο Haas, ή δυο μικρά, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσι και λιωμένο με ένα πιρούνι (κρατάμε το κουκούτσι και το βάζουμε μέσα στο λιωμένο αβοκάντο καθώς συντηρεί τη φρεσκάδα του)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λάιμ
  • 1 κρεμμύδι μικρό καλά ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι κόλιαντρος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την τορτίγια

  • 4 τορτίγιες ολικής άλεσης ανάλογα του μεγέθους που θα βρείτε. Τα υλικά φτάνουν για 3 μεγάλες τορτίγιες αρκετά γεμισμένες – εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε 4 λιγότερο γεμισμένες.
  • 1 ντομάτα σε κυβάκια ή ¾ κούπας ντοματίνια
  • 1 κούπα iceberg μαρούλι λεπτοκομμένο
  • 50 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για την κοτοσαλάτα

  • Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ακουμπάμε το στήθος κοτόπουλο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC , τοποθετούμε το ταψί στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αβοκάντο με το γιαούρτι και το χυμό λάιμ.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: κοτόπουλο, κρεμμύδι, κόλιαντρο, σκόρδο και κύμινο.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να φάμε τις τορτίγιες. Μπορεί να γίνει λίγες ώρες νωρίτερα και να διατηρηθεί σκεπασμένο στο ψυγείο. Θα είναι νόστιμο και την επόμενη μέρα, αλλά το πράσινο χρώμα από το αβοκάντο μπορεί να μην είναι τόσο ζωντανό.

Για την τορτίγια

  • Παίρνουμε μια τορτίγια σε ένα πιάτο, στρώνουμε περίπου το ¼ από το ψιλοκομμένο μαρούλι, το ¼ από τη ντομάτα, το ¼ από το μείγμα κοτόπουλο-αβοκάντο και τέλος το ¼ από το τριμμένο τσένταρ.
  • Τυλίγουμε την τορτίγια σε σχήμα φάκελου και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά για τις υπόλοιπες 3 τορτίγιες και σερβίρουμε.

Βίντεο

@foodforhealth.gr

🌯 Απίθανη, πεντανόστιμη και εύκολη τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο. Δεν παίζει να μην σου αρέσει! Υλικά για 4 μερίδες: Για τη κοτοσαλάτα: 400 γρ. στήθος κοτόπουλο 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο Haas (ή δυο μικρά), ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσι και λιωμένο με ένα πιρούνι (κρατάμε το κουκούτσι και το βάζουμε μέσα στο λιωμένο αβοκάντο καθώς συντηρεί τη φρεσκάδα του) 2 κ. της σούπας γιαούρτι 2 κ. της σούπας φρέσκο ​​χυμό λάιμ 1 μικρό κρεμμύδι, καλά ψιλοκομμένο 1/3 ματσάκι κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ¼ κ. του γλυκού κύμινο Αλάτι Πιπέρι Για τη τορτίγια: 3-4 τορτίγιες ολικής άλεσης, ανάλογα του μεγέθους που θα βρείτε. Τα υλικά φτάνουν για 3 μεγάλες τορτίγιες αρκετά γεμισμένες – εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε 4 λιγότερο γεμισμένες. 1 ντομάτα ή ¾ κούπας ντοματίνια, σε κυβάκια 1 κούπα iceberg μαρούλι, λεπτοκομμένο 50 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο #τορτιγια #υγιεινησυνταγη #συνταγη #renatamicha #foodforhealth recipe #διατροφολογος #διαιτολογος #διαιτολογος_διατροφολογος

♬ original sound - Δρ. Ρενάτα Μίχα - Δρ. Ρενάτα Μίχα

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
409.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
17.1
g
22
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
5.5
g
28
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
6.6
g
26
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
1.7
g
7
%
Υδατάνθρακες
 
29.2
g
11
%
Φυτικές ίνες
 
7.3
g
26
%
Σάκχαρα
 
3.5
g
4
%
Πρωτεΐνη
 
32.7
g
65
%
Χοληστερόλη
 
74.2
mg
25
%
Νάτριο
 
145.4
mg
6
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
134.1
mg
10
%
Βιταμίνη A
 
45.6
μg
5
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.2
mg
15
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
11.4
mg
71
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.6
mg
32
%
Βιταμίνη B6
 
0.6
mg
35
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
61.8
μg
15
%
Βιταμίνη B12
 
0.5
µg
21
%
Βιταμίνη C
 
11.8
mg
13
%
Βιταμίνη D
 
0.1
µg
1
%
Βιταμίνη E
 
1.5
mg
10
%
Βιταμίνη K
 
17.9
µg
15
%
Κάλιο
 
593.6
mg
13
%
Μαγγάνιο
 
0.2
mg
9
%
Μαγνήσιο
 
47.9
mg
11
%
Σελήνιο
 
25.7
µg
47
%
Σίδηρος
 
1.3
mg
7
%
Φώσφορος
 
288.2
mg
23
%
Χαλκός
 
0.2
μg
22
%
Χολίνη
 
79.1
mg
14
%
Ψευδάργυρος
 
1.8
mg
16
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
227.2
μg
α-καροτένιο
 
43.8
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
14.2
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
225.4
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.