Λίγα λόγια για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών
Η υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καλή θρέψη.
Τα μαλλιά και τα νύχια είναι συχνά «καθρέπτης» της θρέψης μας, αφού η κατάσταση τους και η λάμψη τους είναι άμεσα συνδεδεμένα µε τα θρεπτικά συστατικά που µας προσφέρει η τροφή που λαμβάνουμε. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, όπως ακριβώς είναι απαραίτητη για την υγεία όλου του σώματός μας.
Για να διατηρήσουμε λοιπόν, τα μαλλιά και τα νύχια μας υγιή και να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις, σημαντικό είναι να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στη διατροφή μας.
Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως είναι βιταμινών και μετάλλων, στα πλαίσια μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της λάμψης, της ανθεκτικότητας και της υγείας των μαλλιών και των νυχιών μας.
Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, και θα ανακαλύψουμε πώς η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την εμφάνιση τους.
Μαθαίνοντας τις καλύτερες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών και ενσωματώνοντας τες στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να προάγουμε τη φυσική τους λάμψη.
Ποια θρεπτικά συστατικά μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια;
Θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας είναι:1,2,3
Πρωτεΐνες
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι κρίσιμη για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας.
Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται κυρίως από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια σκληρή, ανθεκτική πρωτεΐνη που διατηρεί τη δομή και την ακεραιότητα των μαλλιών και των νυχιών.
Χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει την αναγκαία κερατίνη, με αποτέλεσμα αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά και νύχια.
Η σύνθεση της κερατίνης εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των αμινοξέων, δηλαδή των δομικών λίθων των πρωτεϊνών, και ιδίως από τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη.
Μάλιστα, η μεθειονίνη ανήκει στα «απαραίτητα» αμινοξέα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να την συνθέσει ενδογενώς και συνεπώς θα πρέπει να την προσλάβει μέσω της διατροφής του.
Εξαιτίας αυτού, καλό θα είναι να εστιάσετε σε τρόφιμα που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, δηλαδή πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Οι πρωτεΐνες αυτές βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως:
- Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κ.α.)
- Λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κ.α.)
- Ψάρια και θαλασσινά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
- Αυγά
Υπάρχουν βέβαια και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που εάν συνδυαστούν σωστά μπορούν να μας δώσουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα κρίσιμο μέταλλο για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών καθώς ένα βασικό συμπτώματα της ανεπάρκειας του είναι τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος, όπως είναι τα μαλλιά και τα νύχια. Τα υγιή μαλλιά και νύχια είναι αποτέλεσμα της της συνεχούς τροφοδοσίας τους µε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Μειωμένη παροχή οξυγόνου στο θύλακα της τρίχας και στα νύχια μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα μαλλιά και νύχια.
Ο σίδηρος περιέχεται φυσικά σε πολλές τροφές, φυτικής και ζωικής προέλευσης, όπως είναι:
- Κόκκινο κρέας
- Πουλερικά
- Θαλασσινά
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Λαχανικά κ.α.
Βέβαια, σε γενικές γραμμές, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα (χαρακτηρίζεται ως αιμικός σίδηρος), απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό καθώς βρίσκεται σε μορφή που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη. Αντιθέτως, ο σίδηρος που ανιχνεύεται σε φυτικά τρόφιμα (χαρακτηρίζεται ως μη αιμικός σίδηρος) δεν απορροφάται σε μεγάλο βαθμό.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη μέταλλο απαραίτητο για τα υγιή μαλλιά. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι τα άτομα που εμφανίζουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχουν συνήθως άτονα και ταλαιπωρημένα μαλλιά, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τριχόπτωσης.
Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή λειτουργία των θυλάκων των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής. Οι θύλακες των τριχών είναι μικροσκοπικές δομές μέσα στο δέρμα, από τις οποίες αναπτύσσονται οι τρίχες. Αποτελούνται από κύτταρα που διαιρούνται συνεχώς, οδηγώντας στην ανάπτυξη της τρίχας.
Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων των θυλάκων της τρίχας, καθώς συμμετέχει στην σύνθεση του DNA και του RNA.
Επιπλέον, ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή της κερατίνης.
Αυτός ο διπλός του ρόλος καθιστούν τον ψευδάργυρο απαραίτητο για υγιή και γερά μαλλιά.
Ο ψευδάργυρος συναντάται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως είναι:
- Κόκκινο κρέας
- Πουλερικά
- Θαλασσινά
Υπάρχουν και καλές φυτικές πηγές ψευδαργύρου, όπως είναι τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Ωστόσο, στα τρόφιμα αυτά ανιχνεύονται τα φυτικά οξέα που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου, καθιστώντας τα λιγότερο καλές πηγές αυτού του μετάλλου.
Βιοτίνη – Βιταμίνη Β7
Η βιοτίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β7 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που είναι απαραίτητη για τα υγιή μαλλιά και νύχια καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της κερατίνης.
Εξαιτίας αυτού, τα συμπληρώματα βιοτίνης συχνά προωθούνται ως ένα μέσο για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος ενώ συχνά η βιοτίνη αποτελεί συστατικό διαφόρων προϊόντων περιποίησης και καλλωπισμού.
Ωστόσο, παρότι είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια βιοτίνης συνδέεται με την απώλεια των μαλλιών και τα εύθραυστα νύχια, δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλα σχεδιασμένες μελέτες που να υποδεικνύουν ότι η χορήγηση συμπληρώματος βιοτίνης είναι πραγματικά ωφέλιμη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών σε άτομα που δεν εμφανίζουν ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης.
Συνεπώς, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιοτίνης στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών σε υγιή άτομα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επαρκής πρόσληψη βιοτίνης σε συνδυασμό με την επαρκή πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών και των νυχιών μας.
Η βιταμίνη Β7 βρίσκεται σε μία ποικιλία ζωικών και φυτικών προϊόντων όπως:
- Κρέας
- Ψάρι
- Αυγό
- Όσπρια
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Λαχανικά
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6
Άλλες βιταμίνες που εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών είναι η Β12, το φυλλικό οξύ και η Β6. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι βιταμίνες αυτές εμπλέκονται έμμεσα στην υγεία των τριχών και των νυχιών.
Συγκεκριμένα, οι τρεις αυτές βιταμίνες και κυρίως η Β12 και το φυλλικό εμπλέκονται στην αιμοποίηση, δηλαδή στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μέσω της αιμοσφαιρίνης που διαθέτουν, έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν στους ιστούς το οξυγόνο των πνευμόνων. Και για να το πούμε με απλά και κατανοητά λόγια: για να παραμείνει ζωντανό ένα κύτταρο χρειάζεται αίμα και οξυγόνο. Άρα, οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν έμμεσα στη διατήρηση της ζωής των κυττάρων μέσω της επαρκούς αιμάτωσης και οξυγόνωσης. Ζωντανά κύτταρα όμως, σημαίνει γερά μαλλιά και νύχια.
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης καθώς και σε εμπλουτισμένα δημητριακά.
Το φυλλικό οξύ βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακά, μαρούλι κλπ.), όσπρια, φρούτα και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα εμπλουτισμένα δημητριακά ενώ η Β6 ανευρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας πουλερικών, το χοιρινό κρέας, το ψάρι (σολομός, τόνος) και το μοσχαρίσιο συκώτι. Ανευρίσκεται επίσης σε αξιόλογες ποσότητες και σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.
ΕπικοινωνίαΣυμπέρασμα
Η διατροφή είναι σίγουρα ένας καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη εμφάνισή μας. Τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει η καθημερινή διατροφή μας, το επίπεδο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παίρνουμε από ότι τρώμε είναι στοιχεία που επηρεάζουν το σώμα μας, τη λειτουργία συνολικά του οργανισμού μας αλλά και μεμονωμένα την υγεία ιστών και οργάνων.
Όπως και κάθε άλλο όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά έτσι γίνεται και στην περίπτωση των νυχιών και των μαλλιών μας. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών αποτελεί το μυστικό για υγιή και γερά μαλλιά και νύχια.
Μέσα από την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως είναι πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορούμε να εξασφαλίσουμε γερά, ανθεκτικά και λαμπερά μαλλιά και νύχια.
Με την ενσωμάτωση αυτών των θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή μας διατροφή, όχι μόνο προάγουμε την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, αλλά ενισχύουμε τη συνολική ευεξία του οργανισμού μας.