Skip to main content
αναζήτηση

Μία νηστίσιμη πατατοσαλάτα, με χταπόδι που μπορεί να αποτελέσει μία καλή διατροφική επιλογή για τα σαρακοστιανά τραπέζια, και όχι μόνο.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 570 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής “ποιότητας” και μία καλή πηγή των “καλών” ω-3 λιπαρών.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6 ενώ μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή νευρική λειτουργία. Μάλιστα το συγκεκριμένο πιάτο υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12, λόγω του χταποδιού.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με σημαντικές ποσότητες σιδήρου, καλύπτοντας το σύνολο των ημερήσιων αναγκών μας.

Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή θα μας εφοδιάσει με διάφορα ιχνοστοιχεία, με κυριότερο το σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο βασικό για την υγεία, που εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πατατοσαλάτα με χταπόδι

Πατατοσαλάτα με χταπόδι

Μία νηστίσιμη πατατοσαλάτα με χταπόδι, ιδανική για τα σαρακοστιανά τραπέζια και όχι μόνο, που θα αγαπηθεί από όλους! Μία μερίδα αποδίδει περίπου 570 θερμίδες και είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ω-3 λιπαρών, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η νιασίνη, η Β6 και η Β12, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας. Επιπλέον, παρέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου και σεληνίου, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική μας άμυνα, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα.
Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα 40 λεπτά
Συνολο 2 ώρες
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα, Σαλάτες
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 6
Θερμίδες 573.8 kcal

Συστατικά
  

  • 1 χταπόδι (1,5 κιλό περίπου)
  • 2 καρότα μεγάλα κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 700 γρ. γλυκοπατάτες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό ρίχνουμε 60 mL ξύδι και περιμένουμε να πάρει μια βράση πριν προσθέσουμε το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να βράσει για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  • Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και το ξεπλένουμε με κρύο νερό πριν το κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τις γλυκοπατάτες και τα καρότα για περίπου 30-45 λεπτά.
  • Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Τοποθετούμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα τις γλυκοπατάτες, το καρότο και το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ελιές.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα και ελέγχουμε τα καρυκεύματα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
573.8
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
20.8
g
27
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
3.3
g
17
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
12.8
g
51
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.3
g
9
%
εκ των οποίων ω-3
 
0.6
mg
0
%
Υδατάνθρακες
 
35.3
g
13
%
Φυτικές ίνες
 
4.6
g
16
%
Σάκχαρα
 
8.8
g
10
%
Πρωτεΐνη
 
58.5
g
117
%
Χοληστερόλη
 
180
mg
60
%
Νάτριο
 
872.8
mg
38
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
211.4
mg
16
%
Βιταμίνη A
 
299.3
μg
33
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
7.2
mg
45
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.7
mg
34
%
Βιταμίνη B6
 
1.2
mg
71
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
40.6
μg
10
%
Βιταμίνη B12
 
67.5
µg
2813
%
Βιταμίνη C
 
16.9
mg
19
%
Βιταμίνη E
 
2.4
mg
16
%
Βιταμίνη K
 
2.4
µg
2
%
Κάλιο
 
1244.4
mg
26
%
Μαγγάνιο
 
0.1
mg
4
%
Μαγνήσιο
 
116.1
mg
28
%
Σελήνιο
 
168.2
µg
306
%
Σίδηρος
 
17.9
mg
99
%
Φώσφορος
 
533.3
mg
43
%
Χαλκός
 
1.3
μg
144
%
Χολίνη
 
154.4
mg
28
%
Ψευδάργυρος
 
6.4
mg
58
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
1277.7
μg
α-καροτένιο
 
578.9
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
106.1
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.