Καλοκαιρινό επιδόρπιο, υγιεινό και τραγανό, γεμάτο φρούτα και φυτικές ίνες.
Ιδανικό για απογευματινό σνακ μαζί με μία μπάλα παγωτό βανίλιας.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 310 θερμίδες και αποτελεί μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών καθώς μία μόλις μερίδα θα καλύψει σχεδόν το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές.
Επίσης, το πιάτο αυτό θα μας εφοδιάσει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μία καλή πηγή καροτενοειδών.
Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που συναντάμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Εξαιτίας της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης έχει υποτεθεί ότι μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές παθήσεις κ.α., που προκαλούνται λόγω του οξειδωτικού στρες.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην παραπάνω συνταγή συναντάμε μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων. Συνεπώς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καλό θα είναι να το καταναλώνουν με μέτρο.
Peach Crisp
Συστατικά
Για τα ροδάκινα
- 1000 γρ ροδάκινα πλυμένα και κομμένα σε φέτες (η συνταγή μπορεί να γίνει και με μούρα ή βερίκοκα ή ανάμεικτα ροδάκινα-βερίκοκα-βανίλιες)
- 60 γρ. σιρόπι σφενδάμου
- 14 γρ. corn flour ή αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 15 γρ. χυμό λεμονιού
Για το crisp
- 112 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 20 γρ. καρύδα τριμμένη
- 30 γρ. βρώμη
- 100 γρ. πεκάν χοντροκομμένα, ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής
- 96 γρ. ζάχαρη καρύδας ή βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
- 60 γρ. βούτυρο καρύδας
- αλάτι θαλασσινό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 176οC και προσθέτουμsε τα φρούτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20x20 εκ.
- Περιχύνουμε με το σιρόπι σφενδάμου, το corn flour και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την καρύδα, τη βρώμη, τα πεκάν, τη ζάχαρη καρύδας και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο καρύδας και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε την τραγανή επικάλυψη ομοιόμορφα πάνω από τα φρούτα.
- Ψήνουμε στην κεντρική σχάρα του φούρνου για 40-45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν τα φρούτα και να ροδίσει η κορυφή.
- Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε ως έχει ή με παγωτό βανίλιας.