Skip to main content
αναζήτηση

Η πορτοκαλόπιτα μια πολύ γνωστή και αγαπημένη συνταγή για επιδόρπιο αλλά και για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας είναι σίγουρα αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρα πορτοκάλια αλεσμένα στο μπλέντερ (blender), ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και αρκετά λιγότερη επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αυτό την καθιστά σίγουρα μία πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή σε σύγκριση με την παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα, ώστε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Ένα κομμάτι από την πορτοκαλόπιτα αποδίδει περίπου 390 θερμίδες και καλύπτει περίπου το 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας σε φυτικές ίνες.

Επίσης, μας εφοδιάζει με πληθώρα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C καθώς και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ κ.α.

Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι δεν παύει να είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη. Επίσης, λόγω της παρουσίας της ζάχαρης, είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, επομένως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση του.

Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

Η πορτοκαλόπιτα είναι μια αγαπημένη συνταγή για επιδόρπιο ή συνοδευτικό καφέ, δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους. Χρησιμοποιώντας ολόκληρα αλεσμένα πορτοκάλια, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και λιγότερη επεξεργασμένη ζάχαρη, αυτή η εκδοχή είναι πιο υγιεινή από την παραδοσιακή, με 390 θερμίδες ανά κομμάτι και 4% της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Παρόλο που προσφέρει βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και απλά σάκχαρα, ειδικά από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη ή σακχαρώδη διαβήτη.
Προετοιμασία 1 ώρα 30 λεπτά
Ψήσιμο 45 λεπτά
Συνολο 2 ώρες 15 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 14
Θερμίδες 390.6 kcal

Συστατικά
  

Για την πορτοκαλόπιτα:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 2 πορτοκάλια κατάλληλα για χυμό και πλυμένα καλά
  • 2/3 κούπα ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. baking powder
  • αλάτι

Για το σιρόπι:

  • 100 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 100 γρ. μέλι
  • 250 ml νερό
  • 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κανελόξυλο
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε 1-2 ταψιά και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 110°C στον αέρα για περίπου μια ώρα, ωσότου στεγνώσουν εντελώς.
  • Ανακατεύουμε κάθε 15 λεπτά για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα σπάμε για να γίνουν κομματάκια.
  • Κόβουμε τα πορτοκάλια στην μέση κι αφαιρούμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν, και τα πολτοποιούμε ολόκληρα με την φλούδα τους στο πολυκόφτη/blender.
  • Με το μίξερ χειρός χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανιλίνη, το αλάτι και τον πολτό από τα πορτοκάλια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την σόδα και το baking powder. Μετά από 2-3’ προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα των αυγών κι ενσωματώνουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα πορτοκαλιού πάνω στα σπασμένα φύλλα κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ελαφρά λαδωμένο pyrex (διάσταση 32 x 26 εκατοστά περίπου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά (αντιστάσεις πάνω κάτω) ωσότου η πορτοκαλόπιτα φουσκώσει και πάρει χρώμα τόσο από πάνω όσο κι από κάτω.
  • Περίπου 10’ πριν βγει από το φούρνο η πορτοκαλόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα.
  • Αφού πάρει βράση το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
  • Μόλις η πορτοκαλόπιτα βγει από τον φούρνο την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ρίχνουμε το βραστό σιρόπι πάνω στην ζεστή πορτοκαλόπιτα να πάει παντού.
  • Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού διατηρηθεί στο ψυγείο.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
390.6
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
23.7
g
30
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.9
g
25
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
13.6
g
54
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
4.1
g
16
%
Υδατάνθρακες
 
40.5
g
15
%
Φυτικές ίνες
 
1.1
g
4
%
Σάκχαρα
 
15.3
g
17
%
Πρωτεΐνη
 
5.5
g
11
%
Χοληστερόλη
 
54.5
mg
18
%
Νάτριο
 
212.4
mg
9
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
69.4
mg
5
%
Βιταμίνη A
 
28.1
μg
3
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.2
mg
15
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.2
mg
8
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.5
mg
10
%
Βιταμίνη B6
 
0.05
mg
3
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
41.2
μg
10
%
Βιταμίνη B12
 
0.3
µg
13
%
Βιταμίνη C
 
18.9
mg
21
%
Βιταμίνη D
 
0.3
µg
2
%
Βιταμίνη E
 
0.3
mg
2
%
Βιταμίνη K
 
4.9
µg
4
%
Κάλιο
 
182.3
mg
4
%
Μαγγάνιο
 
0.2
mg
9
%
Μαγνήσιο
 
14.7
mg
4
%
Σελήνιο
 
12.1
µg
22
%
Σίδηρος
 
1.3
mg
7
%
Φώσφορος
 
90.5
mg
7
%
Χαλκός
 
0.05
μg
6
%
Χολίνη
 
50.1
mg
9
%
Ψευδάργυρος
 
0.5
mg
5
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
21.1
μg
α-καροτένιο
 
3.1
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
53
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
98.2
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.