Η πορτοκαλόπιτα μια πολύ γνωστή και αγαπημένη συνταγή για επιδόρπιο αλλά και για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας είναι σίγουρα αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρα πορτοκάλια αλεσμένα στο μπλέντερ (blender), ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και αρκετά λιγότερη επεξεργασμένη ζάχαρη.
Αυτό την καθιστά σίγουρα μία πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή σε σύγκριση με την παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα, ώστε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές.
Ένα κομμάτι από την πορτοκαλόπιτα αποδίδει περίπου 390 θερμίδες και καλύπτει περίπου το 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας σε φυτικές ίνες.
Επίσης, μας εφοδιάζει με πληθώρα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C καθώς και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ κ.α.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι δεν παύει να είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη. Επίσης, λόγω της παρουσίας της ζάχαρης, είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, επομένως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση του.
Πορτοκαλόπιτα
Συστατικά
Για την πορτοκαλόπιτα:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 2 πορτοκάλια κατάλληλα για χυμό και πλυμένα καλά
- 2/3 κούπα ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 50 γρ. μέλι
- 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. baking powder
- αλάτι
Για το σιρόπι:
- 100 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
- 100 γρ. μέλι
- 250 ml νερό
- 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κανελόξυλο
- 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε 1-2 ταψιά και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 110°C στον αέρα για περίπου μια ώρα, ωσότου στεγνώσουν εντελώς.
- Ανακατεύουμε κάθε 15 λεπτά για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα σπάμε για να γίνουν κομματάκια.
- Κόβουμε τα πορτοκάλια στην μέση κι αφαιρούμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν, και τα πολτοποιούμε ολόκληρα με την φλούδα τους στο πολυκόφτη/blender.
- Με το μίξερ χειρός χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανιλίνη, το αλάτι και τον πολτό από τα πορτοκάλια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την σόδα και το baking powder. Μετά από 2-3’ προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα των αυγών κι ενσωματώνουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα πορτοκαλιού πάνω στα σπασμένα φύλλα κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ελαφρά λαδωμένο pyrex (διάσταση 32 x 26 εκατοστά περίπου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά (αντιστάσεις πάνω κάτω) ωσότου η πορτοκαλόπιτα φουσκώσει και πάρει χρώμα τόσο από πάνω όσο κι από κάτω.
- Περίπου 10’ πριν βγει από το φούρνο η πορτοκαλόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Αφού πάρει βράση το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
- Μόλις η πορτοκαλόπιτα βγει από τον φούρνο την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ρίχνουμε το βραστό σιρόπι πάνω στην ζεστή πορτοκαλόπιτα να πάει παντού.
- Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού διατηρηθεί στο ψυγείο.