Απλό και ελαφρύ φαγητό που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε να το καταναλώσετε συνοδευτικά με σαλάτα ή ως συνοδευτικό άλλων φαγητών.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 525 θερμίδες και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ουσιών απαραίτητων για την καλή υγεία του εντέρου αλλά και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η θειαμίνη, η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και το παντοθενικό οξύ καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως είναι το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Τέλος, το συγκεκριμένο πιάτο μας εφοδιάζει με καροτενοειδή, όπως είναι το β-καροτένιο, το α-καροτένιο, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των ματιών και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ίσως χρειαστεί να δοθεί προσοχή στην κατανάλωση του από άτομα με νεφρική νόσο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο.
Ντοματόρυζο
Συστατικά
- 350 γρ. ρύζι Arborio ή καρολίνα ολικής
- 250 γρ. ντοματίνια μακρόστενα βελανίδια
- 500 γρ. ντομάτα πομοντόρια
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό λευκό πολύ ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες και ψιλοκομμένες
- 500 γρ. ντομάτα φρέσκια τριμμένη
- 500 γρ. ζωμό κότας ή λαχανικών
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
- 5 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα
- 250 γρ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. αγουρέλαιο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να κάτσει για 10 λεπτά.
- Το ξεπλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε φύγει το πολύ άμυλο και το αφήνουμε εκεί να στραγγίξει.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τα πομοντόρια στα 4 και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τα ζουλάμε με τα χέρια να βγάλουν το χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια φαρδιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες τους.
- Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους για περίπου 7 με 10 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό και χαμηλώνουνε τη φωτιά.
- Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε γύρω στα 13 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, αλλά να έχει παραμείνει al dente.
- Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουνε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε καλά για να κοπεί ο βρασμός.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και ρίχνουνε λίγο αγουρέλαιο.
- Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι η ξινομυζήθρα όσο ακόμα είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.