Συστατικά
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού κυδώνι, ιδανικό για φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα απογεύματα, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 180 θερμίδες.
Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς περιέχει αρκετά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τo σιρόπι σφενδάμου, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το κυδώνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βράζουμε για 25-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι και να δέσει το σιρόπι. Πού και πού πρέπει να το ανακατεύουμε απαλά για να μην κολλήσει.
Αφού περάσουν τα 35 λεπτά παίρνουμε ένα πιατάκι που έχουμε τοποθετήσει πριν στην κατάψυξη και ρίχνουμε μια κουταλιά από το σιρόπι του γλυκού. Αν το σιρόπι σταθεί και δεν τρέχει όταν κουνάμε το πιάτο, τότε το γλυκό είναι έτοιμο, ειδάλλως συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά.
Όταν δέσει το σιρόπι, βγάζουμε από το μάτι την κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μεταφέρουμε σε ζεστά βάζα που έχουμε αποστειρώσει.
Για την αποστείρωση - Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα:
Αφού τα πλύνουμε καλά τα βάζα, τα βάζουμε στο φούρνο στον αέρα στους 150οC για 10 λεπτά χωρίς το καπάκι.
Το καπάκι το βάζουμε τα τελευταία 5 λεπτά για να μην λιώσει.
Βγάζουμε τα βάζα από τον φούρνο προσεκτικά και ρίχνουμε μέσα το επίσης ζεστό γλυκό και κουμπώνουμε καλά.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/12 της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 179,0 | 9,0 |
Λιπαρά (γρ) | 0,06 | 0,1 |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 0,008 | 0,0 |
Υδατάνθρακες (γρ) | 45,3 | 16,5 |
Φυτικές ίνες (γρ) | 1,0 | 3,6 |
Σάκχαρα (γρ) | 32,8 | 36,4 |
Πρωτεΐνη (γρ) | 0,2 | 0,4 |
Χοληστερόλη (mg) | 0,0 | 0,0 |
Νάτριο (mg) | 7,1 | 0,3 |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Βιταμίνη C (mg) | 9,1 | 10,1 |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,7 | 53,8 |
Μαγγάνιο (mg) | 1,3 | 56,5 |
Κάλιο (mg) |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.