Γρήγορα και φανταστικά banana bread muffins χωρίς μίξερ. Δοκιμάστε τα είναι απολαυστικά!
Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Ένας διαφορετικός τρόπος για να την αξιοποιήσετε είναι φτιάχνοντας το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους banana bread – ειδικά εάν έχετε μπανάνες που έχουν ωριμάσει αρκετά.
Μπορείτε να το εντάξετε εύκολο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο είτε ως πρωινό γεύμα είτε ως σνακ μεταξύ των γευμάτων σας.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το 9% των ημερήσιων αναγκών μας. Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτά τα muffins σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου και να διατηρηθούν για 3 έως 4 ημέρες. Βάλτε στον πάτο του δοχείου ένα φύλλο ρολό κουζίνας για να μην πάρουν τα muffins υγρασία και μαλακώσουν.
Εναλλακτικά μπορείτε να τα καταψύξετε αφού τα τυλίξετε σε μεμβράνη (ή σε σακουλάκι για κατάψυξη). Διατηρούνται στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Για να τα ξεπαγώσετε μπορείτε να τα αφήσετε όλη τη νύχτα στον πάγκο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων (το κάθε ένα για περίπου 30 δευτερόλεπτα).
Αντί για φόρμα muffins μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 20×10 εκατοστά και να ψήσετε τη ζύμη για 55-65 λεπτά στους 175°C.
Banana bread muffins
Συστατικά
- 3 μέτριες πολύ ώριμες, μπανάνες (ξεφλουδισμένες)
- 75 γρ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 50 γρ. ζάχαρη καρύδας 75 γρ. αν το θέλετε πιο γλυκό ή μέλι
- 2 μέτρια αυγά χτυπημένα
- 30 ml γάλα πλήρες
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 110 γρ. αλεύρι βρώμης
- 110 γρ. αλεύρι ολικής μαλακό
- 100 γρ. καρύδια σπασμένα (ωμά ή ψητά)
- αλάτι λίγο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο τη φόρμα για τα muffins.
- Σε ένα μεγάλο μπολ πολτοποιούμε τις ώριμες μπανάνες με ένα πιρούνι.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, και μετά το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι (βρώμης και ολικής), τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα μπανάνας, ένα τρίτο τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί καλά (δεν τα χτυπάμε υπερβολικά γιατί έτσι θα γίνουν σκληρά τα muffins).
- Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο γάλα ανάλογα με την συνοχή του μείγματος.
- Προσθέτουμε τα σπασμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 175°C. Για να δούμε αν έχουν ψηθεί τρυπάμε το κέντρο ενός muffin με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα. Εάν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το muffin είναι έτοιμο.
- Σερβίρουμε. Αφήνουμε τα banana bread muffins να κρυώσουν στη σχάρα του φούρνου. Όταν κρυώσουν, σερβίρουμε.
Βίντεο
@foodforhealth.gr 🍌 Πεντανόστιμα υγιεινά banana bread muffins! Πάμε να τα φτιάξουμε! Συστατικά για 12 μερίδες: - 3 μέτριες, πολύ ώριμες, μπανάνες (ξεφλουδισμένες) - 75 γρ. ελαιόλαδο - ½ κ. γλυκού μαγειρική σόδα - 50 γρ. ζάχαρη καρύδας (75 γρ. αν το θέλετε πιο γλυκό) ή μέλι - 2 μέτρια αυγά, χτυπημένα - 30 mL γάλα πλήρες - 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας - 110 γρ. αλεύρι βρώμης - 110 γρ. αλεύρι ολικής (μαλακό) - 100 γρ. καρύδια, σπασμένα (ωμά ή ψητά) - 1 πρέζα αλάτι Tip 1. Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα ή άλλο ξηρό και σπόρο της αρεσκείας σας Tip 2. Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας, όπως σταφίδες ή cranberries. Τip 3. Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες μαύρης σοκολάτας για έξτρα γλυκύτητα #bananabread #bananabreadmuffins #muffins #banana #recipe #συνταγη #υγιεινησυνταγη #διατροφη #υγιεινηδιατροφη #διατροφολογος #διαιτολογος #διαιτολογος_διατροφολογος #foodforhealth #renatamicha
♬ πρωτότυπος ήχος - Δρ. Ρενάτα Μίχα