Γρήγορο κοτόπουλο με σπιτική γλυκόξινη σάλτσα, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 390 θερμίδες ενώ παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Ο συνδυασμός του κοτόπουλου με τα λαχανικά θα μας εφοδιάσει με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία μας. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που εμπλέκονται στην παθογένεια πολλών χρόνιων νοσημάτων υγείας.
Επίσης, το πιάτο θα μας εφοδιάσει με σημαντικές ποσότητες των βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και το παντοθενικό οξύ.
Τέλος, το πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, όπως είναι το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με υπέρταση, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε νάτριο. Επίσης, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή ινσουλινοαντίσταση θα πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο λόγω του αυξημένου περιεχομένου του σε απλά σάκχαρα.
Γλυκόξινο κοτόπουλο
Συστατικά
- 1 κ.σ. σουσαμέλαιο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο κομμένο σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 χρωματιστές πιπεριές bell pepper, κομμένες σε φέτες
- 240 γρ. καλαμπόκι γλυκό
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 400 γρ. ανανάς φρέσκος κομμένος σε κύβους
- 400 γρ. ντομάτες κονκασε
- 200 γρ. μελάσα
- 200 γρ. ξίδι ρυζιού ή μηλόξιδο
- 2 κ.σ. σος σόγια χωρίς ζάχαρη
- 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
- ½ κούπα κορν φλάουρ
- ½ κούπα αλεύρι
- 550 γρ. κοτόπουλο στήθος
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Πρώτα φτιάχνουμε τη σπιτική γλυκόξινη σάλτσα με ανανά.
- Ζεσταίνουμε το λάδι από σουσάμι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο καθώς και ό,τι άλλα λαχανικά χρησιμοποιήσουμε (καλαμπόκι, καρότο).
- Στραγγίζουμε τον ανανά, αφού κρατήσουμε το χυμό του, τον προσθέτουμε στα λαχανικά μαζί με τις ντομάτες κονκασέ.
- Προσθέτουμε τη μελάσα, το ξίδι, τη σόγια και το τζίντζερ και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι στο χυμό ανανά και τα προσθέτουμε στη γλυκόξινη σάλτσα και βράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πυκνώσει ελαφρά.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές με ένα μαχαίρι και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα και με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και το σουσάμι.