Skip to main content
αναζήτηση

Από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά φούρνου με λεμονάτες γλυκοπατάτες.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 590 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής «ποιότητας», καλύπτοντας το σύνολο των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, καλύπτοντας σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, ενώ μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή νευρική λειτουργία.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.

Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.

Αρνί στο φούρνο

Αρνί στο φούρνο

Από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά φούρνου με λεμονάτες γλυκοπατάτες, που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι! Μία μερίδα αποδίδει περίπου 590 θερμίδες και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, καλύπτοντας το σύνολο των ημερήσιων αναγκών μας, ενώ παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων όπως ψευδάργυρο και σελήνιο. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε χοληστερίνη, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά από άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 2 ώρες
Συνολο 2 ώρες 10 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 10
Θερμίδες 590.5 kcal

Συστατικά
  

  • 2500 γρ. αρνί μπούτι
  • 1500 γρ. γλυκοπατάτες
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • χυμό από δύο λεμόνια
  • ξύσμα από δύο λεμόνια
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για τις πατάτες

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις γλυκοπατάτες.
  • Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε τις γλυκοπατάτες σε βαθύ ταψί.
  • Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλωνάρια από το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Για το αρνί

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το αρνί σε μερίδες.
  • Βάζουμε το αρνί στο ταψί με τις γλυκοπατάτες και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
  • Περιχύνουμε το αρνί με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  • Προσθέτουμε στο ταψί 1 κούπα νερό.
  • Καλύπτουμε το ταψί, σκεπάζουμε καλά µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και κάτι, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα υγρά του αρνιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
590.5
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
35.4
g
45
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
11.3
g
57
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
18.8
g
75
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.6
g
10
%
Υδατάνθρακες
 
14.2
g
5
%
Φυτικές ίνες
 
2.3
g
8
%
Σάκχαρα
 
4.4
g
5
%
Πρωτεΐνη
 
50.9
g
102
%
Χοληστερόλη
 
168.8
mg
56
%
Νάτριο
 
146.9
mg
6
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
48
mg
4
%
Βιταμίνη A
 
657.3
μg
73
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.3
mg
25
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.6
mg
46
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
13.3
mg
83
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.9
mg
38
%
Βιταμίνη B6
 
0.5
mg
29
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
47.3
μg
12
%
Βιταμίνη B12
 
5
µg
208
%
Βιταμίνη C
 
17.1
mg
19
%
Βιταμίνη E
 
0.8
mg
5
%
Βιταμίνη K
 
1.6
µg
1
%
Κάλιο
 
946.3
mg
20
%
Μαγγάνιο
 
0.4
mg
17
%
Μαγνήσιο
 
66.1
mg
16
%
Σελήνιο
 
55.3
µg
101
%
Σίδηρος
 
4.2
mg
23
%
Φώσφορος
 
409.2
mg
33
%
Χαλκός
 
0.3
μg
33
%
Χολίνη
 
9.5
mg
2
%
Ψευδάργυρος
 
9
mg
82
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
7872.3
μg
α-καροτένιο
 
29.4
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
0.4
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
1.5
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.