Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Βάση για Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών

Βάση για Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών

Βάση για Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών

Συστατικά

Για 16 μερίδες:

  • 205 γρ. κρεμώδες φυστικοβούτυρο ή βούτυρο κάσιους ή βούτυρο αμυγδάλου

  • 230 γρ. μέλι

  • 1 κ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

  • 390 γρ. βρώμη κατά προτίμηση ολόκληρη και όχι τη σπασμένη (old-fashion oats)

  • 3 κ. της σούπας κολοκυθόσπορο ή θρυμματισμένα φιστίκια ή κάσιους

  • Θαλασσινό αλάτι

Tips 1: Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρώματα θέλετε, π.χ. κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα από λεμόνι, ξύσμα από πορτοκάλι, βανίλια, κάρδαμο, τζίντζερ, σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Tips 2: Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας σας, όπως αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, τσιπς καρύδας, σταγόνες μαύρης σοκολάτας.

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή, θα αποτελέσει τη βάση για νόστιμες, υγιεινές και σπιτικές μπάρες, με την οποία μπορείτε να παίξετε με παραλλαγές σε γεύση ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας.

Γίνεται μέσα σε 5 λεπτά και το κυριότερο δεν θέλει ψήσιμο.

Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή για σνακ μεταξύ των γευμάτων ή σε περιπτώσεις που θέλουμε κάτι γλυκό τις απογευματινές ώρες, ή ακόμη όταν χρειαζόμαστε μία άμεση τόνωση από ενέργεια μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, μπορούμε να τις καταναλώσουμε ως ένα προ-προπονητικό σνακ για να μας δώσει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της άσκησης.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 220 θερμίδες και ταυτόχρονα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 11% και 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας, αντίστοιχα.

Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Μπορείτε να αποθηκεύουμε τις μπάρες στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο για 7 ημέρες.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Στρώνουμε ένα ταψί 20 εκ. x 20 εκ. με λαδόκολλα.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο, το μέλι, τη βανίλια και το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  3. Προσθέτουμε τη βρώμη και τον κολοκυθόσπορο (ή ξηρούς καρπούς).

  4. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά, μπορεί να φαίνεται στεγνό στην αρχή, αλλά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχουμε ένα μείγμα σαν πάστα.

  5. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί με τη λαδόκολλα και πιέζουμε σταθερά να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός δεύτερου κομματιού λαδόκολλας και το πίσω μέρος ενός ποτηριού ισιώνουμε την επιφάνεια του μείγματος.

  6. Ψύχουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και μετά κόβουμε σε μπάρες.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/16 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)222,811,1 %
Λιπαρά (γρ)8,911,4 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)1,78,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)4,2-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)2,3-
Υδατάνθρακες (γρ)32,011,6 %
Φυτικές ίνες (γρ)3,211,4 %
Σάκχαρα (γρ)1,71,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)6,613,2 %
Χοληστερόλη (mg)0,00,0 %
Νάτριο (mg)7,10,3 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Σίδηρος (mg)1,58,3 %
Βιταμίνη E (mg)1,38,7 %
Θειαμίνη (mg)0,18,3 %
Νιασίνη (mg)1,911,9 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,48,0 %
Φώσφορος (mg)160,812,9 %
Μαγνήσιο (mg)59,814,2 %
Ψευδάργυρος (mg)1,311,8 %
Σελήνιο (μg)7,814,2 %
Χαλκός (μg)0,222,2 %
Μαγγάνιο (mg)1,147,8 %

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Κλείστε Ραντεβού