Skip to main content
αναζήτηση

Μαγειρέψτε υγιεινά, νόστιμα και αφράτα κεφτεδάκια με βρώμη.

Οι περισσότεροι ίσως έχουμε συνδυάσει τη βρώμη με το πρωινό, ωστόσο μπορείτε να προσθέσετε βρώμη και στα αγαπημένα σας κεφτεδάκια αντί για ψωμί, κάνοντας τα ακόμα πιο υγιεινά.

Τα παιδιά σίγουρα θα τα λατρέψουν και μπορεί να αποτελέσουν ένα ιδανικό και ισορροπημένο σνακ για το σχολείο, προσθέτοντας τα σε μία τορτίγια ολικής άλεσης με διάφορα ανάμεικτα ωμά λαχανικά.

Ένα τεμάχιο αποδίδει μόλις 67 θερμίδες και θα μας εφοδιάσει με αρκετές πρωτεΐνες, καλύπτοντας το 9% των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η βιταμίνη Β12, καθώς και με απαραίτητα ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Σίγουρα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα που θα καταναλωθούν, ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.

Κεφτεδάκια με βρώμη

Κεφτεδάκια με βρώμη

Μαγειρέψτε υγιεινά, νόστιμα και αφράτα κεφτεδάκια με βρώμη που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Αντικαταστήστε το ψωμί με βρώμη για να κάνετε τα κεφτεδάκια ακόμα πιο υγιεινά, προσφέροντας μόλις 67 θερμίδες ανά τεμάχιο και καλύπτοντας το 9% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες. Τα κεφτεδάκια αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12, και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος και σελήνιο, αλλά καταναλώστε τα με μέτρο αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 15 λεπτά
Ξεκούραση2 ώρες
Συνολο 2 ώρες 25 λεπτά
Μερίδες 26
Θερμίδες 67 kcal

Συστατικά
  

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιo περασμένο δύο φορές από τη μηχανή και σχετικά άπαχο
  • 5 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα μικρή ή μισή μέτρια τριμμένη
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, λιωμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ.
  • Αλάτι και πιπέρι βάζουμε εάν θέλουμε.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 περίπου λεπτά. Πρέπει να γίνει πολύ καλή ομογενοποίηση στο μίγμα.
  • Κλείνουμε το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, ή ακόμα καλύτερα για όλο το βράδυ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 26 κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  • Πασπαλίζουμε τα κεφτεδάκια με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα κεφτεδάκια.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
67
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
4.6
g
6
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.4
g
7
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
2.6
g
10
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
6.9
g
28
%
Υδατάνθρακες
 
1.5
g
1
%
Φυτικές ίνες
 
0.2
g
1
%
Σάκχαρα
 
0.4
g
0
%
Πρωτεΐνη
 
4.5
g
9
%
Χοληστερόλη
 
15.2
mg
5
%
Νάτριο
 
13.4
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
7.8
mg
1
%
Βιταμίνη A
 
2.7
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.01
mg
1
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.03
mg
2
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.8
mg
5
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.1
mg
2
%
Βιταμίνη B6
 
0.07
mg
4
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
3.3
μg
1
%
Βιταμίνη B12
 
0.4
µg
17
%
Βιταμίνη C
 
2.4
mg
3
%
Βιταμίνη E
 
0.07
mg
0
%
Βιταμίνη K
 
0.7
µg
1
%
Κάλιο
 
76
mg
2
%
Μαγγάνιο
 
0.06
mg
3
%
Μαγνήσιο
 
5.8
mg
1
%
Σελήνιο
 
3.8
µg
7
%
Σίδηρος
 
0.5
mg
3
%
Φώσφορος
 
38.4
mg
3
%
Χαλκός
 
0.03
μg
3
%
Χολίνη
 
14.5
mg
3
%
Ψευδάργυρος
 
1.1
mg
10
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
27.7
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
10.9
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.