Σιγομαγειρεμένο χοιρινό στη γάστρα, extra γιορτινό, με μήλα και αρώματα Χριστουγεννιάτικα. Βγαίνει πολύ μαλακό και ζουμερό, σίγουρα όλοι θα το λατρέψουν.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 650 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 120% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη και η βιταμίνη Β6. Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.
Χοιρινό στη γάστρα
Συστατικά
- 2 κιλά χοιρινό λαιμό ολόκληρο
- 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
- 6 γαρύφαλλα
- 70 γρ. μουστάρδα απαλή
- 40 γρ. φασκόμηλο φρέσκο
- 40 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
- 2 μήλα golden smith καθαρισμένα αλλά όχι ξεφλουδισμένα και κομμένα στα 4
- 50 γρ. μελάσα
- 70 γρ. μέλι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών κατά προτίμηση σπιτικό
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Τοποθετούμε το χοιρινό λαιμό σε μια πλαστική επιφάνεια κοπής και το τρίβουμε με το χοντρό αλάτι και το πιπέρι.
- Με ένα ίσιο μαχαίρι, δημιουργούμε μικρές 12 οπές, διάσπαρτα στο κρέας και τις γεμίζουμε με 12 από τα 16 κομμάτια σκόρδου.
- Αλείφουμε το κρέας με μουστάρδα και το αφήνουμε και έπειτα καρφιτσώνουμε το κρέας με τα γαρύφαλλα, διάσπαρτα, κατά μήκος.
- Στον πάτο μιας γάστρας, απλώνουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τοποθετούμε από πάνω το κρέας.
- Γύρω από το κρέας τοποθετούμε τα κομμένα μήλα.
- Στον κάδο του blender, προσθέτουμε τη μελάσα, το ζωμό λαχανικών, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι και τα υπόλοιπα 4 κομμάτια σκόρδου, τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα περιχύνουμε πάνω και γύρω από το κρέας.
- Καλύπτουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας. Το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, για να δούμε ότι έχει πάρει χρώμα και αν δεν έχει το τελειώνουμε ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε το χοιρινό.