Skip to main content
αναζήτηση

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό στη γάστρα, extra γιορτινό, με μήλα και αρώματα Χριστουγεννιάτικα. Βγαίνει πολύ μαλακό και ζουμερό, σίγουρα όλοι θα το λατρέψουν.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 650 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 120% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη και η βιταμίνη Β6. Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.

Χοιρινό στη γάστρα

Χοιρινό στη γάστρα

Το σιγομαγειρεμένο χοιρινό στη γάστρα με μήλα και αρώματα Χριστουγεννιάτικα είναι η απόλυτη γιορτινή συνταγή, με μαλακό και ζουμερό κρέας που θα λατρέψουν όλοι. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 650 θερμίδες και καλύπτει το 120% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη, ενώ παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β και ιχνοστοιχείων όπως φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερίνη και νάτριο, η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
Προετοιμασία 15 λεπτά
Ψήσιμο 3 ώρες
Συνολο 3 ώρες 15 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 6
Θερμίδες 648.3 kcal

Συστατικά
  

  • 2 κιλά χοιρινό λαιμό ολόκληρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • 6 γαρύφαλλα
  • 70 γρ. μουστάρδα απαλή
  • 40 γρ. φασκόμηλο φρέσκο
  • 40 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
  • 2 μήλα golden smith καθαρισμένα αλλά όχι ξεφλουδισμένα και κομμένα στα 4
  • 50 γρ. μελάσα
  • 70 γρ. μέλι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών κατά προτίμηση σπιτικό
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  • Τοποθετούμε το χοιρινό λαιμό σε μια πλαστική επιφάνεια κοπής και το τρίβουμε με το χοντρό αλάτι και το πιπέρι.
  • Με ένα ίσιο μαχαίρι, δημιουργούμε μικρές 12 οπές, διάσπαρτα στο κρέας και τις γεμίζουμε με 12 από τα 16 κομμάτια σκόρδου.
  • Αλείφουμε το κρέας με μουστάρδα και το αφήνουμε και έπειτα καρφιτσώνουμε το κρέας με τα γαρύφαλλα, διάσπαρτα, κατά μήκος.
  • Στον πάτο μιας γάστρας, απλώνουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τοποθετούμε από πάνω το κρέας.
  • Γύρω από το κρέας τοποθετούμε τα κομμένα μήλα.
  • Στον κάδο του blender, προσθέτουμε τη μελάσα, το ζωμό λαχανικών, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι και τα υπόλοιπα 4 κομμάτια σκόρδου, τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα περιχύνουμε πάνω και γύρω από το κρέας.
  • Καλύπτουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας. Το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, για να δούμε ότι έχει πάρει χρώμα και αν δεν έχει το τελειώνουμε ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει.
  • Σερβίρουμε το χοιρινό.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
648.3
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
35.8
g
46
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
13
g
65
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
15.8
g
63
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
3.2
g
13
%
Υδατάνθρακες
 
17.6
g
6
%
Σάκχαρα
 
7.1
g
8
%
Πρωτεΐνη
 
61.1
g
122
%
Χοληστερόλη
 
212.5
mg
71
%
Νάτριο
 
699.5
mg
30
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
91.1
mg
7
%
Βιταμίνη A
 
26.7
μg
3
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
2.8
mg
233
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
1
mg
77
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
12.6
mg
79
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
2.7
mg
54
%
Βιταμίνη B6
 
1.1
mg
65
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
20
μg
5
%
Βιταμίνη B12
 
2.9
µg
121
%
Βιταμίνη C
 
3.1
mg
3
%
Βιταμίνη D
 
2.5
µg
13
%
Βιταμίνη E
 
0.6
mg
4
%
Βιταμίνη K
 
1.1
µg
1
%
Κάλιο
 
1229.8
mg
26
%
Μαγγάνιο
 
0.1
mg
4
%
Μαγνήσιο
 
87.1
mg
21
%
Σελήνιο
 
91.7
µg
167
%
Σίδηρος
 
4.5
mg
25
%
Φώσφορος
 
603.1
mg
48
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
209.1
mg
38
%
Ψευδάργυρος
 
10.7
mg
97
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
177.6
μg
α-καροτένιο
 
102.4
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.