Πρόκειται για μία συνταγή, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους και μπορείτε να τη φτιάξετε τώρα την Σαρακοστή, και όχι… μόνο!
Είναι μία νόστιμη, εύκολη, γρήγορη και υγιεινή συνταγή που αποδίδει μόλις 300 θερμίδες ανά μερίδα και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία του εντέρου.
Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους καθώς ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας, αποτρέποντάς μας από το τσιμπολόγημα.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή της γνωστή αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και καροτενοειδών όπως, β-καροτένιο, α-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την επίδραση τους στην υγεία των ματιών μας.
Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή θα μας εφοδιάσει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, το παντοθενικό οξύ και με μία εξαιρετική ποσότητα ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Μπιφτέκια λαχανικών
Συστατικά
- 2 πατάτες μέτριες
- 1 καρότο μέτριο
- 1 κολοκυθάκι μέτριο
- 1 μελιτζάνα μέτρια
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι ξερό ή 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κούπες νιφάδες βρώμης
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ ματσάκι μαϊντανός
- ¼ ματσάκι άνηθος
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε όλα τα λαχανικά (πατάτα, καρότο, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά) για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Αφού βράσουν, στραγγίζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε πολυκόφτη προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
- Αφήνουμε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά το πλάθουμε σε 8 μέτρια μπιφτέκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.