Skip to main content
αναζήτηση

Γρήγορα και φανταστικά banana bread muffins χωρίς μίξερ. Δοκιμάστε τα είναι απολαυστικά!

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Ένας διαφορετικός τρόπος για να την αξιοποιήσετε είναι φτιάχνοντας το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους banana bread – ειδικά εάν έχετε μπανάνες που έχουν ωριμάσει αρκετά.

Μπορείτε να το εντάξετε εύκολο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο είτε ως πρωινό γεύμα είτε ως σνακ μεταξύ των γευμάτων σας.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το 9% των ημερήσιων αναγκών μας. Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτά τα muffins σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου και να διατηρηθούν για 3 έως 4 ημέρες. Βάλτε στον πάτο του δοχείου ένα φύλλο ρολό κουζίνας για να μην πάρουν τα muffins υγρασία και μαλακώσουν.

Εναλλακτικά μπορείτε να τα καταψύξετε αφού τα τυλίξετε σε μεμβράνη (ή σε σακουλάκι για κατάψυξη). Διατηρούνται στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Για να τα ξεπαγώσετε μπορείτε να τα αφήσετε όλη τη νύχτα στον πάγκο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων (το κάθε ένα για περίπου 30 δευτερόλεπτα).

Αντί για φόρμα muffins μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 20×10 εκατοστά και να ψήσετε τη ζύμη για 55-65 λεπτά στους 175°C.

Banana bread muffins

Banana bread muffins

Αυτά τα γρήγορα και φανταστικά banana bread muffins φτιάχνονται χωρίς μίξερ και είναι απολαυστικά! Η μπανάνα, αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, γίνεται το κύριο συστατικό σε αυτά τα muffins, προσφέροντας έναν εξαιρετικό τρόπο αξιοποίησης ώριμων μπανανών. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 230 θερμίδες, παρέχει καλή ποσότητα φυτικών ινών, καλύπτοντας το 9% των ημερήσιων αναγκών μας, ενώ μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 25 λεπτά
Συνολο 35 λεπτά
Είδος Γεύματος Πρωινό, Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Αμερικανική
Μερίδες 12
Θερμίδες 233.2 kcal

Συστατικά
  

  • 3 μέτριες πολύ ώριμες, μπανάνες (ξεφλουδισμένες)
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 50 γρ. ζάχαρη καρύδας 75 γρ. αν το θέλετε πιο γλυκό ή μέλι
  • 2 μέτρια αυγά χτυπημένα
  • 30 ml γάλα πλήρες
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 110 γρ. αλεύρι ολικής μαλακό
  • 100 γρ. καρύδια σπασμένα (ωμά ή ψητά)
  • αλάτι λίγο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Βίντεο

@foodforhealth.gr

🍌 Πεντανόστιμα υγιεινά banana bread muffins! Πάμε να τα φτιάξουμε! Συστατικά για 12 μερίδες: - 3 μέτριες, πολύ ώριμες, μπανάνες (ξεφλουδισμένες) - 75 γρ. ελαιόλαδο - ½ κ. γλυκού μαγειρική σόδα - 50 γρ. ζάχαρη καρύδας (75 γρ. αν το θέλετε πιο γλυκό) ή μέλι  - 2 μέτρια αυγά, χτυπημένα - 30 mL γάλα πλήρες - 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας - 110 γρ. αλεύρι βρώμης - 110 γρ. αλεύρι ολικής (μαλακό) - 100 γρ. καρύδια, σπασμένα (ωμά ή ψητά) - 1 πρέζα αλάτι Tip 1. Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα ή άλλο ξηρό και σπόρο της αρεσκείας σας Tip 2. Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας, όπως σταφίδες ή cranberries. Τip 3. Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες μαύρης σοκολάτας για έξτρα γλυκύτητα #bananabread #bananabreadmuffins #muffins #banana #recipe #συνταγη #υγιεινησυνταγη #διατροφη #υγιεινηδιατροφη #διατροφολογος #διαιτολογος #διαιτολογος_διατροφολογος #foodforhealth #renatamicha

♬ πρωτότυπος ήχος - Δρ. Ρενάτα Μίχα

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
233.2
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
13.8
g
18
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.9
g
10
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
6.1
g
24
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
5.2
g
21
%
Υδατάνθρακες
 
25.2
g
9
%
Φυτικές ίνες
 
2.6
g
9
%
Σάκχαρα
 
7.8
g
9
%
Πρωτεΐνη
 
4.5
g
9
%
Χοληστερόλη
 
0.3
mg
0
%
Νάτριο
 
7.8
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
24
mg
2
%
Βιταμίνη A
 
2.1
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.06
mg
5
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.9
mg
6
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.2
mg
4
%
Βιταμίνη B6
 
0.2
mg
12
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
14.2
μg
4
%
Βιταμίνη C
 
2.7
mg
3
%
Βιταμίνη E
 
0.09
mg
1
%
Βιταμίνη K
 
0.4
µg
0
%
Κάλιο
 
213.6
mg
5
%
Μαγγάνιο
 
0.4
mg
17
%
Μαγνήσιο
 
41.6
mg
10
%
Σελήνιο
 
0.8
µg
1
%
Σίδηρος
 
1.1
mg
6
%
Φώσφορος
 
107.2
mg
9
%
Χαλκός
 
0.2
μg
22
%
Χολίνη
 
6.5
mg
1
%
Ψευδάργυρος
 
0.9
mg
8
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
8.8
μg
α-καροτένιο
 
7.4
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
7.3
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.