Η τονοσαλάτα αποτελεί μία εξαιρετική διατροφική πρόταση και μπορεί κανείς να την ετοιμάσει σε λίγα μόλις λεπτά.
Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα καθώς ο τόνος μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας ενώ παράλληλα ο συνδυασμός του με διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μας εξασφαλίζει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Επιπλέον, η τονοσαλάτα είναι πλούσια σε φώσφορο, που αποτελεί δομικό συστατικό των οστών, σελήνιο, που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και κάλιο, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.
Επίσης, ο τόνος που εμπεριέχεται στη σαλάτα, ειδικότερα ο φρέσκος τόνος, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.
Εάν είστε έγκυος χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αυτής της σαλάτας λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδράργυρο από τον τόνο.
Τονοσαλάτα με σως γιαουρτιού
Συστατικά
Για τη σαλάτα
- 350 γρ. τόνο σε νερό
- 4 κούπες μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι φρέσκο μέτριο
- 1 στικ σέλερι
- 1/2 αβοκάντο
- 1 κούπα καλαμπόκι γλυκό βρασμένο
Για το ντρέσινγκ
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού χυμό από ½ λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Για τη σως γιαουρτιού, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
- Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες και το σέλερι σε μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε στο μπολ σερβιρίσματος και απλώνουμε τον τόνο σε κομμάτια.