Skip to main content
αναζήτηση

Το ρόφημα χρυσού γάλακτος (Golden Milk) είναι ένα θρεπτικό ρόφημα που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας.

Το ρόφημα αυτό γνωστό και ως γάλα κουρκουμά είναι ένα παραδοσιακό Ινδικό ρόφημα με ρίζες στην Αγιουρβεδική ιατρική, όπου χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της γενικής υγείας. Το κύριο συστατικό του, ο κουρκουμάς, είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές του ιδιότητες.

Το ρόφημα αυτό αποδίδει περίπου 160 θερμίδες και αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές βιταμίνες, όπως είναι η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και η βιταμίνη Β12, καθώς και με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, το σελήνιο και το μαγγάνιο.

Χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών που συνδυάζει, το ρόφημα χρυσού γάλακτος μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να προσφέρει ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων.

Επίσης, είναι κατάλληλο για την καλή υγεία του εντέρου και την ανακούφιση από ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι η δυσπεψία.

Τέλος, οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις των μπαχαρικών του μπορεί να ενισχύσουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Μπορείς να προσθέσει λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για φυσική γλυκύτητα.

Ρόφημα χρυσού γάλακτος (Golden Milk)

Ρόφημα χρυσού γάλακτος (Golden Milk)

Το ρόφημα χρυσού γάλακτος (Golden Milk) είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό παραδοσιακό Ινδικό ρόφημα με βάση τον κουρκουμά. Παρέχει περίπου 160 θερμίδες και καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη. Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές βιταμίνες (Β2, Β12) και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σελήνιο, μαγγάνιο). Συνδυάζοντας μπαχαρικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το ρόφημα χρυσού γάλακτος μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής υγείας. Συγκεκριμένα, το ρόφημα αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τον πόνο των αρθρώσεων, να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, προσφέροντας ανακούφιση από τη δυσπεψία. Τέλος, μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για την καθημερινή ευεξία.
Ψήσιμο 10 λεπτά
Συνολο 10 λεπτά
Είδος Γεύματος Ποτά
Είδος Κουζίνας Ασιατική
Μερίδες 1
Θερμίδες 158,2 kcal

Εξοπλισμός

Συστατικά
  

  • 1 κούπα γάλα πλήρες ή γάλα βρώμης ή αμυγδάλου ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό ρόφημα της αρεσκείας σας
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
    1 κούπα γάλα πλήρες
  • Προσθέτουμετον κουρκουμά, το τζίντζερ, την κανέλα, και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
    1/2 κ.γ. κουρκουμά, 1/2 κ.γ. τζίντζερ, 1/4 κ.γ. κανέλα, 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • Μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να αναμειχθούν τα μπαχαρικά.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
158.2
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
7.9
g
10
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.6
g
23
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
2
g
8
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.5
g
2
%
Υδατάνθρακες
 
13.9
g
5
%
Φυτικές ίνες
 
0.8
g
3
%
Σάκχαρα
 
12.3
g
14
%
Πρωτεΐνη
 
7.9
g
16
%
Χοληστερόλη
 
24.4
mg
8
%
Νάτριο
 
105.6
mg
5
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
286.2
mg
22
%
Βιταμίνη A
 
112.3
μg
12
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.4
mg
31
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.9
mg
18
%
Βιταμίνη B12
 
1.1
µg
46
%
Μαγγάνιο
 
0.7
mg
30
%
Σελήνιο
 
9.6
µg
17
%
Φώσφορος
 
211.4
mg
17
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Κλείστε Ραντεβού