Η σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα και πράσο είναι η απόλυτη επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα, συνδυάζοντας τη φυσική γλυκύτητα της γλυκοπατάτας με τη διακριτική, γήινη γεύση του πράσου.
Είναι μια σούπα που δεν ξεχωρίζει μόνο για τη βελούδινη υφή της, αλλά και για την πλούσια θρεπτική της αξία, καθώς είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 240 θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καλύπτοντας περίπου το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, η συγκεκριμένη σούπα είναι μία εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, μια μερίδα από την συνταγή θα καλύψει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.
Η υψηλή διατροφική αξία του πιάτου δεν σταματά εδώ. Μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο, και αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως είναι τα καροτενοειδή.
Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που έχουν αναγνωριστεί για την αντιοξειδωτική τους δράση, και τη συμβολή τους στην καλή υγεία των ματιών και της καρδιάς.
Προσοχή στην κατανάλωση του ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με υπέρταση αν χρησιμοποιηθεί έτοιμος ζωμός εμπορίου. Γενικά, να θυμάσαι ότι οι έτοιμοι ζωμοί του εμπορίου αποτελούν σημαντικές «κρυφές» πηγές αλατιού (νατρίου), οπότε καλό είναι να προτιμάς σπιτικούς ζωμούς ή ζωμό χωρίς αλάτι.
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 3 μέτριες γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 3 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες (το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4 κούπες σπιτικός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- 1 κούπα γάλα πλήρες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Θυμάρι ή κόλιανδρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.3 πράσα, 1 κρεμμύδι
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό ,ώστε να αναδειχθούν τα αρώματά τους.2 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γ. κουρκουμά
- Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά.3 μέτριες γλυκοπατάτες
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, το αλάτι και το πιπέρι, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.4 κούπες σπιτικός ζωμός λαχανικών, Αλάτι, Πιπέρι
- Σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι οι γλυκοπατάτες να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμετην σούπα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα λαχανικά σε ένα μπολ με τη χρήση ενός μπλέντερ χειρός.
- Μεταφέρουμε την σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί πλήρως.1 κούπα γάλα
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι ή κόλιανδρο.Θυμάρι
Διατροφικός Πίνακας