Skip to main content
αναζήτηση

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, ταυτόχρονα όμως έχει και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις – και σε επίπεδο διατροφής.  

Η εγκυμοσύνη οποία διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης. Η σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη έχει καθοριστική σημασία για την υγεία του εμβρύου, και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είναι επαρκής σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη την διάρκειά της.  

Πολλές γυναίκες λανθασμένα είτε υποκύπτουν στην ανεξέλεγκτη υπερφαγία με πρόσχημα την εγκυμοσύνη, είτε καταλήγουν να υποσιτίζονται από φόβο μην πάρουν πολλά κιλά. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε υγιεινές τροφές και θρεπτικά συστατικά, δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης και στην καλύτερη κατάσταση του οργανισμού της εγκύου, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία του μωρού.  

Εμείς, στο πρότυπο διαιτολογικό κέντρο Food for Health, θα φροντίσουμε να έχετε την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση και έκβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. 

Το γεγονός ότι μέσα από εσάς τρέφεται και το μωρό σας μπορεί να γίνει ένα ισχυρό κίνητρο για να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης – και όχι μόνο.  

Τηρώντας ένα σωστό διατροφικό πλάνο, δεν θα εξασφαλίσετε μόνο καλύτερα επίπεδα υγείας για εσάς και το μωρό σας αλλά θα ελέγξετε και την πρόσληψη βάρους σας ώστε να κυμαίνεται μέχρι το τέλος στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Συνήθως στην εγκυμοσύνη οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται κατά 300 θερμίδες περίπου. Όπως και να ‘χει, ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο από την πλέον ειδική κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο

Οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, και κυρίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες θερμιδικές ανάγκες σε σύγκριση με τις ενήλικες γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Συνολικά εκτιμάται πως οι ανάγκες σε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ισοδυναμούν με 80.000 θερμίδες. Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό ποσό αυτής της ενέργειας και τις ημέρες μιας τελειόμηνης κύησης, υπολογίζεται πως η επιπλέον ημερήσια ενέργεια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου και της μητέρας, κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, είναι ίση με 300 θερμίδες.  

Γενικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων μέσα στην ημέρα, ούτως ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για εσάς και το μωρό σας, εντάσσοντας σε αυτή φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης, όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, καθώς και άπαχο κρέας, αυγά και ψάρι (συμπεριλαμβανομένου των λιπαρών ψαριών που είναι πλούσια σε ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα).  

Ακόμη θα πρέπει να περιορίσετε ή αποφύγετε όσο μπορείτε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού που βρίσκονται συχνά στα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, και του οινοπνεύματος, ενώ επίσης καλό είναι η πρόσληψη καφεΐνης να μην ξεπερνά τις 1-2 κούπες καφέ την ημέρα.  

Μεγάλη προσοχή, επίσης, θα πρέπει να δίνεται κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων, έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν τροφιμογενείς λοιμώξεις (π.χ. αποφύγετε ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας, αλλαντικά, σούσι κα.). 

 Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη διατροφή και τις απαιτήσεις της μητέρας στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο:

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Επικοινωνία

Διατροφή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι ενεργειακές ανάγκες της γυναίκας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι περίπου ίδιες με τις ανάγκες των ενήλικων γυναικών κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Φυσικά, για την εκτίμηση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της μητέρας χρειάζεται εξατομίκευση, καθώς αυτές εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας της μητέρας. 

 Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψίστης σημασίας  για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και την υποστήριξη της μητέρας ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό , οι ανάγκες της μητέρας σε πρωτεΐνη είναι αυξημένες κατά περίπου 25 γραμμάρια ημερησίως συγκριτικά με τις ενήλικες γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία.  

Γενικά, ο ρυθμός αύξησης των  νέων ιστών δεν είναι σταθερός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως ο μητρικός και εμβρυϊκός ρυθμός ανάπτυξης αρχίζουν να επιταχύνονται μετά το δεύτερο μήνα της κύησης. Ο ρυθμός αυτός αυξάνεται σταδιακά μέχρι λίγο πριν τον τοκετό.  

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη ακολουθούν περίπου το ίδιο ρυθμό. Συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η επιπλέον πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται καθημερινά για την σύνθεση νέου ιστού ισοδυναμεί με 0,6 γραμμάρια την ημέρα.  

Η διατροφή της μητέρας θα πρέπει επίσης να είναι πλήρης σε λίπος και υδατάνθρακες. Η μητέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και συγκεκριμένα στο 1ο τρίμηνο δεν χρειάζεται να αυξήσει την πρόσληψή της σε λίπος, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα) που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς, καθώς αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου.  

 Ομοίως, η διατροφή της μητέρας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει επίσης να είναι πλούσια σε υδατάνθρακεςΤουλάχιστον οι μισές θερμίδες στη διατροφή της θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συνιστώμενη ποσότητα υδατανθράκων ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 175 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 45 γραμμάρια σε σχέση με αυτή που χρειάζονται οι γυναίκες που δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.  

Οι γυναίκες επίσης θα πρέπει να προτιμούν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, που παρατηρείται συχνά κατά την εγκυμοσύνη. Η διατροφή της εγκύου θα πρέπει επίσης να είναι πλήρης σε όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, και μεταξύ άλλων από το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόσληψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης Α.  

Η διαιτολόγος σε συνεργασία με τον γυναικολόγο στο πρότυπο διαιτολογικό κέντρο μας θα σας προτείνουν, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, το καλύτερο σχήμα συμπληρωμάτων και την κατάλληλη δοσολογία, ώστε σε συνδυασμό με το διατροφικό σας πλάνο να λαμβάνετε επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεστε

Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, οι γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του DNA καθώς και στη φυσιολογική κυτταρική διαίρεση. Η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλειμάτων στον νευρικό σωλήνα του νεογνού, προεκλαμψίας, πρόωρης αποκόλλησης πλακούντα, πρόωρου τοκετού καθώς και γέννησης νεογνών με χαμηλό βάρος.  

Οι αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ μπορούν να καλυφθούν χωρίς την χορήγηση συμπληρώματος, εάν η μητέρα καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμό πορτοκάλι, όσπρια, φράουλες, δημητριακά εμπλουτισμένα σε φυλλικό οξύ. 

Εναλλακτικά, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μέσω της διατροφής, οι έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν από το πρώτο τρίμηνο συμπληρώματα φυλλικού οξέος, πάντα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του γυναικολόγου.   

Ακόμη από το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει οι γυναίκες να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, η οποία είναι και αυτή απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι σπάνια, όμως  μπορεί να παρατηρηθεί σε γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή για αρκετά χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, η λήψη συμπληρώματος ενδεχομένως να είναι απαραίτητη.  

Τέλος, από το πρώτο τρίμηνο αυξάνονται και οι απαιτήσεις της γυναίκας σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωστή διατροφή μπορεί να καλύψει τις αυξημένες αυτές ανάγκες μέσω κατανάλωσης ζωικών και φυτικών τροφών όπως τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι γλυκοπατάτες κα., χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρώματος. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.

Διατροφή στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι ενεργειακές ανάγκες κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνονται κατά 340 θερμίδες ημερησίως. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες παραμένουν αυξημένες και στο δεύτερο τρίμηνο για να καλύψουν τον συνεχόμενο ρυθμό ανάπτυξης.   

Στο δεύτερο τρίμηνο, οι έγκυες ενδεχομένως να εμφανίσουν εντονότερα το σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας, επομένως και στο δεύτερο τρίμηνο πρέπει να ενυδατώνονται αρκετά και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.  

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε σίδηρο αυξάνονται ώστε η έγκυος να ανταπεξέλθει στην αύξηση του όγκου αίματός της και για να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου και του πλακούντα. Οι πιο καλές πηγές σιδήρου από τη διατροφή είναι τα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια καθώς και ορισμένες φυτικές τροφές όπως τα όσπρια. Η απορρόφηση του σιδήρου είναι αποτελεσματικότερη όταν καταναλώνονται παράλληλα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.  

Επειδή η διατροφή συνήθως δεν είναι ικανή να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της εγκύου σε σίδηρο, η λήψη συμπληρωμάτων, πάντα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο, κρίνεται απαραίτητη. 

Διατροφή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι ενεργειακές ανάγκες κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνονται την ημέρα κατά 452 θερμίδες. Η διατροφή, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά).  

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καθώς θα πρέπει να προσλαμβάνουν από τη διατροφή ποικιλία φυτικών πηγών πρωτεΐνης ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, η διατροφή των χορτοφάγων που τρώνε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και αυγά, θα πρέπει να είναι πλούσια σε αυτές τις τροφές .  

Επίσης κατά το τρίτο τρίμηνο αυξάνονται οι ημερήσιες απαιτήσεις σε ασβέστιο και σε βιταμίνη C. Από την αρχή της εγκυμοσύνης η απορρόφηση του ασβεστίου αυξάνεται και γίνεται σχεδόν διπλάσια στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε και οι απαιτήσεις του εμβρύου εκτιμάται πως είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνήθως η σωστή διατροφή που είναι πλούσια σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα  μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγκύου σε ασβέστιο χωρίς να χρειάζεται επιπλέον χορήγηση ασβεστίου.  

Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται στις γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή και καταναλώνουν κάτω από 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, ενώ ενδεχομένως να συνίσταται και η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου.  

Επίσης, θα πρέπει να δίνουν προσοχή και στους συνδυασμούς των φυτικών τροφών, καθώς σε αυτά συνήθως περιέχονται οξαλοξικά οξέα που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό.   

Οι ανάγκες σε βιταμίνη C είναι επίσης ελαφρώς πιο αυξημένες σε σχέση με τις μη-έγκυες. Η βιταμίνη C βοηθά μεταξύ άλλων στη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο δίνει δομή στα οστά, στους μύες και στα αιμοφόρα αγγεία. Η επιπλέον ποσότητα που χρειάζεται η γυναίκα μπορεί να καλυφθεί μέσω μιας  σωστής διατροφής πλούσια σε πηγές βιταμίνης C (π.χ. εσπεριδοειδή φρούτα, μπρόκολο, φράουλες, ντομάτα).  

Οι γυναίκες όμως που ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C είναι αυτές με πολλαπλή κύηση, οι καπνίστριες, και αυτές που καταναλώνουν οινόπνευμα.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Επικοινωνία

Ποια είναι τα ιδανικά κιλά στην εγκυμοσύνη;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται για δίαιτα και στερήσεις – αντιθέτως είναι μία χρυσή ευκαιρία για να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.  

Το γεγονός ότι κυοφορείτε ένα μωρό, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε για δύο. Είναι σημαντικό να συγκρατήσετε την προοδευτική αύξηση του βάρους σας σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά επίπεδα, ακολουθώντας ένα πλάνο για σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για εγκύους. Εξ άλλου, όσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η υπερβολική συσσώρευση κιλών στην εγκυμοσύνη, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί για το μωρό και η ανεπαρκής αύξηση βάρους της εγκύου

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες ιατρικές συστάσεις, η συνολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να κυμαίνεται:  

  • 13-18 κιλά για τις λιποβαρείς γυναίκες,  
  • 11-16 κιλά για τις γυναίκες κανονικού βάρους,  
  • 7-11 κιλά για τις υπέρβαρες και  
  • 5-9 κιλά για τις παχύσαρκες γυναίκες 

Οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυξημένες, με τις θερμίδες να αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου  και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται προκειμένου να διατραφεί σωστά το αναπτυσσόμενο έμβρυο, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο βάρος της μητέρας καθώς και ανταπεξέλθει το σώμα της στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης (1). 

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αναμένεται και η πλέον ραγδαία αύξηση βάρους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ζυγίζεστε τακτικά και να κρατάτε πάντα ενήμερο τον γυναικολόγο και το διαιτολόγο σας για την αύξηση του βάρους σας.  

Γύρω στις δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, μια συνηθισμένη απώλεια βάρους κυμαίνεται περίπου στα 8-9 κιλά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Είναι εύλογο ότι μια φυσιολογική πρόσληψη βάρους είναι σημαντική όχι μόνο για μια καλή εγκυμοσύνη αλλά και για να μην χρειαστεί να καταβάλετε μεγάλο κόπο αργότερα για να επανέλθετε στα κανονικά σας κιλά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θηλασμό στην ενότητα μας διατροφή στο θηλασμό.

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη

Η νοσογόνος παχυσαρκία εμφανίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των εγκύων, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην περίοδο της εγκυμοσύνης.  

Σύμφωνα με τις συστάσεις, η αύξηση του βάρους για τις υπέρβαρες γυναίκες στην εγκυμοσύνη κυμαίνεται από 7 έως 11 κιλά, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες με παχυσαρκία κυμαίνεται από 5 έως 9 κιλά (1, 2). Η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κυριότερες από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω. 

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη και κυρίως στο 2ο τρίμηνο. Οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και ο κίνδυνος αυτός παραμένει αυξημένος για τις επόμενες κυήσεις. Επιπλέον, οι γυναίκες αυτές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχει συσχετισθεί επίσης με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου, και συγκεκριμένα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γενετικών ανωμαλιών, εμφάνισης μεγαλοσωμίας δηλαδή γέννησης νεογνού με μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό, καθώς και παιδικής παχυσαρκίας (2, 3).  

Προεκλαψία

Η προεκλαμψία αποτελεί μια από τις σοβαρές μορφές υπερτασικής νόσου της εγκυμοσύνης, η οποία εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο μισό της κύησης. Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από αυξημένη  συστολική αρτηριακή πίεση (πάνω από 140 mm Hg) ή διαστολική αρτηριακή πίεση (πάνω από 90 mm Hg),  η οποία συνοδεύεται από λευκωματινουρία (δηλαδή αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα) και γενικευμένο οίδημα. Η προεκλαμψία μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες τόσο στην υγεία της εγκύου όσο και στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ηπατικής και νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος και ανακοπής καρδιάς. Επιπλέον, η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον πλακούντα, τα οποία κατ’ επέκταση μπορούν να εμποδίσουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου (3). 

Επιπλοκές κατά τον τοκετό 

Οι γυναίκες με νοσογόνο παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποβληθούν σε καισαρική. Οι έγκυες με αυξημένο ΔΜΣ, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν νεογνά με σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού (μεγαλοσωμία) κάτι που αυξάνει περισσότερο την πιθανότητα υποβολής τους σε καισαρική. Επίσης, κατά τον τοκετό υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αδυναμίας δράσης της επισκληριδίου ένεσης (αναισθησίας), καθώς και επιπλοκών που αφορούν τόσο την έγκυο (π.χ. πτώση της αρτηριακής πίεσης ή αλλιώς υπόταση) όσο και το έμβρυο (π.χ. επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου) (4).

Βιβλιογραφία

  1. Rasmussen K, Yaktine A. Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. 2009 The National Academies Press, Washington, DC 
  2. Poston L , Harthoorn L, van der Beek E et al. Obesity in Pregnancy: Implications for the Mother and Lifelong Health of the Child. A Consensus Statement. Pediatric Research 2011 69:175–180.  
  3. Davies G A L, Maxwell C, McLeod L, Gagnon R, Basso M, Bos H et. al. Obesity in Pregnancy. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada 2010 32(2): 165–173.  
  4. Catalano P M, Shankar K.  Obesity and pregnancy: mechanisms of short term and long term adverse consequences for mother and child. BMJ 2017 356: j1.  
  5. Rahmani AH, Aly SM, Ali H, Babiker AY, Srikar S, Khan AA. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity.  International journal of clinical and experimental medicine 2014 7(3):483-491. 
Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)
Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)
Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)Σωστή ΔιατροφήΓυναίκα & Παιδί

Διατροφή και Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού…
Διαβάστε Περισσότερα
Διατροφή και γονιμότητα – Ποια η σχέση τους;
Διατροφή και γονιμότητα – Ποια η σχέση τους;
Διατροφή και γονιμότητα – Ποια η σχέση τους;Γυναίκα & Παιδί

Διατροφή και γονιμότητα – Ποια η σχέση τους;

Διατροφή και γονιμότητα: Γνωρίστε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην υποστήριξη της φυσιολογικής αναπαραγωγικής λειτουργίας.
Διαβάστε Περισσότερα