Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Συστατικά

Υλικά για 30 κομμάτια

Για τα μελομακάρονα:

  • 350 γρ. βρώμη
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μέλι
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (125 γρ.)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
  • 2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1/2 κ. σούπας σόδα μαγειρική
  • 1 κ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. μέλι
  • 300 γρ. νερό
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • Κομματάκια φλούδας από 1 πορτοκάλι
  • 2-3 γαρύφαλλα (μοσχοκαρφιά)

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Τα μελομακάρονα σίγουρα αποτελούν για μικρούς και μεγάλους το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.

Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία για να γευτούν αυτές τις λαχταριστές λιχουδιές που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο των γιορτών.

Ωστόσο, όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, σίγουρα δεν είναι σε ευνοϊκή θέση με τόσους πειρασμούς να περνούν από μπροστά του. Για αυτούς λοιπόν που θέλουν να γευτούν μελομακάρονα χωρίς να ανησυχούν για τις θερμίδες σας έχουμε τη λύση, καθώς μπορείτε να δοκιμάστε να φτιάξετε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη.

Κάθε μελομακάρονο θα σας δώσει μόλις 109 θερμίδες για γιορτές χωρίς τύψεις!

Επίσης, αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι, που αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής συνταγής για μελομακάρονα, με βρώμη θα ενισχύσουμε τη θρεπτική του αξία. Ένα τεμάχιο θα καλύψει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης σας σε φυτικές ίνες και θα σας εφοδιάσει με ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δώσετε στην ποσότητα που θα καταναλώσετε για να μην δείτε το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει.

Τα μελομακάρονα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο!

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για περίπου 15᾽, έως ότου λιώσει μέλι και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι μας, αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα να έχει ήδη κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 oC σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
  2. Ρίχνουμε τη βρώμη και τις φλούδες από πορτοκάλι σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθεί εντελώς, να γίνει σαν αλεύρι.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιογενής ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 ισόποσα μπαλάκια.
  6. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα, τα μεταφέρουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 o C.
  7. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  8. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 1 τεμάχιο1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)109,65,5 %
Λιπαρά (γρ)5,46,9 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)0,84,0 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)3,9-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)0,7-
Υδατάνθρακες (γρ)17,26,3 %
Φυτικές ίνες (γρ)1,24,3 %
Σάκχαρα (γρ)9,410,4 %
Πρωτεΐνη (γρ)1,63,2 %
Χοληστερόλη (mg)0,00,0 %
Νάτριο (mg)2,00,1 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Θειαμίνη (mg)0,18,3
Μαγνήσιο (mg)16,84,0
Ψευδάργυρος (mg)0,54,5
Σελήνιο (μg)3,56,4
Χαλκός (mg)0,111,1
Μαγγάνιο (mg)0,521,7
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 1,4-
α-καροτένιο (μg)0,2-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)7,0-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)25,8-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού