Τα μελομακάρονα σίγουρα αποτελούν για μικρούς και μεγάλους το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.
Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία για να γευτούν αυτές τις λαχταριστές λιχουδιές που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο των γιορτών.
Ωστόσο, όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, σίγουρα δεν είναι σε ευνοϊκή θέση με τόσους πειρασμούς να περνούν από μπροστά του. Για αυτούς λοιπόν που θέλουν να γευτούν μελομακάρονα χωρίς να ανησυχούν για τις θερμίδες σας έχουμε τη λύση, καθώς μπορείτε να δοκιμάστε να φτιάξετε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη.
Κάθε μελομακάρονο θα σας δώσει μόλις 109 θερμίδες για γιορτές χωρίς τύψεις!
Επίσης, αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι, που αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής συνταγής για μελομακάρονα, με βρώμη θα ενισχύσουμε τη θρεπτική του αξία. Ένα τεμάχιο θα καλύψει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης σας σε φυτικές ίνες και θα σας εφοδιάσει με ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, χαλκό και μαγγάνιο.
Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δώσετε στην ποσότητα που θα καταναλώσετε για να μη δείτε το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει.
Τα μελομακάρονα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο!
Μελομακάρονα
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 300 γρ. μέλι
- 300 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα μικρό
- 1 πορτοκάλι κομματάκια φλούδας
- 2 γαρύφαλλα μοσχοκαρφιά
Για τα μελομακάρονα
- 350 γρ. βρώμη
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. μέλι
- 125 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 πορτοκάλια Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 1/2 κ.σ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- καρύδι τριμμένο, για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για περίπου 15᾽, έως ότου λιώσει μέλι και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι μας, αφήνουμε να κρυώσει.
- Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα να έχει ήδη κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 oC σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
- Ρίχνουμε τη βρώμη και τις φλούδες από πορτοκάλι σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθεί εντελώς, να γίνει σαν αλεύρι.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιογενής ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 ισόποσα μπαλάκια.
- Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα, τα μεταφέρουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 o C.
- Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διατροφικός Πίνακας