Τραγανά και πεντανόστιμα καλαμαράκια στο air fryer, ακριβώς σαν τηγανιτά, αλλά πολύ πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες.
Το τελευταίο διάστημα οι φριτέζες αέρος ή αλλιώς air-fryers έχουν έρθει στο προσκήνιο, με στόχο να μη στερηθεί κανείς τις αγαπημένες του γεύσεις, καθώς με αυτήν την συσκευή μπορούμε να φτιάξουμε τηγανητά φαγητά με μικρή ποσότητα λαδιού ή ακόμα και χωρίς λάδι.
Μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο αποδίδει 451 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών καθώς μια μερίδα θα καλύψει περίπου το 95% των ημερήσιων αναγκών μας.
Επίσης, το καλαμάρι περιέχει πολύτιμα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερα το ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ). Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι η βελτίωση της νοητικής λειτουργίας, η καλή υγεία της καρδιάς κ.α.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητη για πληθώρα σημαντικών βιολογικών διεργασιών, όπως είναι η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η ομαλή λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου.
Επιπλέον, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων, όπως είναι το σελήνιο και ο χαλκός.
Όπως τα περισσότερα οστρακοειδή, τα καλαμάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες διατροφικής χοληστερόλης, οπότε προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
Καλαμαράκια Air Fryer
Συστατικά
- 500 γρ. καλαμαράκια
- 60 γρ. αλεύρι ~1/2 κούπα
- 30 γρ. αλεύρι ρεβιθιού ~1/3 της κούπας
- 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ~1/5 της κούπας
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από τα καλαμαράκια.
- Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180oC.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια από το καλαμάρι στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν εντελώς.
- Βάζουμε τα καλαμαράκια σε μία στρώση και με απόσταση μεταξύ τους, στο κάδο του air fryer και ψήνουμε για 6 λεπτά στους 180oC.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε και γυρνάμε τα κομμάτια μας από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 6 λεπτά. Έχετε υπόψιν ότι ίσως, χρειαστούν 1-2 λεπτά επιπλέον ανάλογα με το πάχος των κομματιών.